Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Elif Şentürk: Yerel medya can çekişiyor
25.01.2023 12:41

Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Elif Şentürk: Yerel medya can çekişiyor


Haber Üsküdar – Özge Kaya

Üsküdar İletişim'de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Elif Şentürk ile konuştuk ve kendisine Uşak’ta gazetecilik hakkında sorular yönelttik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

Elif Şentürk, 1977 Uşak doğumluyum. 1993–1994 Ticaret Lisesi mezunuyum. Mesleğe 1994 yılında matbaada grafiker olarak başladım. Uşak’ın ilk grafikerlerindenim. Yıllar geçti evlendik, çocuk doğdu, 2001 yılında mesleğe bir yıl kadar ara verdim. Sonrasında iş bulamayınca (bana işyeri sahiplerinin söylediği, senin sigortanı, maaşını kaldıramayız, bizde stajyer tarzı eleman var denildiği için) 2002 yılında Uşak’ta bir ilki gerçekleştirerek grafik atölyesi kurdum. Matbaaların ve gazetecilerin tasarımlarını yapıyordum bu dönemde. Gazeteci arkadaşlar tabloid boyutta gazeteler hazırlıyorlardı, ulusal boyutta gazete basmalarını defalarca kez önermeme rağmen hiçbiri dikkate almadı. Bunlara kızıp sanırım 2004 yılında ulusal boyutta sadece onlara göstermek amaçlı Ceride-i Ege isimli gazeteyi Türkiye gazetesinde 5000 adet bastırarak dağıtımını çevre iller de dahil olmak üzere yaptırdım. Büyük ses getirdi. Kendimce 2 sefer dağıtıp baskısına son vereceğim gazete resmen üstüme yapıştı. Sonrasında meslekten ne çıkabildik ne de kurtulabildik. İşimizin yan dalı olarak halen gazetecilik ve dernek başkanlığı yapıyoruz.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Derneğinin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da dernek olarak neler yapıyorsunuz?

12 yıllık bir dernek. Ben dernek başkanı olarak 3. yıldayım. Öncesinde derneğin çok bir faaliyeti yoktu. Sadece kurum amirleri ziyaret ediliyordu. Gazeteciler arasında sürtüşmeler çok oluyordu. Ben başkanlık yapmaya başladıktan sonra bir haber havuzu oluşturduk. Özellikle seçim zamanlarında çok faydasını gördüğümüz bir görev dağılımı yaptık Herkes aynı yerde olmak zorunda kalmadı. Kendi dernek üyelerimiz ile birlik beraberlik olsun, küslükler bitsin diye piknik organizasyonları, gezi turları, protokol yemekleri düzenleyerek derneğin ismini duyurmaya çalıştık. Şunu da belirteyim, Uşak’ta 5 tane dernek var, en aktif dernek olarak resmi kurumların bağımlılık mücadele toplantılarına ve buna benzer toplantılara dernek başkanı olarak davet edilmeye başlandık. Şu an toplamda aktif 33 üyemiz var. Hepsi sahada aktif olarak görev almakta. 

Dernek Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Merkezde 3 günlük gazete, ilçelerde 3 günlük gazete olmak üzere 6 adet resmi ilan alan gazete var. İnternet medyası olarak 25’e yakın aktif, 2 adet de haftalık gazetesi olan arkadaşlar var. Basın Kanunu’nda yeni düzenlemeler yapılıyor ancak yetersiz. Eline telefonunu alan, fotoğraf çekebilen herkes gazetecilik yapıyorum diye ortalıkta dolaşabiliyor. Bunlara devletin önlem alması gerekiyor. Bizler yıllardır yaptığımız meslekten bunların yüzünden soğuduk. Klavye delikanlılarının ve seçim gazetecilerinin toparlanması, denetlenmesi, bunlarla alakalı yeni kanunların aktive edilmesi gerekmekte.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Dernek olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Bir önceki soruya ilaveten burada söyleyebileceğim, biz dernek olarak pandemi döneminde dışarıda haber yapabilmesi için dernek üyelerimize yaka kartları dağıttık. Gazeteciyim diye ortalıkta dolaşanları engellemek amaçlı. Emniyet birimlerimize de bu kişi listesini vererek daha rahat çalışmalarını sağladık.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Öncesinde ekmekçi grup olarak görünüyorduk şehirde. Şimdi ise bu imaj biraz farklılaştı, doğru dürüst haber yaparak, kendi dernek üyelerimize kişi haklarına saldırmadan haber yapmaları, doğru haberleri gündeme getirmeleri gerektiği, yalan haber yapmayı dernek başkanı olarak yasakladığımdan dolayı vatandaş haberi okuduğunda haberin doğru olduğunu bildiği için olayın detaylarını öğrenmek için özelden ulaşıp bilgi alabiliyorlar. Öncesinde bu olay yoktu yeni yeni bu derneğimiz tarafından sağlandı.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Basın Kanunu’nda daha önce de belirttiğim üzere hâlâ eksikler var. Yalan haberler ile kişileri mağdur eden, sözde gazeteciyim diye dolaşan kişiler var. Bu, yasadaki boşluktur. Bu boşluğu bu arkadaşlar tehdit ve şantaj unsuruna dönüştürüp evden çıkmadan haberler yapabiliyorlar.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

Yerel medya şu anda ölmüş durumda, can çekişiyor. Reklam alamıyor, ödemelerini yapamıyor. Ulusal medya bu konuda daha şanslı ama hâlâ ağlıyorlar. 3 ay yer değiştirmek lazım.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Eklenecek pek bir şey yok ama alaylı olarak başladığımız mesleği uzun zamandır severek yaptım ancak bahsettiğim hususlardan dolayı yıprandık sanırım, sonları yaşıyoruz. Sizlere kolaylıklar dilerim.