Yeni Medya ve İletişim Bölümü Medya Glory Ajans ile dış paydaş toplantısı gerçekleştirdi
16.02.2022 22:02

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Medya Glory Ajans ile dış paydaş toplantısı gerçekleştirdi


Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü, Media Glory Ajans’tan Yusuf Bedir ile dış paydaş toplantısı gerçekleştirdi.

Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyeleri, Media Glory Ajans’tan Yusuf Bedir ile dış paydaşlık için bir toplantı düzenledi. Toplantıya Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, Doç. Dr. Eren Ekin Ercan, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Topaçoğlu, Arş. Gör. Zeynep Şehidoğlu ve Arş. Gör. Neslihan Bulur katıldı.

Sektöre ile akademinin uyumuna vurgu yapıldı

Sektör ile akademinin zaman zaman uyuştuğunu zaman zaman da farklılaşmaya başladığını düşündüklerini belirten Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, sektörde yer alan öğrencilerin hangi alanlarda eksik olduklarını ve sektörel anlamda akademiye neler önerebileceklerini sordu. Dış paydaş toplantısının konuğu Yusuf Bedir, çalıştığı öğrencilerden edindiği tecrübeyle soruyu şu şekilde cevapladı: “Öğrencilerin çoğu ne iş yapacaklarının farkında değiller. Genelde muhabirlik üzerine kurulu hedefler var. Medyaya yönlendirilmeleri daha iyi. Öğrenciler genelde sektörü bilmiyorlar. Medya planlama ve satın alma biraz niş bir alan. Çalışan kişi sayısı az. Yerel ajanslar kendilerini geliştirmeye devam ediyor. Öğrenciler öncelikle bilinçlenmeli, sektörün ne olduğunu bilmeli ve okurken alt yapı zemini hazırlanmalı. Ajanlarda genelde elemanları sıfırdan alma söz konusudur. Sadece kişisel gelişimine, konuşmasına ve eğitime açıklığına bakılır. Geri kalan şeyleri iç tarafta öğretiriz. Bunun üniversite tarafında bir bilgi akışı olsa, planlamaya dair bilgiler verilse işe giriş anlamında farkındalık yaratır.”

"Müfredat öğrencilere ciddi bir avantaj sağlayacak şekilde değiştirilmeli"

Media Glory Ajans Avukatı, öğrencilerin bilinçlenmesi ve tecrübe elde etmesi açısından planladıkları çalışmaları şu sözlerle açıkladı: “Müfredatlarda olumlu bir şey olduğunu pek sanmıyorum. Organize olmadan önce planlama ve satın almayla ilgili tezlerin olup olmadığına baktım. Yalnızca bir tane yüksek lisans tezi gördüm. O da sanırım 2012 yılında yazılmış. Çok genel geçer şeylerden oluşuyordu. Tanıtım amaçlı yazılmış bir tezdi. Sektörün tanıtılmasını geçen sene yapmıştık. Bu seneki programda ders müfredatı şeklinde ya da bir haftalık çalışma programı şeklinde planlama ve satın alma konusunda öğrencileri bilinçlendirelim. Reklam sektöründen ve kreatif tarafından isimlerle organizasyonlar yapabiliriz diye düşünüyoruz. Şu an fikir aşamasındayız. Sektörel anlamda öğrenciler için mezun olmadan önce ciddi bir bilinç ve avantaj kazanmalarını sağlar.”

Sertifika programı yapılarak medya planlaması hakkında öğrencilerin eksiklikleri tamamlanacak

Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, gelecek yıl için farklı planlamalar yapabileceklerinden ve atölye çalışmasının sertifika programı niteliğinde uzun süreli uygulanabileceğinden bahsederek, “Öğrenci mezun olur olmaz bir ajansa gidecek, bir şeyler üretmeye çalışacak. Fakat bunu planlama konusunda eksikliği var. Bunu gelecek yıl planlayabiliriz. Hangi alanlara daha çok yoğunlaşmalıyız, önce kavramlar ve terimler açıklanabilir, süreç planlaması üzerine farklı alanlardan bahsedilebilir. Ajansların kendi içerisindeki farklı dinamikleri, planlama aşaması, reklam verenle görüşme aşaması, kreatif tarafı tek başına ele alınmıyor. Farklı birimlerle bir bütünü oluşturuyor. Atölye çalışmasını bir sertifika programına dönüştürebiliriz. Öğrencinin ilgisini keşfederek planlama sürecinin içeriğini de oluşturabiliriz. Medya planlaması dediğimiz aşamalar kendi programımıza göre 14 hafta sürer. Hangi haftanın ağırlığı daha fazla olabilecek şekilde planlayalım kısmı önemli olabilir. Biz ister istemez daha önce sektörde çalışmış olsak da akademiye yoğunluk verince oranın bakış açısına yoğunluk verebiliyoruz. Sektörün bakış açısını mümkün olduğunca dahil etmek istiyoruz. Dışarıdan öğretim görevlisi alarak bu bağı kuvvetlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Öğrencilerin sektörde deneyim elde etmelerini sağlayan staj programı hakkında konuşuldu. Atölye çalışmasını stajla birleştirilebilecek bir şekilde planlama yapılmasına karar verilerek bazı öğrencilere online staj imkanı sunabileceklerini söylediler.