Haber Üsküdar – Çağnur Güleç

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bilecik’in ilçesi Bozüyük’te yayımlanan Bozüyük Gündem11 haber sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Hatice Nur Öztürk ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz? Gazeteciliğe ne zaman, hangi medya da ve hangi görevle başladınız? Şu an ki konumunuz nedir?

Adım ve soyadım Hatice Nur Öztürk. 24 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. 2022’de Değişim gazetesinde 3 ay staj yaptım. Daha sonra Gündem11 gazetesinde muhabir olarak göreve başladım. 6-7 ay sonra da internet sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü oldum.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajı yok denilecek kadar az gerçekten, ama şöyle bir algı var, kadın gazetecilere baskı daha az oluyor. Ama biz henüz böyle bir avantaj göremedik. Dezavantajı ise gazeteciliğin genel olarak zor bir meslek olduğunu düşünüyorum. Gazetecilik erkek mesleği olarak görüldüğü için kadın gazeteci gördüklerinde herkes bir geri çekiliyor. Genelde erkek gazetecilerin ön planda olmasını istiyorlar. Ama bence bu sadece Bozüyük’e özel değil. Her yerde böyle olduğunu düşünüyorum. Gece çalışmanın zorluğu olduğunu düşünüyorum. Her an, saatin önemi olmadan çağırılabiliyoruz. Onun da zorluğunun aslında bizden kaynaklı değil, etraftakilerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl?

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkilerimiz düzeysiz. Meselâ en basitinden emniyetten haber bekliyoruz. Bir kaza, bir şey olduğunda bize haber vermelerini istiyoruz. Halen bize 6-7 aydır dönüş sağlayacaklar bu konuyla ilgili. Bunun da sebebinin, küçük bir yerde çalıştığım için bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

İletişim kurmak sizin için zor mu kolay mı?

Zor. Bizim için kolay fakat karşı taraf için zor.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var?

Benim dışımda 2 kadın gazeteci var.

Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

Yüzde 20.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine örneğin Gazeteciler Cemiyetine üye misiniz?

Bizim Bozüyük ilçesinde yok öyle bir durum. Bozüyük’te gazeteciler cemiyeti yok maalesef. Bize en yakın Eskişehir ve Bursa’da var. Buradan bazı kişiler üye olabiliyor ama ben kimsenin üye olduğunu zannetmiyorum.

Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu?

Bence hayır, temsil edilmiyor.

Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı?

Ben aslında takip ediyorum, yapıyorlar ama burada olmadığı için henüz bir fikrim yok.

Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Hayır.

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasındaki ücret farkı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Yok, eşit bir ücret var ama ekonomik şartlardan dolayı herkes asgari ücret ile devam ediyor.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu, kolay mı?

Zor ama ben mesleğimi severek yapıyorum, zevkli geliyor bana.

Son olarak eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Şöyle bir sıkıntı var ki küçük şehirde gazeteci olduğumuz için gazeteciler adına bir birlik sağlanamıyor. Çünkü herkesin kafasında ben bilinci var, sadece kadınlar olarak değil, genel olarak gazeteciler için bu sorun gazeteciliğin yerel olarak gelişmesini engelliyor.