Özge Ebecek: Gazetecilik erkek gücü değil, cesaret gerektiren bir meslektir
31.12.2023 12:47

Özge Ebecek: Gazetecilik erkek gücü değil, cesaret gerektiren bir meslektir


Haber Üsküdar – Muhammed Emin Akyıldırım

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Tekirdağ’da yayımlanan Trakya gazetesinde çalışan kadın gazeteci Özge Ebecek ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Özge Ebecek. Beykent Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü mezunuyum. Gazeteciliğe ilk olarak 2014 yılında Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yayımlanan Avrupa gazetesinde köşe yazarı olarak başladım. Daha önce üniversitede gazeteciliğe dair herhangi bir eğitim almamış olsam da kısa sürede iş arkadaşlarımdan haber yazma ve gazete mizanpajı yapma konusunda etkili bilgiler aldım, bunları uygulamaya geçirdim. Avrupa gazetesi ve şu an çalıştığım Trakya gazetesi o zamanlar aynı imtiyaz sahibine aitti. Bazı sebeplerden dolayı Avrupa gazetesinde 1 sene çalıştıktan sonra Trakya gazetesinde kadrolu olarak çalışmaya başladım. Muhabirliğe başlangıcım ilk olarak Trakya gazetesinde oldu yani. 2015’ten beri aynı gazetede muhabir olarak devam ediyorum.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?  

Kadın gazeteci olmanın bir dezavantajı, diğer çalışan kadınlar gibi; aynı anda birden fazla şeye yetişmek zorunda olmak. Diğeri ise bir habere gideceğin zaman, “Kadınsın gece vakti senin ne işin var orada, kadınsın bir sürü adamın olduğu yerde sen ne arıyorsun, kadınsın başına bir iş gelecek” lafları ile motivasyonunuzu düşürenler. Kadının bir işi başarması, aranan isim olması, kadının bir riski herkesten önce görmesi, farklı bir bakış açısı geliştirmesi, girişken olması birçok insanın gözüne batar, ayağını kaydırmak isteyen, yolunu kesmek isteyen çok olur. Bir başka dezavantaj ise, ilimizde erkek gruplaşmaları yoğunlukta. Kadınlar her ne kadar birbirlerine destek olsalar da azınlıkta oldukları için her şeyi son duyan olabiliyorlar. O zamana kadar iş yürümüş oluyor. Avantajı ise, aksiyonu olmayan haberlerde; basın açıklaması, özel haber, siyasi röportaj gibi alanlarda kadının hem daha ciddi hem de daha estetik bir görünüm vermesi için tercih edilen taraf olması. Ayrıca yukarıda da dediğim gibi kadının birçok konuda erkeklerden farklı bir bakış açısı ile olaylara yaklaşması ve sebep sonuç ilişkilerinde yere daha sağlam basarak objektif ve net bir haber ortaya çıkarması.

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

Bu konularda sorunumuz yok. Bazen yoğunluk sebebiyle yetişemediğimiz, gidemediğimiz haberler oluyor. Gitmediğimiz haberler bir şekilde biraz geç de olsa mail yoluyla bize ulaşıyor. İletişim kurmak küçük bir şehir olduğu için çok kolay. Herkes birbirini tanıyor.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

Şehirde kaç kadın gazeteci var bilmiyorum, fakat ilçemizde günlük olarak basılan 5 yerel gazete var. Benim dışımda bu gazetelerde toplam 7 kadın gazeteci var. Diğer ilçelerdeki gazeteler ve haftalık, aylık gazeteleri de hesaplayacak olursak yaklaşık 100 kadın gazeteci vardır. Elimde buna dair net bir bilgi olmamakla birlikte yaklaşık 300 de erkek gazeteci vardır.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Evet uzun süredir 2 farklı basın derneğine üyeyim. Şu ana kadar ikisinde de kadınlara özel bir proje geliştirildiğini ya da kadınları temsil etmek için özel bir çaba sarf edildiğini görmedim. Fakat bir sorunumuz olduğunda destek olmaya, ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar.

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Sadece gazetemizde değil, şehrimizde bu tarz bir durum söz konusu değil. Genellikle kıdeme veya performansa göre maaş veriliyor.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Zorlukları yok değil.  Ama ben öncelikle “O kadındır, yapamaz. Gücü yetmez. Anlamaz o” gibi sözlerle ya da “Bu erkek işidir, kadının oralarda, o insanlarla, o saatlerde ne işi var?” gibi cümlelerle kadınların motivasyonunun düşürülmemesi ve yaptığımız işin küçümsenmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü gazetecilik erkek gücü değil, cesaret gerektiren bir meslektir. Eminim ki tüm kadın gazeteciler cesaret konusunu bu mesleğe başlamadan önce bir ölçüp tartmıştır ve ilk adımını ona göre atmıştır. 

Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Röportajınız için beni seçtiğinize çok memnun oldum. Kadın gazetecilerin sorunları ile ilgilenmeniz ve bu konuda bir şey yapmak için çaba sarf etmeniz beni çok gururlandırdı. Keşke herkes gençler kadar duyarlı ve meraklı olabilse. Eğitim hayatınızdaki başarılarınızın devamını diliyorum.