Doç. Dr. Gül Esra Atalay: “Geleceğin gazetecilerini sektöre hazırlıyoruz”
14.07.2023 20:54

Doç. Dr. Gül Esra Atalay: “Geleceğin gazetecilerini sektöre hazırlıyoruz”


Haber Üsküdar – Hakan Koluman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Gazetecilik Bölümü’nde yeni medya ortamlarına uygun olarak verilen eğitimle geleceğin gazetecilerini sektöre hazırladıklarını söyledi.

"İnternet mecralarında gazeteciliği önceliyoruz"

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün deneyimli akademik kadrosu ile kaliteli bir eğitim sunduğunu belirten Atalay, teorik ve pratik bilginin bir arada sunulduğu bir müfredatla gazeteci adaylarını sektöre hazırladıklarını söyledi. Atalay, “Burada öğrencilerimize gazetecilik alanındaki temel becerilerin yanı sıra güncel medya teknolojileri ve iletişim stratejileri gibi önemli konuları öğrenme fırsatı sunuyoruz. Teorik ve pratik bilgiyi harmanlayan ve geleceğin gazetecilerini en donanımlı şekilde sektöre hazırlayan bir bölümüz. Yeni medya ortamlarında internet gazeteciliğini önceleyen ve özellikle de internet mecralarında gazeteciliği hedefleyen bireylere yönelik bir bölümüz” dedi.

"Öğrencilerimiz stajda sektörle tanışıyor"

Bölüm olarak medya sektöründeki önemli kurumlarla ve gazetecilikle ilgili derneklerle iş birliği yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Gül Esra Atalay,Bu iş birlikleri öğrencilerimize sektör profesyonelleriyle tanışma, ağ kurma ve potansiyel iş fırsatları elde etme imkânı sunuyor. Zengin ders müfredatı yanında ayrıca çok sık etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklere medya alanının çeşitli kollarından konuklar katılıyor. Bu etkinliklerde yine öğrenciler sektör profesyonelleriyle tanışıyorlar, merak ettiklerini onlara sorabiliyorlar. Buralarda kurulan diyaloglarla, tanışıklıklarla iş bulan birçok öğrencimiz var. O nedenle etkinliklere çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin öğrenim süresince bir zorunlu bir de gönüllü staj imkânlarının olduğunu belirten Atalay, bu süreçte sektörle tanıştıklarını, çevre edindiklerini ve işi bir de mutfağında deneyimlediklerini söyledi. Öğrencilerin derslerde ve haber atölyesinde kazandıkları deneyimlerin stajlarında kolaylık sağladığını belirten Gül Esra Atalay, sektör profesyonellerinin buralarda verdikleri seminerler ve yaptırdıkları haber yazma pratiklerinin genç gazeteci adaylarına olumlu katkı sağladığını ifade etti.

Haber Üsküdar'da çalışma imkânı

Fakülte bünyesinde yayın yapan haberuskudar.com haber sitesi ile Haber Üsküdar basılı gazetesi aracılığıyla öğrencilerin deneyim kazandıklarını belirten Atalay, “Bu mecralardaki haberler öğrencilerimiz tarafından hazırlanıyor. Üniversite uygulama gazetesi deyip geçmemek lazım, ciddi görüntülenme alan bir haber sitesinden bahsediyoruz. Burada öğrencilerimiz tarafından hazırlanan haberler çok kez yarışmalarda ödül aldı. Haber Üsküdar başlı başına bir gazetecilik okulu diyebiliriz, gerçekten gazetemizle gurur duyuyoruz. Fakültemiz binasında haber merkezimiz var. Burada öğrenciler tıpkı gerçek bir gazetedeki gibi haber toplantıları yapabiliyorlar, buradaki bilgisayarlarda haberlerini hazırlıyorlar. Dijital medya teknolojileri, gazetecilik uygulamaları, veri gazeteciliği gibi uygulamalı dersler bilgisayar laboratuvarlarında veriliyor. Bu derslerde öğrenciler gazete tasarlıyorlar, web sitesi dizayn ediyorlar. Bunun dışında haber yazma pratikleri yaptıkları birçok ders mevcut

Ödüllü gazeteciler yetişiyor

Bölüm olarak iddialı ve başarılı oldukları alanlardan birinin de ulusal yarışmalar olduğunu belirten Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Her yıl çok sayıda öğrencimiz projeleriyle iletişim öğrencilerine yönelik Türkiye’deki en prestijli yarışmalara katılıyorlar ve ödüllerle dönüyorlar. Bu, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi için önemli bir başarı göstergesi olmanın yanı sıra öğrencilerin kariyer basamaklarını hızla tırmanmalarının da önünü açıyor. Çünkü bu yarışmalardan ödül alan öğrenciler henüz mezun olmadan haber platformlarından teklif alıp buralara yerleşiyorlar” dedi.

5 yılda 15 ödül

Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, gazetecilik öğrencilerinin özellikle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Aydın Doğan Vakfı tarafından birlikte düzenlenen Genç İletişimciler Yarışması'ndan ve TRT tarafından düzenlenen Geleceğin İletişimcileri Yarışması'ndan ödüller aldıklarını, bugüne kadar alınan ödüllerin 15'i bulduğunu, içinde bulunduğumuz yıl için de çok sayıda haber, röportaj ve öğrenci projesiyle başvuru yaptıklarını belirtti.  

Öğrenciyle diyalog üst seviyede

Fakültede öğrenci-akademisyen diyaloğunun çok iyi olduğunu söyleyen Atalay, “Bizim bölümde de öğrencilerimizle sıcak ve samimi ilişkiler yürütüyoruz. Bölüm başkanı olarak neredeyse her gün birkaç öğrencimle randevum oluyor. Problemler varsa onları çözüyoruz, ya da birlikte etkinlikler planlıyoruz, projeler geliştiriyoruz, yarışmalara hazırlanıyoruz. Gazetecilik Bölümü çok dinamik bir bölüm” şeklinde konuştu. Atalay sözlerine şu şekilde devam etti; “Gazetecilik Bölümü İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) tarafından kalitesi akredite edilmiş bir bölüm. Dış değerlendiriciler tarafından yapılan deeğerlendirmelerle, bölümümüz Türkiye’deki sayılı kalitesi tescillenmiş bölümlerden birisi oldu. Bununla da gurur duyuyoruz. Zengin ders müfredatı yanında ayrıca çok sık etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklere medya alanının çeşitli kollarından konuklar katılıyor. Bu etkinliklerde yine öğrenciler sektör profesyonelleriyle tanışıyorlar, merak ettiklerini onlara sorabiliyorlar. Buralarda kurulan diyaloglarla, tanışıklıklarla iş bulan birçok öğrencimiz var. O nedenle etkinliklere çok önem veriyoruz."

Haber Üsküdar'ın üç muhabiri Ayça Aracıçam, Hazal Göksun ve Sefa Mert Kahraman diplomalarını alarak aramızdan ayrıldılar.

Yeni Medya ve Gazetecilik programının son öğrencileri diploma töreninde.