Portekizli akademisyen, Üsküdar İletişim’de bilim iletişimini anlattı
14.05.2024 19:23

Portekizli akademisyen, Üsküdar İletişim’de bilim iletişimini anlattı


Haber Üsküdar

Erasmus Akademisyen Hareketliliği programı kapsamında Üsküdar İletişim’e gelen Portekiz UTAD Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fabio Ribeiro, bilim iletişimini konu alan bir seminer verdi.

Doç. Dr. Fabio Ribeiro, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşen seminerde ilk olarak doğru kabul mitlerden söz etti. Riberio bu mitleri şöyle sıraladı: İnsanlar, beyinlerinin sadece küçük bir kısmını kullanıyorlar; Gladyatörler hayatta kalmak için savaşmak dışında bir şey yapmadılar; feministler sütyenlerini yaktılar; Napolyon’un boyu kısaydı; Einstein matematikte kötü bir öğrenciydi; Şeker çocukları hiperaktif yapar; Ortaçağ’da insanlar dünyanın düz olduğuna inanıyorlardı; Newton’un kafasına elma düştü; Aynı yere iki kere yıldırım düşmez; Gandi Hindistan’ı tek başına özgürleştirdi.

Fabio Riberio konuşmasının ikinci bölümünde bilimin ortaya attığı, ancak henüz çözülememiş sorulara değindi. Riberio, bir kadının 32 yıl boyunca neden uyanamadığının henüz açıklanamadığını, ayrıca Marconi’nin uzaylıların seslerin kaydettiğine ilişkin iddianın da doğrulanamadığını ifade etti.

Bilim iletişiminin beş özellikli tanımı       

“Bilim iletişimini beş özelliğiyle tanımlayabiliriz” diyen Fabio Riberio, bunları şöyle açıkladı: Bilimin farkında olmak (awareness); Bilimden zevk almak (enjoyment); Bilime ilgi duymak (interest); Bilime dayalı fikir sahibi olmak (opinions); Bilimi anlamak (understanding).

Seminer, Doç. Dr. Fabio Ribeiro’nun soruları cevaplandırmasıyla sona erdi.