Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat: Gazetecilik fedakârlık ve emek ister
Haber Üsküdar – Melisa Duygun
Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat ile bir röportaj gerçekleştirdik ve kendisine yerel gazetecilik hakkında sorular yönelttik.
Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz?
Ayhan Polat, 1971 Yalova doğumluyum. Yedi kardeşin en büyükleriyim. Bir erkek, beş kız kardeşi olan, çok çalışan, dirençli, kafasına koyduğunu yapan, kurduğu hayalleri gerçekleştirmeyi başaran ve asla pes etmeyen bir yapıya sahibim. Kapıdan giremezsem pencereden, gerektiği yerde ise bacadan girmesini bilirim. 16 yaşında bir kız ve 14 yaşında bir erkek babasıyım.
Daha çocuk yaşta, İlkokul giderken, sabah okula, öğleden sonraları simit satarak, yaz aylarında ise Yalova’nın kumsallarında meşrubat satarak, çalışıp para kazanıyor, aileme yük olmuyordum. Kendi okul masraflarımın yanında, evin ihtiyaçlarına da yıllarca destek oldum. Rahmetli babam besicilik yaptığı için, inek ve sığırlara çobanlık yaptığım da olmuştur, süt sattığım da vardır.
Çok küçük yaşta para kazanmasını öğrendim. Orta okul son sınıfa giderken okulu bırakmak zorunda kaldım. 17 yaşında abimin bir kaza sonucu vefat etmesinin ardından okulu bıraktım. 15 yaşımdan 20 yaşıma kadar inşaatlarda su ve kalorifer tesisatçısı olarak benden 15 yaş büyük kuzenimin yanında çalıştım.
20 yaşında askere gidince, bu işleri kardeşim devraldı. Askerlik sonrası kardeşim bu işleri sürdürme kararı alınca, ben 1994 yılında bir reklam ajansını çok yakın bir arkadaşım ile beraber hizmete açtım.
Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?
Şu an Akşam Lisesi son sınıf öğrencisiyim. 2023 yılında liseyi bitirip, Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde olan Yeni Medya ve İletişim Sanatları Bölümünde eğitim almak istiyorum. 1995 yılında Yalova Barış Manço Açık Hava Tiyatrosunda Mustafa Sandal konserini organize ettim. Ajanstaki ortağım, Yalova’nın en eski gazetesinde yazı işleri müdürlüğü görevini bir dönem yaptığından dolayı, gazeteciliğin çok para kazandıran ve prestijli bir iş olduğunu söyleyince, bu sektörde de olmak istedim. İstanbul Kadıköy merkezli, Kocaeli ve Sakarya illerinde de dağıtımı yapılan Haberde Ekspres isimli bölgesel bir gazetenin Yalova temsilcisi olarak gazetecilik mesleğine 1995 yılında atıldım. Bu görevi 4 ay kadar sürdürdükten sonra, imtiyaz sahibi olduğum Yalova Ekspres isimli haftalık gazeteyi 1996 yılının başında çıkarmaya başladım. 6 ay haftası haftasına yayımlanan bu gazete ortağımın İstanbul’a taşınması ile sonlandı.
Gazetecilik ruhuma işlemişti artık. İşe bilinçsizce girince maddi çok büyük kayıplar yaşadım. Pes etmek yok deyip, 1997 yılında Kanal 7 bünyesinde faaliyetini sürdüren, Yurt Haberler Ajansı’nın Yalova temsilciliği görevini aldım. Bu arada emlak sektörüne hitap eden ‘Satılık Beyaz Yapraklar’ isimli bir aylık derginin de yayınına başladım. Bir yandan bilgisayarda afiş, broşür, el ilanı gibi ajans hizmetlerini yaparken, diğer taraftan da gazetecilik yaparak çok sevdiğim mesleği sürdürüyordum. 1999 Marmara depreminden beş ay önce Yalova Manşet gazetesini kurdum. Deprem olunca bir yıl ara verdiğim gazeteyi depremin 1. yıl dönümünde tekrar yayımlamaya başladım. 2001’in 17 Ağustos’undan bu yana, Yalova Manşet gazetesi, resmi ilan almadan tam 22 yıl boyunca haftası haftasına yayımlanarak Yalova’da çok önemli bir kamu görevini gönüllü olarak sürdürmektedir.
Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde 2009 ile 2022’nin başına kadar, haftalık Çiftlikköy gazetesini; Çınarcık ilçesinde, 2016 ile 2022’nin başına kadar, Çınarcık gazetesinin imtiyaz sahibi olarak da bu yayınları resmi ilan almadan Yalova Manşet gazetesi ile birlikte sürdürme başarısı gösterdim.
Şu an için www.manset.com.tr, www.ciftlikkoy.com.tr, www.cinarcikgazetesi.com.tr haber portalları ile TV Yalova Youtube kanalı ile yazılı dijital ile görüntülü dijital yayınlarımızı BERDA Basın Yayın Reklam Tic. ve Organizasyon Ltd. Şti. ile MEL-AY Basım Yayın Reklam Ticaret ve Ltd. Şti. bünyesinde sürdürüyoruz. Yalova Manşet gazetesinin yayımlandığı 1014 sayısında ve her hafta bir köşe yazısı yazmış biriyim. Ayrıca, Yalova Manşet gazetesinde yeri geldiğinde muhabirlik, grafikerlik, reklam - abone ve dağıtım departmanlarında çalışmış ve her dönem joker olarak bu görevleri yapmışımdır. Ben hiçbir zaman gazete patronu değil, iki personelin bir günde yaptığı işin iki katını yapan fikir işçisi oldum yıllarca.
Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yalova Gazeteciler Cemiyeti 2000 yılında kurulmuş bir dernektir. 2009’dan bu yana Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinde bulunuyorum. Bir dönem Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı görevinde bulundum. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Kurucu Üyeliği, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği (2018-2021) görevinde bulundum. Şu an için Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Onur Kurulu Üyesiyim.
Cemiyetin şu an için 53 üyesi var. www.yalovagazetecilercemiyeti.com adıyla bir haber portalımız var. Bu haber portalında sadece gazetecilik mesleği hakkında konular paylaşılıyor. Yalova başta olmak üzere Türkiye’de ki tüm gazetecilik meslek örgütlerinin yaptıkları çalışmaları haber portalımızda yayımlayarak meslektaşlarımızı bilgilendiriyoruz.
Yalova Gazeteciler Cemiyeti üyelerinden birinin amansız bir hastalığa yakalanması veya bir kaza geçirmesi durumlarında, Basın İlan Kurumu ile iletişime geçip yardım için gereken prosedürü uygulayarak üyenin nakdi destek almasını sağlıyoruz.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na bağlı 83 cemiyet başkanını, 8 Federasyon Başkanını ve Konfederasyon yönetimini Yalova Termal Kaplıca Tesislerinde 2016’nın Ekim ayında ağırladık.
2013 Yılında, ‘’Dünyada ve Türkiye de Sosyal Medya Gerçeği’ konulu bir paneli şimdiki adıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursu Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdik.
Üyelerin dayanışmalarını sağlamaya yönelik, iftar yemekleri, Avrupa Birliği fonlarından destek almaları için bilgilendirme toplantıları düzenledik.
Eylül 2022’de Avrupa Birliği fonlarından 10 Bin Euro alabilmek için proje hazırladık. En son olarak 2022 yılının Eylül ayı başında, Yalova Gazeteciler Cemiyeti’ni kiradan kurtararak Yalova Belediyesi’ne ait taşınmaz gayrimenkule çok cüzi bir kira karşılığı taşıdık. Dernek hizmet binasına kavuşan Yalova Gazeteciler Cemiyeti yönetimi ve üyeleri, çok yakında Yalova Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve Lokali için de girişimlerde bulunacak.
Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yalova’da üç tane günlük, bir tane de benim sahip olduğum haftalık gazete var. Üç ayda bir çıkan bir dergi ve yıllardan beridir yayın hayatını sürdüren bir radyomuz var. Bu yayınların sahipleri 212 Basın Kanunu’na göre çalışan ve çalıştıran olarak gerçek manada gazetecidirler.
Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?
Yalova medyasında, yayın sahiplerinin birlik ve dayanışması bulunmamaktadır. Her yayın sahibi kendisinin çok başarılı olduğu kanısı içindedir. Yalova’daki bazı siyasetçiler, oda başkanları ve STK’ların başında olanlar, gazetecileri birbirine düşürecek eylemler içinde olmuşlardır. Bu durum, gazetecilerin birbirlerinden kopuk olmalarına neden olmaktadır. Bir başka önemli konu ise gazetecilerin oluşturduğu meslek örgütlenmelerinin dernek statüsünde olmasıdır. Oda ve baro yapısı gazeteci meslek örgütleri için elzem olmuştur. Ayrıca, gazetecilik mesleğini yapacak kişilerde kriterler aranmalı, her eline fotoğraf makinası alan kişi gazeteci sayılmamalıdır.
Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?
Halkımızın medyaya bakış açısı olumlu. Doğru, hızlı, belgeye dayalı haber ve yorumları takip ediyor. Halkımız, kendini kanıtlamış, objektif yayınları olan gazete, dergi, radyo ve televizyonları takip ediyor. Halkımızın çoğunluğu gazeteciliği bir kamu görevi olarak görüyor.
Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
29. Madde haricindeki değişiklikleri olumlu buluyorum. İnternet medyasının Basın Kanunu kapsamına alınması özellikle çalışan; sorumlu yazı işleri müdürleri, sayfa tasarımcıları, haber editörleri, muhabirler ve kameramanlar için çok olumlu olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Basın Kartı için gerekli şartları oluşturanlar, bu kart müracaatlarını yapabileceklerdir. Cumhurbaşkanlığı Basın Kartına sahip olan gazeteciler; metro, belediye otobüsleri, tren, vapur gibi toplu taşıma araçlarından ücret vermeden yararlanabilecekleri gibi, haber yapma amaçlı birçok bilgi ve belgeye ulaşmada büyük avantajlar elde etmektedirler.
Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
Merdiven altı olarak değerlendirdiğimiz kayıt dışılığın önüne geçilmiştir. İnternet haber portalları da basılı yayınlar gibi kayıt altına alınmaktadır. Yasa doğru ve belgeye dayalı haberlerin yapılmasını sağlayacaktır. Bir tek olumsuz yönü, 29. maddedir. Bu maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunan muhalefet partilerinin girişimlerinin neticesi beklenilmektedir. Ayrıca; gazetecilere yönelik şiddet, tehdit, hakaret gibi durumlar yaşanmaktadır. Gazetecilik mesleğini belirlenen şartları yerine getirerek yapan her gazetecinin korunması ve kollanması devletin kolluk görevlileri tarafından ivedilikle yapılmalıdır. Yeni yasada gazetecilere yönelik şiddet olaylarına karşı caydırıcı bir madde bulunmuyor olması da çok büyük bir eksikliktir.
Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?
Mesleğin etik kurallarını kendine rehber edinen yerel yayınlar, maddi yönden güçlü iseler belgeye dayalı her haberi yayımlayabilme cesaretini gösterebilmektedirler. Tek korku, siyasi iktidarın baskısıdır.
Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?
Gazetecilik, bulaşıcı hastalık gibidir. Fedakârlık ve emek ister. Maddiyattan çok manevi yönden insanı tatmin eder. İnsanın bilgisini artırır, ufkunu genişletir, çevresini genişletir, yeni yüzlerle tanışmayı sağlar. Gazeteci halkın hakkını savunmalıdır. Medya, eleştiri ve bilgilendirmenin yanında başarılı çalışmaları da takdir etmeli, şahsiyetleri onore etmelidir.