Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu: Gazetecilik zor ve meşakkatli bir meslektir
12.01.2023 14:06

Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu: Gazetecilik zor ve meşakkatli bir meslektir


Haber Üsküdar – Samet Kaplan

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisine Hatay’da gazeteciliği sorduk.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

Ben Nihat Mazmanoğlu, 23 Temmuz 1968 Antakya doğumluyum. Mustafa Kemal Üniversitesi İnşaat Bölümü mezunuyum. Daha sonra Açık Öğretim Fakültesi Otel İşletmeciliği lisans programını bitirdim. Şimdilerde ise yine Açık Öğretim Fakültesi’nde Yerel İşletmeler bölümünde okuyorum. Gazeteciliğe 2003 yılında Hatay Asi gazetesini kurarak başladım. Daha önceleri radyo kanalarım vardı ve radyoculuk yapıyordum. 9 Ekim 2003 yılında, halen yayın hayatına devam eden ve Basın İlan Kurumu’na bağlı olan Hatay Asi gazetesini kurdum ve imtiyaz sahibi unvanı ile devam ediyorum. 2016 yılında LOCA MAG Dergisini kurdum ve şu an itibarı ile iki ayda bir yayımlanan dergimiz yine gazete gibi Basın İlan Kurumu’na bağlıdır.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Cemiyetimiz 2010 yılında kuruldu. 2018 yılında tarihi bir Antakya Evine taşındı. Binamız dönemin Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in de desteğiyle Milli Emlak’an kiralandı. Bu vesileyle bu konuda yardım eden, desteklerini esirgemeyen kamu kurum ve kuruluşlarına, iş adamlarına, binada emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Amacımız gazeteleri, gazete sahiplerini, basın şeref kartı bulunanları, dergi sahiplerini, TV sahiplerini, gazete muhabirlerini bir araya getirmek ve üyelerimizin mesleki, sosyal ve ekonomik yönden gelişimine elimizden geldiğince katkı yapmaktır. Cemiyetimizin şu an 182 üyesi bulunmaktadır ve üyelerin çalışma alanları basın olarak kayıtlıdır. Hatay’da Turkuaz Basın Kartı sahibi gazetecilerin hepsi bizim cemiyetimizin üyesidir. Yine Hatay’da Basın İlan Kurumu’na bağlı olan gazetelerin hepsi de bizlerin üyesidir.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şehrimizde gazetecilik adına çok çalışma vardır, kimisi günlük kimisi haftalık, kimisi 15 günlük olmak üzere çok sayıda basılı gazete olarak görev yapmaktadırlar. Görev yapan meslektaşlarımın çoğu yıllarını bu mesleğe vermiş işin ehli insanlardır. Şu an Hatay Valiliği kayıtlarına göre haftalık ve günlük toplam 64 basılı gazete bulunmaktadır. Haber siteleri ile ilgili net bilgi yoktur. Şehrimizde gazetecilik haber verme, bilgi aktarma olarak görülmektedir ve bu meslekte çalışan meslektaşlarım bu işin erbabıdır, yıllarını bu mesleğe vermişlerdir. Aynı zamanda şehrimizde eğitim veren Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Basın Yayın bölümü mevcuttur bu bölümden mezun olan gençlerimiz mesleğe atılmaktadır. Bu da mesleğimizin geleceği için önemli bir iş potansiyeli olarak görülmektedir.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı? 

Şehrimizdeki medya kuruluşlarının sorunlarının başında ekonomik sorunlar gelmektedir. Şehrimizde yayın yapan gazetelerin çoğu abonelerden geçimini sağlamaktadırlar, esnafta son günlerde oluşan ekonomik sorunlar gazeteci arkadaşlara da yansımıştır. Abone olmak istemeyen veya aboneliğini iptal etmek isteyen esnaf ve vatandaşlarımızda da bir çoğalma olmuştur elbette. Bir başka konu ise matbaa konusudur. Artan kâğıt fiyatları gazeteci arkadaşlarımızın günlük gazetelerini haftalık, haftalık olanları aylık çıkarmaya itmiştir. Başka temel sorunlar ise eleman sorunudur. Şehrimizde üniversite olmasına ve Basın Yayın bölümü bulunmasına rağmen maalesef mesleğe yönelim azalma yönündedir. Cemiyet olarak tabii bu konularda çalışmalarımız olacaktır. Hedefimiz, şehrimizin yöneticileri ve önde gelen iş adamları ile üyelerimizi bir araya getirerek projeler üretmek ve bu sayede yaptığımız çalışmaları konuklara aktararak basının ilimiz ve ülkemiz için olan değerini anlatmaktır. Başka bir çalışmamız ise Üniversitede ve meslek liselerinde basın, gazetecilik, matbaacılık gibi bölümlerde okuyan öğrencilerimizi staj dönemlerinde şehrimizin gazeteleri ile buluşturup buralarda staj yapmalarını sağlayarak mesleği anlatma, tanıtma, öğretme ile beraber mesleği sevdirerek stajdan sonra kalıcı personel olarak basına kazandırmaktır.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu? 

Şehrimizin insanlarının gazeteci arkadaşlarla arası gayet iyidir çünkü gazeteci arkadaşlarımız günün her anını esnafla çarşıda beraber yemek yiyerek beraber çay, kahve içerek geçirmektedir. Kısacası arada gazeteci vatandaş muhabbeti yerine abi, kardeş ilişkisi bulunmaktadır. Şehrimiz yapı olarak minimal olduğundan dolayı herkes herkesi tanımakta, hatta akrabalık dereceleri bulunmaktadır. İşte bu yüzden gazeteci meslektaşlarımız halkla, esnafla yöneticiler arasında köprü görevi yaptıkları ve bu görev sayesinde vatandaşların daha hızlı ve daha rahat hizmet aldığı için halkımız gazeteci arkadaşlarımızı değerli görmektedir. Şehrimizde halkımızla aramızdaki iletişim sadece haber şeklinde değildir, bizler onların iyi veya kötü günlerinde yanında olurken keza onlar da aynı şekilde her anımızda yanımızdadır.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Basın Kanunu ile ilgili yapılan değişiklikler ve yeni alınan kararlar ile ilgili şu an net bir değerlendirme yapmak kendimce doğru olmaz. Alınan kararların daha işleyişlerini görme fırsatı yakalayamadık, yani sahada görev yapan meslektaşlarıma net bir katkısını görmeden olumlu veya olumsuz değerlendirme yapmak, peşin hükümlü olmak doğru olmaz.  

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?   

Yerel medya maddi anlamda ulusal medyaya göre daha kısıtlıdır çünkü yerel medyanın ulaştığı okuyucu kitlesi bir bölge, bir şehir ile sınırlı olduğu için kısıtlı bir gelir bütçesine sahiptir. Haber bakımından bakacak olursak, yerel medya ile ulusal medyanın eşit olduğunu düşünüyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Gazetecilik zor ve meşakkatli bir meslektir, Yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü kuvvettir. Umarım bu mesleği gerçekten seven, isteyen ve hak eden kişiler icra ederek mesleğimizi en güzel yerlere taşırlar.