Genç İletişimciler Yarışması’ndan Üsküdar İletişim’e 4 ödül
05.03.2020 11:23

Genç İletişimciler Yarışması’ndan Üsküdar İletişim’e 4 ödül


Haber Üsküdar

30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda Üsküdar İletişim öğrencileri bir birincilik, iki ikincilik ve bir üçüncülük kazandılar.

Bu yıl ilk kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Aydın Doğan Vakfı'nın (ADV) birlikte düzenlediği 30. Genç İletişimciler Yarışması'nın ödül töreni 4 Mart akşamı İstanbul Şişli'de bulunan Hilton Otelde yapıldı. Yarışmaya 36 üniversitenin iletişim fakültelerinden yazılı, görsel, işitsel ve internet yayıncılığı dallarında 486 öğrenci 537 projeyle katıldı. Seçici kurullar 21 üniversiteden 59 öğrencinin toplam 43 projesini ödüle değer buldu.

Ödül töreninde Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ile eşi Sema Doğan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Aydın Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte yarışmada jüri üyesi olarak görev yapan gazeteciler ve televizyoncular, yarışmada ödül kazanan üniversitelerin dekanları, öğretim üyeleri ve ödül alan öğrenciler katıldı.

Arzuhan Doğan Yalçındağ: “Her habere anında ulaşmak istiyoruz”

Ödül töreninde konuşan Aydın Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, günümüzde iletişim teknolojilerinin yarattığı değişimlere dikkat çekti: “Son yıllarda çok sık gündeme gelen bazı sorular var. Medya nereye gidiyor, sosyal medya geleneksel medya için bir tehdit oluşturuyor mu gibi. Teknoloji son on on beş yılda insan davranışını bugüne kadar olduğundan çok daha fazla değiştirdi ve değiştirmekte de devam edecek. Bugün dünyada 5 milyarı aşkın insan mobil teknoloji kullanıyor, 4 milyar insan da mobil teknoloji kullanarak internete bağlanıyor. Çoğumuz sabah uyanınca ilk işimiz telefonumuzu elimize almak. Her habere, her içeriğe anında ulaşmak istiyoruz.”

“Yeni bir medya düzeniyle karşı karşıyayız”

Konuşmasında medyadaki değişimlere de değinen Doğan Yalçındağ şunları söyledi: “Geleneksel medyada bugün üretilen haber yarın okunuyor, oysa dijitalde anlık bir tüketim söz konusu. Öte yandan, vatandaş gazeteciliği zaten yükselişte. Tüm dünyada etkin medya devlerinin bile karşısında bugün artık fotoğraf çeken, video yollayan, haber yazan, blog tutan bireyler var. Dolayısıyla yeni bir medya düzeniyle karşı karşıyayız. Peki, internetin gelişmesi geleneksel medyayı yok mu edecek? Bana sorarsanız hayır. Çünkü medya herkesin tahmin ettiğinden çok daha dinamik bir sektör. Medya endüstrisi bu dönüşümün farkında. Geleneksel medya dijital medyayla bir arada yaşamayı öğrenmeye çalışıyor. Bunun için de kendini yenilemenin yollarını arıyor. Yeni medya düzeninde bireye odaklanmak, sadık bir kitle oluşturmaya çalışmak, okur ya da izleyici sayısını arttırmak önemli. Ama bence tüm bunların ötesinde medyanın dikkate alması gereken temel bir konu var, değerli içerik oluşturmak. Değerli derken, kaliteli, sorumlu, güvenilir demek istiyorum. Haberin teknolojiyle dönüşen yapısı, editöryal sorumluluğa ve gazetecilik etik kodlarına uyulmasını her zamankinden daha fazla gerektiriyor. Unutmayalım ki sosyal medyanın her yerde olmasına karşın geleneksel medya gücünü güvenilir olmaktan alıyor.”

