![Üsküdar Üniversitesi'nde kalite ve akreditasyon konuşuldu](/uploads/content/images/kalite-kulubu-akreditasyonu-iledak-duzenlendi-1965.png)
Üsküdar Üniversitesi'nde kalite ve akreditasyon konuşuldu
Haber: Kadir Ayhan – Fotoğraf: Ilgaz Altay
İletişim eğitiminin kalite standartları ve akreditasyon süreçleri, öğrencilerin aktif katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte detaylı bir şekilde ele alındı. Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, kaliteli bir eğitimin mezuniyet sonrasında sağladığı avantajları ve sektörle güçlü bağlar kurmanın önemini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü ve Gazetecilik Kulübü’nün ortaklığında düzenlenen ve İletişim Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (İLEDAK) akreditasyon süreçlerini konu alan etkinlik, İnsan ve Toplum Bilimleri E Blok Socrates Salonu’nda düzenlendi. Rozerin Çalışıcı’nın sunuculuğunu, Meryem Aydın’ın moderatörlüğünü üstlendiği programda, iletişim programlarının akreditasyon süreçleri ele alındı.
Kalite Kulübü Başkanı Şevval Pınar Erboğan: “İyi bir eğitim ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz”
Etkinliğin açılışında konuşan Kalite Kulübü Başkanı Şevval Pınar Erboğan, "Bugün, üniversitemizin kalitesini artırmak, bölümlerimizin akreditasyon süreçlerine katkı sağlamak ve İLEDAK sistemini daha iyi anlamak için bir araya geldik. Kalite Kulübü olarak, üniversitemizin her alanında iyileştirme çalışmaları yaparak hep birlikte daha iyi bir eğitim ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bölümlerin akreditasyonu süreçleri, yalnızca bölümlerin değil, tüm üniversitemizin kalitesini artıracak önemli bir adımdır" dedi.
Gazetecilik Kulübü Başkanı Meryem Aydın: “Akredite bir fakültede eğitim almak sektöre daha iyi bir hazırlık sunar”
Açılış konuşması yapan Gazetecilik Kulübü Başkanı Meryem Aydın, “Programları akreditasyon almış bir fakültede eğitim almak, bizim daha kaliteli bir eğitim almamızı ve sektöre daha iyi hazırlanmamızı sağlar. İLEDAK, eğitim süreçlerini sürekli gözden geçiren ve geliştiren bir sistem olduğu için, bu sürece dahil olmak her birimiz için büyük bir avantajdır. Mezuniyet sonrasında bu akreditasyon bizlere daha fazla fırsat ve güvence sağlayacaktır" sözlerini kullandı.
Prof. Dr. Süleyman İrvan “Derdimiz, nasıl daha iyi bir eğitim veririz”
Sözlerine kalite konusuna değinerek başlayan Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Kalite aslında yapılan işin ya da verilen hizmetin mükemmellik derecesi ile ilgili bir kavramdır. Eğitimde de kalite çok önemlidir. Kaliteli bir eğitim veriyoruz dememiz yetmez, bunu kanıtlayabilmemiz ge gerekir. Nasıl daha iyi bir eğitim veririz meselesini ana gündemimiz yapmamız gerekiyor. Bu noktada öğrencileri de sürece dahil edebilmek gerekiyor. Biz aslında öğrencilerin nasıl daha iyi eğitim alacağını planlamaya çalışıyoruz ama sizler sorunları daha net görüyorsunuz. Dış paydaşlarımız da var, örneğin mezunlarımız bizim dış padaşlarımız, sektörden de dış paydaşlarımız var. Biz dış paydaşlarımıza da soruyoruz, öğrencilerimizden ne bekliyorsunuz, nasıl bir eğitim vermemizi istiyorsunuz diye. Bu geri bildirimler bizim için çok önemli. İLEDAK değerlendirme sürecinde öğrenci değerlendiriciler de var. Sizlerin de öğrenci değerlendirici eğitimlerini almanız lazım. Ben çok isterim o eğitimlere bizim öğrencilerimizin de katılmasını. Akreditasyon, mezuniyet sonrası iş başvurularında önemlidir ve değerlendirilir, bir nevi sertifika gibidir" dedi.
"Akreditasyon alabilmek için İLEDAK'ın 11 ölçütünü karşılamak gerekiyor"
Üsküdar İletişim'in bir bütün olarak İLEDAK akreditasyonlarını ciddiye aldığını ve bugüne kadar beş programına akreditasyon almayı başardığını vurgulayan Prof. Dr. Süleyman İrvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İLEDAK akreditasyonu bizim için çok önemli. Bizim fakülte olarak tek sıkıntımız, Erasmus’a fazla öğrenci gönderemiyor oluşumuz. Bunu da sağlayabilirsek ne mutlu bize. İLEDAK akreditasyonununda tam 11 ölçüt var ve değerlendirmeciler tüm ölçütleri ayrı ayrı değerlendiriyorlar. Başvuru yapan bir programın tüm ölçütleri karşılıyor olması lazım. Bir ölçüt karşılanmıyorsa o program akreditasyon alamaz. Öncelikle programın mezun vermesi lazım çünkü en başta öğrenci transkriptlerine bakılıyor. Öğretim üyesi sayısına bakılıyor. Programa özgü ölçütler var, o programdan mezun olan öğrenciler hangi bilgilere sahip olacak bunlara dikkat ediyorlar."
"32 üniversitede İLEDAK akreditasyonu almış 79 lisans programı var"
Türkiye ve KKTC'de bugüne kadar 23 üniversitenin iletişim fakültesi veya güzel sanatlar fakültesinde 71 programın akreditasyon aldığını ifade eden Süleyman İrvan, sayının her yıl arttığını söyledi. İrvan, "Akreditasyon aslında bütün programlar için kendilerini iyileştirme sürecidir. Biz Üsküdar İletişim olarak akreditasyonu çok önemsiyoruz. Biz öğrenciye, bize geldiği andan itibaren 4 sene boyunca İLEDAK’ın standartlarına uygun bir eğitim verip, mezun etmek için çabalıyoruz. Verdiğimiz eğitimin öğrenciyi nasıl geliştirdiğine bakıyoruz, öğrenciye sunduğumuz imkanları geliştiriyoruz. Örneğin tasarım laboratuvarımızı akreditasyona hazırlık yaparken açtık" ifadelerini kullandı.
Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.