İşte Çanakkale gazetesi yazı işleri müdürü Mine Tarım: "Haberin yerel olması ya da ulusaldan yerele uyarlanması gerekir"
26.01.2022 18:12

İşte Çanakkale gazetesi yazı işleri müdürü Mine Tarım: "Haberin yerel olması ya da ulusaldan yerele uyarlanması gerekir"


Haber Üsküdar – Sertan Geniş

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Adım Mine Tarım. 1974 doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum.  Bir çocuk annesiyim, Çanakkale’de yaşıyorum. 2010 yılında İşte Çanakkale gazetesinde muhabir olarak işe başladım, halen yazı işleri müdürü olarak göreve devam ediyorum.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz İşte Çanakkale 14 Ekim 2009 tarihinde Hakan Korkmaz tarafından Çanakkale Merkez’de kuruldu. Yerel süreli yayın kuruluşudur, Pazar günleri de dahil her gün yayımlanmaktadır. Şu anda imtiyaz sahibi İsmet Akıncı’dır. Boğaz Medya Grubu bünyesindedir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Ekonomi, magazin, siyasi içeriklidir. Kent gündemine dair haberlere yer veriliyor. Günlük programlar düzenli takip ediliyor.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

12 sayfa basılıyor, BİK’ten resmi ilan alıyor, normal reklam da alıyor.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

1000 baskı yapıyor.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Üçte ikisi muhabir haberi oluyor. Diğerleri haber merkezi olarak yayımlanıyor.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Haberin yerel olması ya da ulusaldan yerele uyarlanması gerekir. Haberi yapan kişinin ismi künyede yer almalıdır. Tarafsız ve gazetecilik etiğine uygun olması gereklidir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

istecanakkalegazetesi.com isimli internet sitemiz aktif kullanılıyor, son dakika haberleri ve günlük BİK tarafından denetlenen haberlerimizin ve köşe yazılarımızın düzenli girilmesi gerekiyor, bunun için ekip var.

 Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Evet, yaptığım bir röportaj nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından hakkımda dava açıldı. Dava geri çekildi, ceza almadım.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

1000 basılı, internette 10 binlere ulaşıyor.