Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte “Canlandırma Sineması” ele alındı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay’ın katılımıyla gerçekleşen konferansta canlandırma filmlere ilişkin örnekler gösterildi. 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş’ın katkılarıyla organize edilen “Canlandırma Sineması” başlıklı etkinlik 5 Kasım 2019 Salı günü Mac Lab 1’de gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay, Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerini “Canlandırma Sineması” hakkında bilgilendirdi. Ödül alan stop motion canlandırma filmlerinden de örnekler sunan Çutsay, canlandırma sinemasının kısa tarihini örnekleriyle anlattı ve filmleri hakkında açıklamalarda bulundu. 2 saat süren etkinliği öğrenciler ilgiyle izledi.

Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay: “Bir canlandırma filmi gerçekleştirmek için öncelikle ileri sürülmüş fikir olması gerekmektedir” 

Sunumuna canlandırma kavramından bahsederek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay, canlandırmanın tercih edilme nedenlerinden bahsederek canlandırmada sadeleştirme, abartı ve yapaylık konularına değindi. Canlandırmada fikrin önemini vurgulayan Birnur Karatimur Çutsay, “Oluşturulacak film öyküsünün temeli olan fikir, bir eylem, bir his, bir durum ya da bir atmosfer olabilir. Fikir, bir film için ‘öz’ anlamında da kullanılır. Aktarılmak istenilen fikrin geliştirilmesi için akıl haritası yaratılmalıdır. Filmi betimleyen temel kavramdan yola çıkarak bu kavramla ilişkili diğer kavramları ortaya koyup akıl süzgecinden geçirerek sanatsal düşünce oluşturulur. Bir canlandırma filmi gerçekleştirmek için öncelikle ileri sürülmüş fikir olması gerekmektedir. Bu fikri animatör, tasarımcı, yapımcı, yönetmen birlikte geliştirerek senaryo ve storyboard hazırlarlar. Belirlenen tekniğe göre de uygulama aşamaları gerçekleştirilir” dedi. 

Canlandırmanın temel tekniklerine değinildi

Canlandırmanın tarihsel gelişimini aktaran Çutsay ardından canlandırma film temel teknikleri üzerinde durdu. Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay “Canlandırmanın temel tekniklerini sınıflandıracak olursak ‘çizgi film’ ve ‘stop motion’ teknikler olarak ikiye ayırabiliriz. Gelişen teknoloji sayesinde hızla yaygınlaşan diğer bir canlandırma türü de ‘bilgisayar canlandırma’dır” ifadelerini kullandı. ‘Cell animation’, ‘paper animation’ ve ‘simplified cell system animation’ olmak üzere üç çizgi film tekniği olduğunu söyleyen Karatimur Çutsay, stop motion canlandırma tekniklerinin ise ‘stop motion yüzeysel teknikler’ ve ‘stop motion üç boyutlu teknikler’ olmak üzere iki ana başlık altında incelenebileceğini dile getirdi. Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay, stop motion yüzeysel teknikleri ‘strike back animation’ (çizme-çekme canlandırma), ‘cut out animation’ (kesme-çıkarma canlandırma), ‘silhouette animation’ (gölge canlandırma), ‘collage animation’ (karma canlandırma), ‘painting on glass animation’ (cam üzerine boyama), ‘sand animation’ (kum canlandırma) ve ‘kinesthesis animation’ (hareketsiz canlandırma) şeklinde ayrı başlıklar halinde açıkladı. 

Canlandırma film temel teknikleri üzerine bilgilendirici sunumuna devam eden Dr. Öğr. Üyesi Birnur Karatimur Çutsay, “Stop motion üç boyutlu teknikler ‘puppet animation’ (kukla canlandırma), ‘clay animation’ (kil canlandırma), ‘object animation’ (nesne canlandırma), ‘pixilation animation’ (devinimsiz canlandırma) ve ‘time-lapse animation’ (aralıklı zaman canlandırma) olarak sınıflandırılmaktadır” dedi. Farklı canlandırma tekniklerine de değinen Çutsay, bu tekniklerin ‘rotoscope animation’, ‘cameraless animation’ (kamerasız canlandırma) ve ‘pin screen animation’ (iğneli perde canlandırma) olarak isimlendirildiğini ifade etti.