“Dijital Pazarlamanın geleceği yapay zekâda gizli”
18.11.2022 10:54

“Dijital Pazarlamanın geleceği yapay zekâda gizli”


Haber Üsküdar- Ayça Aracıçam

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü ve Üsküdar Üniversitesi İnsan Odaklı İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLİMER) öncülüğünde gerçekleştirilen  “Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya Yolculuk” etkinliği, öğrencilerin yoğun ilgiyle karşılandı.

Üsküdar Üniversitesi Reklam Tasarımı ve İletişim bölümü mezunu ve aynı zamanda bölümün dış paydaşı olan Redclick Dijital Pazarlama Ajansı Başkanı Mustafa Çelik, öğrencilere dijital pazarlama alanına ve sektöre ilişkin bilgi verdi.

“Dijital Pazarlamada bilişim en önemli nokta”

Dijital pazarlamanın geleceği için yazılım öğrenmenin büyük önem taşıdığını şu ifadelerle aktararak sunumuna başlayan Çelik, “Dijital pazarlama uzmanı olmak istiyorsanız programlama dillerini, reklamları ve web sitelerini daha rahat yönetebilmek için bilmeniz gerekiyor. Dijital reklamları yönetenlerin hepsi bilişimciler. Ya da bu araçları sonradan eğitim alarak kullanan kişiler. Bu alanda reklamcıların dijitalde olmasına az rastlanıyor. Pazarlamanın geleceği için bilişim yetkinliklerinin bilinmesi oldukça faydalı.” dedi.

“Çevrimiçi olmuyoruz, çevrimiçi yaşıyoruz”

İnternetin doğuşu, zaman içindeki gelişimi ve değişiminden bahsederek konuşmasını sürdüren Mustafa Çelik, “Bütün araştırmalar internetin ve dijitalin doğuşu da dahil tamamen üniversite projelerinden ortaya çıkmaktadır. 1969 yılında California Üniversitesi bünyesinde geliştirilen ve günümüzde internet dediğimiz altyapının ilk adımıyla ARPANET projesinin temelleri atılıyor. Daha sonra çeşitli evrelerden geçerek günümüzdeki internet ağlarını oluşturmuş oluyor. İnternetin gelişimi, 1970’te ARPANET üniversite ve araştırma merkezlerini birbirine bağlıyor ve 1973 yılında uluslararası bağlantının gelişmesiyle farklı ülkeler birbiriyle bağlantı kurabilir hale geliyor. 1984 yılında com ve org gibi uzantılar (DNS) geliştiriliyor ve aslında kullanıcının unutamayacağı bir ‘isim sistemi’ geliştiriliyor. 1991 yılında ise CERN Bilimsel Araştırma Merkezi’nde bilim adamları ve araştırmacıların yürüttüğü araştırma sonuçlarını paylaşma amacıyla Tim Burnelis tarafından World Wide Web geliştiriliyor. Günümüzde bir internet sitesine girdiğimiz zaman arka planda HTML dediğimiz temel seviye kodlama sistemleri çalışıyor. Dijital alanda faaliyet göstermek istiyorsanız, HTML’i bilmeniz gerekiyor. Günümüzde artık çevrimiçi olmuyoruz, çevrimiçi yaşıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Dijital mecralara ayrılan reklam yatırımları, gelenekseli geçti”

Dijital platformların çoğalmasıyla birlikte geleneksel mecralara ayrılan reklam yatırım oranlarının azalmasına dikkat çeken Çelik, şu ifadeleri kullandı “Dergiler, gazeteler zamanla internet siteleri ve internet sitelerindeki reklamlara evriliyor. Reklamcılar Derneği araştırma verilerine göre; Dijitale yüzde 54, televizyona ise yüzde 36 gibi bir reklam yatırım oranıyla ilk kez dijital mecralara ayrılan reklam yatırımı, Geleneksel mecralara ayrılan reklamlar yatırımlarını geçti. Aynı zamanda sinema açısından bakacak olursak pandemi sebebiyle katılımın azalması ve Amazon Prime ve Netflix benzeri dijital platformların popülasyonuyla birlikte bu mecralara ayrılan reklam yatırımları, Türkiye’de son zamanlarda artış göstermiş oldu.”

“Dijital reklamların temel mantığı tamamen araştırmaya dayalı”

Dijital reklamların tüketiciye sunulma sürecindeki basamaklarını paylaşan Mustafa Çelik, “Öncelikle hedef kitleyi doğru analiz etmek gerekiyor. Bir ürünün satılıp satılmayacağı hakkında görüşmeler yapıyoruz. Hangi kelimeler en fazla ve hangi süre zarfında aranıyor bunları derinlemesine inceliyoruz. Tüketicinin ilgi gösterip göstermediğini anlıyoruz ve üreticiye bu ürünü üret veya üretme diye önerilerde bulunuyoruz. Dijital reklamların temel mantığı da tamamen araştırmaya dayalıdır. Google Trends’ten yararlanıyoruz hangi kelimeler trend oluyor bu verileri inceliyoruz. Ahrefs kuruluşu da arama motorları ve sosyal medyadaki trendleri kullanıcıların eylemlerini raporlayan bir sistem. MarketFinder uygulaması da oldukça önem arz ediyor. Bir ülkedeki pazarı araştırmaya yarıyor. Ürününüzün hangi ülkede daha fazla satabileceğinin verilerini ortaya koyuyor. Online siparişler vererek ürün, sanal ortamda farklı ülkelere gönderilebiliyor. Çok az satan bir ürün iyi bir tanıtım kullanılarak satılabilir hale geliyor.” İfadelerini kullandı.

“Hedefleme tekniğiyle doğru reklam aralığını belirliyoruz”

Dijital reklamların nasıl yayımlandığını aktaran Çelik, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Başlangıçta Google Ads’e bireysel olarak giriş yaparak basit bir reklam oluşturabilirsiniz. Düşük bütçelerle başlayan işletmeler, satış gördükten sonra rapor oluşturup reklam veriyor. Meta reklam araçlarında detaylı hedefleme yapabiliyoruz. Yaş, cinsiyet, ilgi alanları bunlar standart hedefler. Gelişmiş hedeflerde ise reklam göstereceğimiz tüketici, son 30 günde herhangi bir alışveriş yaptı mı? Alışveriş sıklığı fazla olan kişileri hedef alarak daha fazla reklam veriyoruz. Facebook’ta işletme sahiplerine reklam gösterebiliyoruz ve reklam satın almalarını işletmeler gerçekleştiriyor. Yandex de Google gibi benzer bir filtre sürecinden geçiriyor.”