İletişim Fakültesi Sektör Buluşmaları'nda  TRT'nin kariyer olanakları konuşuldu
21.04.2021 21:12

İletişim Fakültesi Sektör Buluşmaları'nda TRT'nin kariyer olanakları konuşuldu


Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Üsküdar Üniversitesi Kariyer Merkezi Direktörlüğü tarafından düzenlenen Kariyer Günleri İletişim Fakültesi Sektör Buluşmaları etkinliği gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kariyer Merkezi Yönetici Yardımcısı Gülçin Eren’in yaptığı etkinliğe TRT İnsan Kaynakları İş Ortağı Ersan Akyıldız konuk oldu. 

Öğrencilerin sektörde çalışan isimlerle buluşturulması amacıyla düzenlenen Kariyer Günleri İletişim Fakültesi Sektör Buluşmaları etkinliği gerçekleştirildi. TRT İnsan Kaynakları İş Ortağı Ersan Akyıldız'ın konuk olduğu etkinlikte TRT'nin öğrenciler için sunduğu olanaklar ele alındı. 

Konuk Ersan Akyıldız, iş ve eğitim kariyerine ilişkin bilgiler paylaştı

TRT’de çalıştığı birimi ve eğitim hayatını anlatarak konuşmasına başlayan Ersan Akyıldız, "TRT’de insan kaynakları iş ortaklığı modelinde işleyen bir sistemimiz var. Her birimimizde ve departmanımızda, o birimin tüm süreçleriyle uçtan uca ilgilenen iş ortakları mevcut. İş ortakları; personel alımı, kariyer planlaması, eğitim süreci ve performans yönetimi gibi kanalın bütün süreçlerinden sorumludur. İş ortağı olduğumuz için hepimizin üstünde belli başlı departmanlar bulunuyor. Belki izliyorsunuz, takip ediyorsunuz. Bunlardan ikisi benim sorumlu olduğum TRT 2 Kültür Sanat ve TRT Müzik kanalımız. Bu kanalların insan kaynakları ve iş ortaklığı sürecini ben yönetiyorum. Bunların dışında eğitim hayatımdan bahsedecek olursam, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezunum. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Yönetimi Bölümü'nde eğitim hayatıma devam ediyorum. 10 yıllık çalışma hayatıma Türk Telekom’da başladım. Sonrasında insan kaynakları yönetimi alanına geçtim ve çeşitli firmalarda çalıştım. Şu anda kariyerime TRT’de devam ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Hizmet olarak insanı hedef alıyoruz"

TRT’nin ‘Özü Sözü İnsan’ sloganıyla hizmet anlayışını anlatan kısa bir tanıtım filmi izlettiren Akyıldız, "TRT, Türkiye’nin hem ilk hem de en büyük kamu yayıncılığı bilincine sahip olan bir kurum olduğu için ‘Özü Sözü İnsan’ kavramı daha öncelere dayanıyor. Slogan olarak yeni aktif olmuş olabilir ama bizim hizmet olarak insanı hedef alan çalışmamız çok daha eskilere uzanıyor. Bizim her çalışmamız insan odaklı oluyor. Yayın çalışmasına başlarken bile önce insanı hedef alarak ilerliyoruz. Ülkedeki insanlar TRT deyince bu kuruma, bu kültüre ayrı bakılıyor. Hepimizin annesi, babası, dedesi TRT kurumunu biliyor. Standart saatler koyuyorlar. Bu nedenle biz merkeze insanı alarak hareket ediyoruz ve ‘Özü Sözü İnsan’ diyoruz" şeklinde konuştu. 

