Sosyal medyanın deneyimli isimleri Üsküdar İletişimli öğrencilerle buluştu
16.11.2023 14:56

Sosyal medyanın deneyimli isimleri Üsküdar İletişimli öğrencilerle buluştu


Haber Üsküdar - Umutcan Aygün ve Kevser Yılmaz / Fotoğraf: Ahmet Can Aras

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, sosyal medya haberciliğini konu alan bir söyleşi gerçekleştirdi. “Sektörel Deneyimler: Sosyal Medya Haberciliği” başlıklı söyleşinin açılış konuşmasını Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esennur Sirer yaptı. Söyleşide Demirören Haber Ajansı (DHA) Yurt Görüntülü Haberler Şef Editörü Ahmet Konanç, Demirören Haber Ajansı (DHA) Sosyal Medya Temsilcisi  ve Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Burak Erdoğan ve Demirören Haber Ajansı (DHA) Sosyal Medya Müdürü Murat Özyıldırım katıldı.

Ahmet Konanç: "Kararlı olun, vazgeçmeyin, yenilikçi olun"

DHA Yurt Görüntülü Haberler Şef Editörü Ahmet Konanç, yaşamı boyunca karşılaştığı zorluklara ve iş hayatındaki ilerleyişlere değindi. Konanç, “5. sınıftan itibaren Zeytinburnu’nda yüzükçüde ve pazarda terlik satarak harçlığımı çıkardım. Lise öğrenimimi tamamladıktan sonra  Sabah gazetesinde çalışmaya başladım, bu benim için büyük bir geçişti. Sabah gazetesinin binasını görünce buraya sarılmalıyım dedim. İşe olan isteğim, azmim ve kararlılığım beni burada 28 yaşımda iki sayfanın editörlüğünü yapar hale getirdi" dedi. Gazetecilikte birden fazla alan olduğuna değinen Konanç, "Ben mesleki hayatımda iki çeşit gazeteci profili gördüm, bunlardan ilki masa başında çalışan mutsuz gaceteciler, diğeri de sürekli gezen, araştıran mutlu gazetecilerdir. Ben spor konusu üzerine yazan ve konuşan bir gazeteciyim ama bugün tekrar gazeteciliğe başlayacak olsam ekonomi gazetecisi olurdum çünkü ekonomi gazetecileri daha çok seyahat ediyor ve daha mutlular. Gelenksel gazetenin günümüzdeki haline baktığımızda dijital medyayı tercih ediyorum. Eskiden gazetenin sayfalarını okşardım, severdim ama şu an o hevesim dijital medyaya kaydı çünkü orada kendimi daha özgür hissediyorum. Size vereceğim en önemli tavsiye, kararlı olun, vazgeçmeyin, yenilikçi olun; sizi sektörde çok büyük bir mücadele bekliyor. Hevesinizi, azminizi kıracak insanlar olacak. Asla pes etmeyin çünkü vazgeçmeyen, yılmayan kişi başarılı olacak olan kişidir. Yeniliklere direnmemek, algoritma okumak, medeni cesaret ile sürekli içerik üretmek sizleri kişisel olarak bir süre sonra para kazanır hale getirecek'' şeklinde konuştu.

Murat Özyıldırım: “Kendi fırsatımı kendim yarattım’’

DHA Sosyal Medya Müdürü Murat Özyıldırım, kendisine nasıl fırsatlar yarattığını ve bu fırsatları nasıl değerlendirdiğini öğrencilere aktardı. Özyıldırım, “Üniversiteye gitmedim, kendi fırsatımı kendim yarattım. Kurslara gittim ve bir sürü iş yerine başvurdum. Cevap gelmeyince kendimi sorguladım, özgeçmişime baktım ve yetersiz olduğunu fark ettim. Sektördeki boşlukları fark ettim, sektör analizi yaptım ve baktım ki kültür sanat alanına yapılan yatırımlar çok azdı. Birçok marka ve ünlü ile çalıştım; medya sektöründeki bu açık alanları değerlendirdim ve kendi markamı oluşturdum. Bir tesisatçının bile bu yaptığım analizler sonrasında işlerini büyüterek, başladığı noktadan çok ileri bir seviyeye geldiğini gördüm, resmen hayatı değişti. Sosyal medyada en çok çocuk, spor ve müzik dallarında içerik üretenler ön plana çıkıyor çünkü platformlar kan, vahşet istemezler. Onlar daha barışçıl ve özellikle de eğlenceli şeyler isterler ve bunu yapanları da ön plana çıkartırlar. Özellikle son dönemlerde dikey video çok önemli hale geldi çünkü platformlar insanların telefonları dik tutarak kullandıklarını, bu sebeple de dikey videoların daha dikkat çekici olduğunu farkettiler ve şu anda bildiğimiz bütün sosyal medya uygulamaları bu formata geçmeye başladı" dedi.
 
Burak Erdoğan: "Ben de o koltuklardaydım"

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu ve DHA Sosyal Medya Uzmanı Burak Erdoğan, öğrenim hayatı boyunca yaşadığı değişikliklerden bahsetti. Erdoğan "Ben de o koltuklardaydım. Kastamonu’dan Üsküdar Üniversitesi’ne geçerken çok zorlanmıştım. Okulda öğrendiğimiz şeyler iş hayatında çok isteniyormuş. Ben işe girdiğimde muhabir olmak istiyordum ama bir süre sonra farkına vardım ki büyük ve kurumsal bir şirketteyim ve farklı birşeyler yapmam lazım diye düşündüm. Bunları bilmeniz sizin bir sıfır önde olmanızı sağlar. Benim size vereceğim tek tavsiye okul hayatınızı dolu dolu geçirmeniz olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Etkinlik, konuşmacıların öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.