Türkiye’de gazetecilik kısır döngü yaşıyor
07.05.2019 13:51

Türkiye’de gazetecilik kısır döngü yaşıyor


 

Haber Üsküdar - Esma SELİM ve Meryem Zelal DİREKÇİ

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından gerçekleştirilen  Türkiye’de Gazetecilik başlıklı panelde Habertürk yazarı Sevilay Yılman ve DHA Dış Haberler Editörü Galip Eraydın'ın katılımıyla gerçekleşti. Panelin moderötürlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan üstlendi.

Panel katılımcıların kendilerini tanıtmasıyla başladı. Uzun süredir gazetecilik mesleğini icra eden katılımcıların değerlendirmeleri öğrenciler tarafından dikkatle dinlendi.

Türkiye’de gazeteciliğin günümüzdeki konumuna dair değerlendirmelerde bulunan katılımcılar medyanın değişim ve gelişim sürecini ele aldı.

''Gazetecilik büyük bir değişim sürecinden geçiyor''

Prof. Dr. Süleyman İrvan gazeteciliğin günümüzdeki konumu sorusuyla başladı. 20 yıldır mesleğin içinde olan Habertürk yazarı Sevilay Yılman, günümüzdeki gazeteciliğin geçmişe oranla büyük bir değişim sürecinden geçtiğini ve mesleğe ilk başladığı yıllarda gazetecilerin, 5N1K, imla kuralları, haber etiği gibi kurallara sıkı sıkıya bağlı olduklarını dile getirdi. Az sayıda iletişim mezunu olduğundan, mezun olan herkesin bu mesleği icra edebildiğini belirtti. Gazeteciliğin hakkı verildiğinde çok güzel olaylara vesile olduğunu ifade eden Yılman, günümüzde medyanın kısır bir döngü yaşadığını ve dibe vurduğunu ancak bu dibe vurmadan daha güçlü bir şekilde çıkacağına inandığını söyledi.

''Sermaye kaygısı ve dengeler dikkate alınmalı''

DHA Dış Haber Editörü Galip Eraydın ise "Benim işim gördüğümü objektif bir şekilde aktarmak ve bunu yaparken içinde bulunduğumuz siyasi ortama dikkat ederek yapmak zorundayım. Ajans haberleri çıplak metin halinde verilmek zorundadır. Habercilik yaparken sermaye  kaygısı ve siyasi dengeler dikkate alınır” şeklinde konuştu. Yeni medyanın geleneksel medyayla olan ilişkisinden bahseden Eraydın, yeni medyanın gelişimiyle haberciliğin bitmeyeceğini, aksine her yerden teyit edilen bilginin gazeteci ve haberciler için büyük bir avantaj olduğunu ifade etti.

''İtibarsızlaştırma çabaları söz konusu"

Günümüzde gazetecilikte etik ihlallerden bahseden Yılman, eskiden habercinin yaptığı hatanın bir bedeli olduğunu ve bu hatanın tekrarlanmaması için kurallara sıkı sıkıya bağlı olduklarını söyledi. Günümüzde gazetecileri itibarsızlaştırma çabalarının çok arttığını ifade eden Yılman, bunun ahlaksızlık olduğunu vurguladı.

Panel, katılımcıların verdiği ileri düzeyde yabancı dilbilgisi, tarafsız haber yapma tavsiyeleriyle sonlanırken, varolan kutuplaşmayı en aza indirmede gazetecilere de sorumluluk düştüğü ifade edildi.