Kuşakkaya gazetesi imtiyaz sahibi Sezai Köprülü: "Dijital dünyaya ayak uydurmak zorundayız"
26.01.2022 23:06

Kuşakkaya gazetesi imtiyaz sahibi Sezai Köprülü: "Dijital dünyaya ayak uydurmak zorundayız"


Haber Üsküdar – Kübra Şenal

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Gümüşhane’nin ilk yerel gazetesi olan Kuşakkaya gazetesinin imtiyaz sahibi Sezai Köprülü bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

1970 Gümüşhane doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilimi Gümüşhane’de yaptıktan sonra ticaretle uğraşmaya başladım. Uzun yıllar Kocaeli ve İstanbul’da yaşadıktan sonra 1999 yılında Gümüşhane’ye döndüm. 2004 yılında bir arkadaşımın tavsiyesi ile başladığım gazetecilik serüvenime, zorunlu olarak 5 yıl ara verdim. 2009 yılında ise tekrar başladığım gazeteciliğe halen devam ediyorum. Kuşakkaya gazetesi imtiyaz sahibi olmamın yanında, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve Küresel Gazeteciler Konseyi Gümüşhane İl Temsilciliği görevlerim de devam ediyor.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz 20 Haziran 1967 yılında merhum Zühtü Çetinkaya ve Turan Tuğlu tarafından kuruldu. İlk yıllarında haftalık yayın yapan Kuşakkaya gazetesi, daha sonra haftada 2 gün ve 2006 yılından itibaren ise pazar hariç günlük yayın yapıyor.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Yerel gazete olmamız sebebiyle içeriğimiz ağırlıklı olarak yerel haber. Ancak tüm halkı ilgilendiren ulusal haberlere de yer veriyoruz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz 12 sayfa başladığı yayın hayatına ekonomik gerekçelerle önce 10 şimdi ise 8 sayfa olarak devam ediyor. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alıyoruz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yine ekonomik sebeplerden dolayı 1250 adetten şu anda 500 adede düşmüş durumdayız.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Haberlerimizin yaklaşık yüzde 70’i yerel haberlerden oluşuyor. Kendi muhabirlerimizin ve abone olduğumuz ajansların haberleri en önemli kaynağımız.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Öncelikle kimsenin kişilik haklarına dokunmaması gerekiyor. Ayrıca toplum yararına olması önceliğimiz. Bir nevi kamu görevi üstlendiğimizi unutmadan memleketimizin çıkarlarını savunan haber olması tercihimiz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetemizin internet sitesi her an güncelleniyor. Dijital dünyaya ayak uydurmak zorundayız. Bu aynı zamanda yazılı basından dijital basına geçişte ön hazırlığımız diyebilirim.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Birçok kez dava edildik. Edilmemek mümkün değil. Yaptığınız haberin toplumun her kesimini memnun etmesi mümkün değil. Bu sebeple ister istemez dava ediliyorsunuz. Ancak oranlama yaparsak davaların yüzde 99’undan beraat etmenin huzuru var.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gümüşhane’nin en eski gazetesi olması sebebiyle gerek gazete gerekse internet sitemizde belli sayıda okurumuz var. Birçok gün bayilerde gazetemiz erken tükeniyor. Ayrıca abone sistemimiz hem il içinde hem de il dışında devam ediyor. Hammadde tedarikinde sıkıntı olmazsa 2 katı okur sayısına rahatlıkla ulaşabilecek potansiyelimiz olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim.