“Web sitesinde haberi ilk paylaşan trafiği kapar”
28.04.2020 19:02

“Web sitesinde haberi ilk paylaşan trafiği kapar”


Haber Üsküdar – Yusuf Basat

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen online söyleşide SEO haberciliği konuşuldu. Yeni Medya ve Gazetecilik bölüm başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından gerçekleştirilen söyleşide konuşan Hürriyet.com.tr SEO Uzmanı İsmail Çeşmeli, SEO haberciliğinin püf noktaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaşandığı bu zorlu süreçte online söyleşilerle öğrenciler bilgilendirilemeye devam ediliyor. Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen söyleşide Hurriyet.com.tr SEO Uzmanı İsmail Çeşmeli, Prof.Dr. Süleyman İrvan’ın sorularını cevapladı. Yaklaşık bir saat süren söyleşide Çeşmeli, evergreen içerik, Google Keywords Planner, Google Trends ve Google Analytics gibi Google’ın az bilinen kaynakları hakkında bilgiler verdi.

“SEO, bir web sitesinin hem arama motorunun hem de kullanıcının seveceği şekilde düzenlenmesi anlamına geliyor”

Konuşmasına Prof.Dr. Süleyman İrvan’ın, “SEO tam olarak ne demektir?” şeklindeki sorusunu cevaplayarak başlayan İsmail Çeşmeli, “SEO Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu olarak geçiyor. Arama Motoru Optimizasyonu, bir web sitesinin hem arama motorunun hem de kullanıcının seveceği şekilde düzenlenmesi anlamına geliyor. İkisi çok önemli. Web sitesini sadece Google için düzenlemiyoruz, kullanıcı için de düzenliyoruz. Haberi okuyacak kişi için de düzenlemeler yapıyoruz. SEO’da en önemli kritelerden bir tanesi kullanıcı deneyimidir. Kullanıcı deneyimi ne kadar iyi olursa, web sitelerinin arama motorlarında o kadar yükselebilir” dedi. Ülkemizde pasta payı açısından Google’ın en önemli arama motoru olduğunu ifade edein İsmail Çeşmeli, yandex gibi diğer arama motorlarını da ihmal etmediklerini ifade etti.    

“Web sitesinin öncelikle indekslenmesi gerekiyor”

Google ve Yandex gibi arama motorlarının haber sitelerini taramak istediklerini ifade eden Çeşmeli, “Bizim site haritalarımız var, arama motorları siteleri taramak istiyor, görmek istiyor, bunları indekslemek istiyor. İndekslemek kavramını da kısaca belirteyim, bir web sitesinin arama motorundaki sonuçlarda görünür hale gelmesidir, yani o siteye arama motorunun örümcekleri geliyor, tarıyor, onları veri tabanına alıyor ve siz bir sonuç yazdığınızda, örneğin ‘internet haberciliği’ yazdığınızda siteniz çıktığında biz buna indeksleme diyoruz. Arama motorlarının bir web sitesini indeksleyebilmesi için ihtiyaç duyduğu bazı bilgiler var” dedi. Prof.Dr. İrvan’ın, “peki bu bilgiler neler, Google hangi kriterlere bakıyor?” şeklindeki sorusuna cevap veren SEO Uzmanı İsmail Çeşmeli, “Google bunu direkt olarak açıklamıyor, ama 300 tane kriter olduğunu biliyoruz biz. Bunlar arasında örneğin, haberin başlığına bakıyor, sitenin yaşına bakıyor, özgün içerik üretip üretmediğine bakıyor, anahtar kelimelerin yerleşimine bakıyor” dedi.  

“Çöp içerikler algoritmaya takılabiliyor”

Spam (çöp) içeriklerden de söz eden İsmail Çeşmeli şunları söyledi: “Siz bir haberde sürekli olarak anahtar sözcük olarak belirlediğiniz sözcüğü tekrarlayıp duruyorsanız bu algoritmaya takılabiliyor. Algoritmaya takılmasa bile, Google’ın algoritmik listeleme yapan bir yazılımı var, kendi içerisinde haber sıralamalarını belirleyen, bir de manuel çalışan spam ekibi var. Spam içerikleri belirleyen insanlar var. Örneğin bir şikayet geliyor ya da bir durumun farkına varılıyor, bu sefer o siteye cezai işlem uygulanıyor” dedi. 2014 yılında Google’ın bazı medya kuruluşlarının web sitelerini birkaç saatliğine cezalandırdığını hatırlatan İrvan, bugün de çok fazla çöp içerik üretildiğini söyledi. SEO Uzmanı İsmail Çeşmeli şu karşılığı verdi: “Çöp içerik üretiliyor ama yine de haberde gerekli olan cevaplar verilmeye çalışıyor. Eğer siz ‘x maçı kaçta’ diye yazıp haberde cevap vermezseniz bu ciddi bir sıkıntı. Ama cevap veriyorsanız, böyle bir arama var ve siteler bunu yapmak zorundalar” dedi.