“20 bine yakın öğrenci bu yollardan geçti”

Konuşmasında ödül kazanan öğrencilere de seslenen Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler yarışmasına gösterdiğiniz ilgi bizi sonsuz mutlu ediyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarışmamızın ilk yılıında 6 üniversiteden 116 öğrenci bu yarışmaya katılmıştı. Bugün ise 40'a yakın üniversiteden 537 proje ile başvuru yapıldı. Bugüne kadar 20 bine yakın öğrenci 15 binden fazla projeyle bu yollardan geçti. Bu öğrenciler arasında bugün medyada önemli pozisyonlara ve büyük başarılara imza atmış isimler de var. Geçmişten bugüne yarışmamıza katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Sevgili gençler, gazetecilik günümüzde farklı bir şekle bürünüyor ama iletişim hep aynı kalıyor. Samimiyet, gerçeklik ve empati kurma gücü her zamanki gibi olmazsa olmaz kriterler arasında. Kariyerinizin ilk adımlarından itibaren bunlara sıkı sıkı sarılın. Başarının temel sırrı kısmı sevdiğiniz işte çalışmak ve işinizi tutkulu bir şekilde yapmaktır".

Turgay Olcayto: “Gazetecilik çok onurlu bir meslektir”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da törende yaptığı konuşmada ödül alan genç iletişimcilere seslendi: "Sevgili genç iletişimci kardeşlerim, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak Aydın Doğan Vakfı'nın 30 yıla yakın, ki bu sene 30'uncu yılını kutluyoruz, yaptığı Genç İletişimciler Yarışması’na katkıda bulunmak, ona ortak olmak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına gerçekten bir gururdur ve bunu en iyi şekilde sürdüreceğimize inanıyorum.” Konuşmasında Türkiye’de gazeteciliğin çok iyi günlerden geçmediğini ifade eden Olcayto, “Ama gazeteci olarak asla umudumuzu kaybetmiyoruz” dedi. Olcayto, “Gazetecilik dürüst yapıldığı zaman, evrensel gazetecilik ilkelerine uyulduğu zaman çok onurlu bir meslektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Güneşe Dokunan Kadınlar’a birincilik ödülü

İnternet Medya Sitesi kategorisinde birinciliği, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Nihal Toros Dapiapis’in yaptığı,  Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri Ece Özipek, Nuriye Serenay Özkan ve Büşra Kaplan’ın Güneşe Dokunan Kadınlar projesi kazandı.  Jüri, “Toplumun bilinen yarasını ele alışı ve kadınları yüreklendirmesi ve bilinçlendirmesi sebebiyle” bu çalışmayı birinciliğe değer gördüğünü ifade etti.

Veri gazeteciliği sitesine ikincilik ödülü

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü mezunu Sema Kahriman Gökçe, mezuniyet projesi olarak hazırladığı veri gazeteciliği sitesi Veriyle.com ile İnternet Sitesi kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı. Ödül gerekçesinde, “Zengin ve değerli içeriği yalın bir tasarım ile sunması sebebiyle” ifadelerine yer verildi.

Hayata Dair Hikayem’e ikincilik ödülü

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü mezunu Nilay Tuğçe Bostancı, “Hayata Dair Hikayem” isimli kişisel blog sitesi ile Blog kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı. Ödül gerekçesinde, “Yaşanmış bir hikayeyi tüm insanlara ilham vermesi için pozitif bir bakış açısı ile ele alması sebebiyle” ifadelerine yer verildi.

Üsküdar’da Hediye Var’a üçüncülük ödülü

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencileri Elif Sena Demiroğlu, Meliha Balaman, Muhammet Şahan Şengül ve Lütfiye Öztunç, Dr. Öğr. Üyesi Gül Esra Atalay’ın danışmanlığında gerçekleştirdikleri “Üsküdar’da Hediye Var” isimli transmedya projesi ile üçüncülük ödülünü kazandılar. Ödül gerekçesinde, “Kurgunun sunumu ve ticarileştirilmeye açık olması sebebiyle” ifadelerine yer verildi.  

Ödül alan Üsküdar İletişim öğrencileri hocalarıyla birlikte.