Yapımcı Mehmet Çam Üsküdar İletişim’e konuk oldu
04.12.2019 14:00

Yapımcı Mehmet Çam Üsküdar İletişim’e konuk oldu


Haber: Emre Sertdemir

Fotoğraf: Ömer Karaoğlu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ile Sosyal ve Siyaset Kulübü'nün işbirliğiyle düzenlenen “Hayat Bize Milyonluk Sorular Soruyor” adlı etkinlik, Kim Milyoner Olmak İster? isimli programın yapımcısı Mehmet Çam’ın katılımıyla Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

3 Aralık Salı günü saat 14.00’te başlayan söyleşide program yapımcısı Mehmet Çam yarışma programı ve kendi yaşamı ile ilgili bilgileri öğrencilerle paylaştı.  Milyonluk soruları nasıl hazırladığını ve bu süreçte neler yaşadığını aktaran Mehmet Çam, Üsküdar İletişim öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

“Dünyanın en iyi formatı”

Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasının nasıl bu kadar tuttuğunu ve başarılı olduğunu esprili bir dille anlatan Mehmet Çam, “Kim Milyoner Olmak İster programını 850 bölümdür yapıyorum. 850 bölüm bir yarışma programının var olması için oldukça uzun bir süre. Program 8 yıldır izleyicilerle buluşuyor. Ekranda yayımlanmaya devam eden ve klasikleşen çok fazla yayın var ama Türkiye televizyon tarihinde bu kadar seyredilen ve bu kadar uzun soluklu olan başka bir yarışma programı olmadı. Bunun nedeni ise benim yapımcısı olmam. İnsanlarla sohbet ederken bana, ‘Nasıl böyle başarılı oluyorsunuz’ diye sorduklarında, ‘Çünkü programın yapımcısı benim’ diyerek şaka yapıyorum. Aslında dünyanın en iyi formatını yapmış olmanın şansını yaşıyorum. Bunu yıllar içerisinde çok fazla format yaparak, eksikleri görerek başardık” dedi.

“Milyonluk sorular hayatın her alanında”

Milyonluk soruların aslında insan hayatının her alanında olduğunu vurgulayan Mehmet Çam, “Bu süreçte çok fazla yarışmacıyla karşı karşıya geldim. 30 binin üzerinde mülâkat yaptım ve binlerce insan tanıdım. Gerçekten çok enteresan bir tecrübe benim için. 3500 yarışmacı o koltuğa oturdu ve 3500 yarışmacıdan sadece 3 tanesi bende iz bıraktı. Biz 3 kişiye milyonluk soru sorduk. Şunu söylemek isterim ki, hayatımızda birtakım kararlar alıyoruz. Bu hangi mesleği yaptığımızla, hangi konumda olduğumuzla, yaşımızın kaç olduğuyla, nerede yaşadığımızla alâkası olmayan bir durum aslında. Hayatımızda bir şekilde milyonluk sorular ile karşılıyoruz. Milyonluk soruya cevap vermek için Kim milyoner Olmak İster'e katılmanıza da gerek yok. Hayat bize ara ara milyonluk sorular soruyor. Hayatta kaybetmek ve kazanmak diye bir şey var. Ben bu 3 şeyin nasıl yapıldığını size göstermek istiyorum. Bunları bana 20’li yaşlarımda anlatan biri olsaydı yaptıklarımı daha farklı yapardım ve daha farklı gözle bakardım. Yaptığınız işin hakkını verirseniz her konuda başarılı olursunuz. Hakkını verdiğiniz iş her zaman size dönüyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet Çam’dan öğrencilere tavsiyeler

Öğrencilere eğitim ve iş hayatı hakkında tavsiyelerde bulunan Mehmet Çam şunları söyledi: “Mutlaka çok iyi bildiğiniz, çok hoşunuza giden veya sizin ilgi alanınız olan bir şey vardır. Bununla ilgili bir şeyler yapmaya başlayın. Bu alanda ‘Ben ne yapabilirim’ diye düşünürken dijitalleşen medya içerisinde bildiğiniz bir şeyi üretin. Bilginizi şu anda okuduğunuz bölümle ilişkilendirmeye çalışın, çünkü en kolay bunu yaparsınız ve bildiğiniz için başarılı olursunuz.”

Öğrencilerin sorularını yanıtladı

Üsküdar İletişim’de okuyan bir öğrencinin, ‘Milyonluk soruları hazırlarken bir şeyi baz alıyor musunuz?’ sorusunu Mehmet Çam, “Basit soruları yazan bir ekip var. Zor soruları ise başka bir ekip yazıyor. Bunların bir tarzı var ve soruların özgün olması için çabalıyorlar. Milyonluk sorularda benim kriterim insanların bileceği bir soru olması. Ben bir milyonluk soruda ‘Pi sayısının 315’inci basamağında hangi rakam var?’ diye de sorabilirim ama kimsenin bilemediği ve yorum yapamayacağı bir bir milyonluk soru sadece şunu söyletir yarışmacıya, ‘Zaten bir milyonu vermiyorlarmış ki’ ya da ‘Zaten bir milyonu vermeyeceklermiş.’ Bunu söyletmemek için bir milyonluk sorunun insanların bilebileceği bir soru olmasına özen gösteriyoruz” şeklinde yanıtladı. Etkinlik, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkan Yardımcısı ve Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Can Diker’in Mehmet Çam’a teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.