Yeni Medya ve Gazetecilik öğrencilerine Wordpress eğitimi verildi
10.03.2021 12:55

Yeni Medya ve Gazetecilik öğrencilerine Wordpress eğitimi verildi


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni ve Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencilerine wordpress eğitimi verildi. Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Basım ve Yayın Teknolojileri Programı öğretim görevlisi Dr. Sertaç Dalgalıdere, İnternet Gazeteciliği dersinin öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın konuğu olarak Wordpress hakkında bilgiler verdi ve bir haber sitesinin kurulumunu gerçekleştirdi.

“Üsküdar İletişim öğrencileri çok şanslı”

Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan Dr. Sertaç Dalgalıdere, lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamladığını, yüksek lisansını da Selçuk Üniversitesi’nde gazetecilik alanında yaptıktan sonra doktora unvanını Marmara Üniversitesi’nden aldığını ifade etti. Öğrencilere, “çok keyifli bir yerdesiniz, çok değerli hocalarınız var, sonuna kadar, sömürebildiğiniz kadar bu hocalarınızı sömürünüz, onlardan yararlanmaya bakınız. Sahip olduklarınızın kıymetini biliniz” dedi. Doktorasını büyük veri üzerine yaptığını ifade eden Sertaç Dalgalıdere, son 3 yıldır İstanbul özel bir enstitüde, İstanbul İşletme Enstitüsü’nde dersler verdiğini, bunlar arasında Wordpress eğitimlerinin de yer aldığını söyledi.

“Wordpress sistemleri gazetecilik açısında çok değerli”

Site kurulumuna başlamadan önce Wordpress sistemleri hakkında bilgi veren Dr. Sertaç Dalgalıdere, wordpress sistemlerinin gazetecilik açısından çok değerli olduğunu, bu sistemi iyi öğrenip kullananların hem kendi ürettikleri içerikleri paylaşmada çok güzel bir alan açtığını hem de piyasada iş bulmada avantaj sunduğunu belirtti. Tamamen açık kaynak kodlu bir sistem olan Wordpress’in 2003 yılında piyasaya sürüldüğünü, ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabildiğini söyledi. Dalgalıdere, “dünyadaki pek çok büyük şirket, gazetelerin web siteleri, bu Wordpress altyapısını kullanıyor. Bunun en temel sebebi ise, etkileşime çok açık bir yapı olması ve özellikle aranma motoru opitimizasyonu (SEO) tarafıyla çok hızlı biçimde etkileşim alabilmenizi sağlıyor. Bu sistem, kod bilmese de herkes bir web sitesi oluşturabilsin diye üretilmiştir. Öyle olduğu için bu kadar çok yaygındır. Günümüzde internet üzerindeki web sitelerinin yaklaşık yüzde 40 gibi bir oranı Wordpress sistemi kullanmaktadır. Diğerleri yüzde 3-5 gibi oranlarda kalmaktadır” dedi.

“Wordpress sisteminin organizasyon yapısı özgürlüklere dayanıyor”

Wordpress’in başarısının sunduğu özgürlükler olduğunu ifade eden Dr. Sertaç Dalgalıdere, bu özgürlükleri şu şekilde sıraladı: “Wordpress’i geliştirenler dört temel özgürlük tanımlamışlar. Birinci özgürlük, programı istediğiniz amaç için kullanabiliyor olmanız. Bu ne demek? İster bir haber sitesi oluşturun, isterseniz bir e-ticaret sitesi oluşturun. Wordpress’te şu yapılmaz dediğimiz bir şey yok. Bu çok büyük bir özgürlük. İkinci özgürlük, programı inceleyerek istekleriniz doğrultusunda çalışacak şekilde değişiklikler yapabilme özgürlüğüdür. Açık kaynak kodlu demek bu demek aslında. Sahip olduğu kodlara müdahale etme şansı veriyor size.  Üçüncüsü ve belki de en önemli özgürlük yeniden dağıtabilme özgürlüğü. Diyelim bir haber sitesi kurduk ve görev paylaşımı yaptık, şu yazar olsun, bu editör olsun şeklinde. Yani siteyi oluşturduktan sonra insanlara kullanıcı adı ve şifresi vererek, onları sistemin içerisine alabilme ve müdahale etme şansı veriyorsunuz. Dördüncü özgürlük, değişiklik yaptığınız sürümü başkalarına dağıtabilme özgürlüğüdür. Diyelim ki siteye yeni bir özellik eklediniz. Bu yeni özelliğiyle siteyi kendi adınızla dağıtabiliyorsunuz.”

“Alan adı sahip olduğunuz işletmenin tabelasıdır”

Wordpress üzerinden site kurulumuna geçmeden önce domain (alan adı) ve hosting kavramlarını da açıklayan Dalgalıdere, “Alan adı sahip olduğunuz işletmenin tabelasıdır. Web sitesi için alan adı alırken akılda kalıcı bir kelime seçmek gerekir. Web hosting, sitenizin sunucu içinde barınacağı alanı ifade eder. Bunu işletmeniz için bir dükkan kiralamaya benzetebilirsiniz” dedi.

Ardından bir öğrenci adına wordpress.com üzerinden haber sitesi oluşumuna geçen Dr. Sertaç Dalgalıdere, “site kurarken yapmanız gereken ilk iş temanızı seçmektir. Yapacağınız işle alakalı temanızı doğru seçmelisiniz. Haber sitesi ise haber sitesine uygun olmalı tema. Bu aslında bir davete gideceğinizde giyeceğiniz kıyafete benzer” dedi ve adım adım site kurulumunu göstererek anlattı.

“Öğrencilerimiz için çok faydalı bir eğitim oldu”

Eğitimin sonunda Dr. Sertaç Dalgalıdere’ye teşekkür eden Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Bugünkü dersin öğrencilerimiz için çok faydalı, çok bilgilendirici olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerimiz edindikleri bu bilgileri kullanarak kendilerini geliştireceklerdir. Bize zaman ayırdığınız için tekrar tekrar teşekkür ederim. Çok makbule geçti” dedi.