"Farklı tarzda yayın yapan kanallarımız, radyolarımız ve dergilerimiz mevcut"

Çoğu kişinin takip ettiği TRT kanallarından bahseden Akyıldız şunları söyledi: "Her kesime hitap edebilen kanallarımız var. TRT1, TRT Haber, TRT Avaz, TRT World, TRT Belgesel, TRT Spor, TRT Okul, TRT Çocuk vs. Aynı şekilde radyo kanallarımız da bulunuyor. Belki dinleyenler vardır. Aktif olarak mevcut kanallarımızın yanında türkü programları, spor programları, haber programları gibi farklı tarzda yayın yapan kanallarımız da mevcut. Basılı yayınlara geçtiğimizde ise TRT Akademi; bizim sahada yaptığımız pek çok çalışma hakkında akademik olarak süreçlerin takibi ve yayıncılık sektöründe dönenler hakkında bilgiler paylaşıyor. Radyovizyon ve TRTvizyon; mevcut süreçlerle ilgili düzenli olarak basılıyor. TRT Çocuk; içerisinde çeşitli bilgilendirmeler bulunan aylık dergimiz. Birdünya müzik; tamamen müzikle alakalı içeriklerin bulunduğu dergimiz." 

"Radyo ile başlayan yolculuğumuz TRT ile birleşerek devam etti"

İlk radyodan başlayarak radyo ve televizyon tarihine değinen Ersan Akyıldız, 6 Mayıs 1927 tarihinde Eşref Şefik’in anonsuyla başlayan radyo serüvenini şu sözlerle anlattı: "1927’de radyoyla başlayan yolculuğumuz 1964’te TRT ile birleştirildi ve televizyon hayatımıza girdi. Normal şartlarda radyo yayınımız ‘Türk Telsiz Telefon’ kurumu üzerinden yapılıyordu. Daha sonra TRT’nin kurulmasıyla birlikte radyo yayını, İstanbul ve Ankara Radyosu olarak birleşerek 1964’ten bu yana devam etti. Yolculuğumuz dijitalleşiyor. Dijital platformlarda yayın yapmamak olmaz. TRT İzle; TRT’nin yapmış olduğu bütün programları tekrar izlemeniz için geliştirilmiş olan bir platform. TRT Dinle; sesli içeriğin ücretsiz olarak sunulduğu platform. İçerisine girdiğinizde çok büyük bir arşivi var. Sesli kitap uygulaması sevenler için sesli kitaplar bulunuyor. TRT Bil Bakalım ise eğlenirken öğrenme maksatlı, çeşitli soruların sorulduğu, içeriklerin bulunduğu ve sorular karşılığında puanlar kazandıran bir uygulamamız."

"Projeler hayatınızı değiştirecek çalışmalar olabilir"

TRT projelerinin öğrenciler için büyük katkıda bulunduğunu belirten Akyıldız, "Projeler hayatınızı değiştirecek çalışmalar olabilir. Ben bazen iş görüşmelerinde yeni arkadaşlarla görüşürken çok büyük başarılara imza atabilecek çalışmalar yapanlar, uğraşanlar görüyorum. Bu kapsamda gerçekten bir şeyler yapabiliyor olmanız çok değerli. 12 Punto, Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformudur. Burada senaryo aşamasını çalışıyorsanız bir yapımcı firma üzerinden senaryo ya da proje olarak sunabiliyorsunuz. Bireysel olarak da kısa filmleriniz varsa yayınlanması, yayınlanmaya teşvik amacıyla ödül verilmesi gibi süreçlere de katılabilirsiniz. Türk Sineması'na nitelikli senaryolar kazandırmayı ve projelerin filme dönüştürülmesini hedefliyoruz. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ise genç arkadaşlar bu yarışmaya katılıyor. Dereceye giren arkadaşların çok güzel çalışmaları var. Bu katılımcıların çoğu da sizler gibi iletişim fakültesinde okuyan öğrenciler. Arkadaşlarınızla bir araya gelerek ve ekip oluşturarak belli başlı kategoriler arasından seçim yaparak başvuru yapıp projenizi devam ettirebilir ve bir ödül alabilirsiniz. Aynı zamanda TRT’nin platformlarında da yayımlanma imkânı oluyor. Bu sizin için inanılmaz değerli bir süreç. Tavsiye ediyorum. TRT Yetenek; yeni mezun ve iş hayatının başında olan gençlere, kurum içi istihdamını hedefleyen bir proje. Bu proje kapsamında da belirli şartlar bulunuyor. Yedi aşamalı bir değerlendirme süreci bulunuyor. Başarılı olursanız TRT bünyesinde direkt olarak işe başlamış oluyorsunuz" sözlerini kullandı.