“Haber sitelerinde sadece SEO için üretilen içerikler de var”

Web sitesine yüklenen haberlerin türüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İsmail Çeşmeli, “İnternet üzerinde şu an sadece SEO için üretilen haberler var, içerikler var, örneğin ‘maç kaçta’ haberi, ya da sınav sonuçlarının açıklandığı haberler var, evergreen dediğimiz haberler var, bunlar hiç bayatlamayacak tarzda haberler, örneğin mide ağrısına ne iyi gelir şeklindeki haberler.”

“Hürriyet günde 800 haber giriyor”

“Muhabirler Google için haberleri farklı mı yazıyor?” sorusunu soran Prof. İrvan’a İsmail Çeşmeli şu cevabı verdi: “Normalde haberlerin çoğu ajanslardan geliyor, ajanslardan gelen haberler genelde olduğu gibi yayımlanıyor, müdahale edilmiyor. Biz SEO ekibi olarak burada duruma biraz müdahale etmek istedik. Editör arkadaşlara içerikleri girerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini söyledik. Ajanslardan gelen 800-900 haberin özgünleştirilebilmesi mümkün değil” dedi. İrvan’ın, “öğrencilerim araştırmıştı, Hürriyet günde 200 haber giriyor” demesi üzerine, “Hayır, Hürriyet günde 800 haber giriyor” şeklinde konuşan İsmail Çeşmeli, “Siz sadece gündem haberlerini görüyorsunuz, ama bunun yerel haberleri var, spor haberleri var, magazin haberleri var, bunların büyük kısmı görünmüyor” dedi. Yayımlanan içeriklerin yaklaşık yüzde 15-20’sinin özgün olduğunu ifade eden Çeşmeli, yayımlanan haber sayısını azaltıp özgün haberleri arttırmayı planladıklarını, ajans haberlerini geldiği gibi yayımlamak istemediklerini, bunun üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“İçeriği ilk paylaşan trafiği kapar”

İçeriklerin güncel olup olmamasının ve özgün olup olmamasının fazlasıyla önemli olduğunu vurgulayan İsmail Çeşmeli, “Bizler bu 800 içeriğin hemen hemen yüzde 20 civarında olan özgün içeriği arttırmak için bir çalışma içerisindeyiz. Elbette habercilikte büyük bir rekabet var, Google’da haberleri ilk siz girerseniz, özgünlüğü ilk siz sunarsanız trafik ilk size akmaya başlıyor. Google’ın değer verdiği şeylerden bir tanesi özgün içeriklerdir. Google sonuçlarında bizim için üç ayrım var. En çok okunanlar, organik kısımlar, reklam kısımları. Amacımız tamamıyla ilk iki kısım yani organik ve en çok okunanlar kısmında yer alabilmektedir. Günlük girdiğiniz içeriklerin özgünlüğü ve neyin tutup o an neyin tutmayacağı ayrımını yapabilmek içinde Google Trends’leri takip etmekte fayda var” diye vurguladı.

“Gündemi yakaladığınızda daha iyi bir trafik alabiliyorsunuz”

Her gün paylaşılan 800 kadar haberin hepsinin de çok yüksek trafik almadığını vurgulayan İsmail Çeşmeli, “Ama gündemi yakalayabilmek çok önemli. Bazı haberlerde gündemi yakaladığınızda daha iyi bir trafik alabiliyorsunuz” dedi. Koronavirüs ile mücadelenin yaşandığı süreçte sokağa çıkma yasağının ilk ilan edildiği gece sitede çok yüksek trafiğe ulaştıklarını belirten İsmail Çeşmeli, “O gece Hurriyet.com.tr olarak anlık trafik rekorunu kırdık” dedi.

Konuşmasında Haber Üsküdar web sitesindeki haberler hakkında da değerlendirmelerde bulunan SEO Uzmanı ismail Çeşmeli, arama motorlarında aranacak kelimelere ek getirmenin doğru olmadığını, örneğin  eğer Google'da 'Kovid-19' diye arama yapılıyorsa Kovid-19'lu vakalar şeklinde yazmanın SEO mantığına uygun olmadığını ifade etti.