İLİMER’in katkı sunduğu çocuklara yönelik rehberler yayımlandı
14.09.2021 15:24

İLİMER’in katkı sunduğu çocuklara yönelik rehberler yayımlandı


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İnsan Odaklı İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İLİMER) katkı sunduğu “Çocukların Dijital Risklerden Korunmasında Ebeveyn Rehberi” ve “Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler” rehberi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) tarafından yayımlandı. 

Çocuklara dijital medyada güvenli bir ortam sağlamak, gelişimlerine katkı sağlayacak kitap ve oyuncakların seçimine destek olmak üzere, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün inisiyatifiyle hazırlanan rehberlere Bakanlık yetkililerinin yanı sıra uzmanlar ve akademisyenler birlikte şekil verdi. ASHB Uzmanı Esra Kömür tarafından hazırlanan rehberlerin editörlüğünü ASHB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam üstlendi.

Rehberlerin hazırlanmasında akademik danışmanlık sunan Üsküdar Üniversitesi İnsan Odaklı İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gül Esra Atalay konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Dijital çağda ebeveyn olmak çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bir yandan çocuklarımız teknolojiden faydalansın, iyi birer teknoloji okuryazarı olsun istiyoruz, bir yandan da dijital medyanın içerdiği riskler nedeniyle endişeleniyoruz. Bu iki uç arasında bir denge noktası bulmak mümkün. Çocukları dijital medyayla yalnız bırakmak ya da katı yasaklarla uzak tutmaya çalışmak yerine tam destekle, çocuklarımızı, gençlerimizi dinleyerek, diyalog ve karşılıklı güvene dayalı bir ilişki tesisiyle süreci yönetmek mümkün. Tüm bunlar için ebeveynlerin dijital medyadaki çeşitli fırsat ve risklerin bilincinde olması gerekiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu konuda farkındalık yaratmak üzere çok güzel, ayrıntılı bir çalışmaya imza attı. Çocuk ve gençlerin interneti kullanma amaçlarından, çeşitli risk faktörlerine, dijital mahremiyet bilincinden, alınması gereken önlemlere kadar birçok husus Çocukların Dijital Risklerden Korunmasında Ebeveyn Rehberi’nde ele alındı. Yine  “Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler” rehberi, ebeveynlere çocukları için çok sayıda oyuncak ve kitap içerisinden hangi kriterlere göre seçim yapabilecekleri konusunda yol gösteriyor. Biz de Üsküdar Üniversitesi İLİMER olarak bu yayınlara katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduk.”

Rehberlere T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sitesinden ulaşılabiliyor.