"Yayınlar, değerlendirme süreçlerinden geçerek yayına hazır hale geliyor"

Moderatör Gülçin Eren’in yönelttiği, "Animasyon seven birisi olarak TRT Çocuk'un yapımlarını çok iyi buluyorum. Çizgi film yapımının süreçleri nasıl oluyor?" sorusunu Akyıldız şu sözlerle cevaplandırdı: "TRT’nin yayınlarında belli başlı değerlendirme süreçleri bulunuyor. Ne kadar kaliteli olursa olsun bu süreçlerden geçmesi gerekiyor. Sonrasında satın alma işlemleri başlıyor. Ardından da gerekli izinlerle yayımlanma sürecine geçiliyor. Biliyorsunuz TRT belli bir kamu yayıncılığı bilincine sahip bir kuruluş olduğu için belli başlı çizgilerimiz bulunuyor. Türk örf ve göreneklerin dışında olan, çocukların olumsuz olarak etkilenebileceği içerikler hiçbir şekilde yayınlanmıyor. Bizim kendi içimizde bu süreçlerle ilgilenen arkadaşlarımız var. Genellikle kendi iç yapımımızla çalışıyoruz. Zaman zaman dışarıdan da destek aldığımız oluyor. Grafik anlamında hem 3D hem de animasyon çalışmaları olsun her departmanımızın örneğin; TRT 2, TRT Çocuk, TRT Müzik kreatif ve görsel işler departman müdürlüğü var. Burada bu tip çalışmaların alt yapıları hazırlanıyor. Çizgi film olarak çıkacak bütün çalışmaların hepsi burada hazırlanıyor. Sonrasında hikayeleştirilme ve belli başlı tekniklerle yayınlanma sürecine geçiyor. Tabii arka planda bunun dublaj süreci de var. Bunların hepsi iç yapım olan programlarda kendi bünyemiz dahilinde, dış yapım üzerine ise tamamen belli başlı aşamaları geçtikten sonra yayınlanacak şekilde hareket ediyoruz."

"Kendiniz için iyi bir hikâye bırakmış olun, hiçbir şey için ne erken ne de geçtir"

Öğrencilerden gelen, "Öğrencilere ne gibi tavsiyeler verirsiniz? Bir şeyler yapmamız için erken mi?" sorusuna cevap vererek hayat için önemli tavsiyelerde bulunan Ersan Akyıldız, "Arkadaşlar, hiçbir şey için ne erken ne de geçtir. Ben 34 yaşındayım. Acaba geç kaldım mı? demeden gittim üniversiteye yazıldım. Çünkü ben eğitim alırken biraz daha ‘alaylı’ dediğimiz, ‘işi yerinde yaparak’ öğrendim. Daha sonrasında da işi bildiğim için profesyonel olarak da gelişmek istediğim için gittim sınavlara hazırlandım ve insan kaynakları bölümüne girdim. Severek okuyorum. Siz daha gençsiniz ve bunun kıymetini bilin. Üniversite bir şekilde biter, iş arama sürecine ve belirli bir akışa gireceksiniz. Yaşınız ilerleyecek. Arkanıza dönüp baktığınızda kendiniz için iyi bir hikâye bırakmış olun. Gerçekten hayat, doğumumuzla ölümümüz arasında geçen zaman. Buradaki önemli nokta da bu iki zaman aralığında yapacağınız şeyler. Bu nedenle hiçbir şey için ne erken ne de geçtir. Bir işi gerçekten seviyorsanız teorik bilgiler edinin. Severek yaptığınız bölümü okuyun. Zaten severek yaptığınız bir şeyde her şey kendiliğinden oluyor. Hadi şunu yapayım, bunu yapayım derken kendi iş alanınızı oluşturuyorsunuz. Çok çalışmanız lazım, bir şeyler üretmeniz lazım. Gerçekten bir şeyleri istiyorsanız yapın" ifadelerini kullandı. Etkinliğin diğer yarısında ise öğrencilere TRT’deki mülâkatlardan ve staj imkânından bahsedilerek mülâkat denemeleri yapıldı.