Anima Okul yöneticisi Sezgin Öztürk animasyon sohbetlerine konuk oldu
Haber Üsküdar – Hazal Göksun
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından düzenlenen "Animasyon Sohbetleri" etkinliğine Anima Okul’un kurucu ortağı ve yöneticisi olan animasyon yönetmeni Sezgin Öztürk konuk oldu.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün düzenlediği "Animasyon Sohbetleri" etkinliğine Animasyon Yönetmeni Sezgin Öztürk konuk oldu. Moderatörlüğünü Çizgi Film ve Animasyon Bölümü'nden Arş. Gör. Ezgi Şen’in yaptığı etkinlikte 3D Animasyon film yapım süreçleri, çizim yeteneği, teknolojiyle birlikte gelişen animasyon alanındaki mesleki fırsatlar irdelenerek öğrencilere tavsiyelerde bulunuldu.
"Amacım profesyoneller yetiştirerek sektöre katkı sağlamak"
Anima Okul’u açma serüveninden bahsederek konuşmasına başlayan animasyon yönetmeni Sezgin Öztürk, "Eskişehir’de Güzel Sanatlar Lisesi’nde okudum. Sonrasında Anadolu Üniversitesi’nde Animasyon Bölümü’nü kazandım. Profesyonel olarak 2006 yılından beri bu sektördeyim. Karakter animatörü olarak başladım. Belli bir süre çalıştıktan sonra yurt dışına gittim. Türkiye’ye geri dönerek karakter animatörlüğüne devam ettim. Birilerini yetiştirmek amacıyla 9 sene önce 'Anima Okul' adıyla bir kurs açtım. O dönem 'Kötü Kedi Şerafettin' isimli bir çizgi film vardı. Anima İstanbul’un ortaklarından Mehmet Kurtuluş’u tanıyordum. Fikrimi söylediğimde kabul etti ve ortak olarak bu işe giriştik. O dönem sektörde profesyonel eleman ihtiyacı vardı. Profesyoneller yetiştirmek, sektöre katkı sağlamak amacıyla Anima Okul’u açtık" ifadelerini kullandı.
"Teknolojiyi takip ederek kendinize en uygun alanı seçin"
Animasyon mesleğindeki fırsatlardan ve geleceğinden bahseden animasyon yönetmeni Öztürk, "Zaman geçtikçe bölümler evrilmeye başlıyor. Özellikle animasyon öğrencileri bu gelişen teknolojileri takip ederek evrilen mesleklerden kendilerine en uygunu hangisiyse onu seçmeleri gerektiklerini düşünüyorum. Anima Okul öğrenci işlerine baktığımızda çok geniş bir portfolyo var. Okulu açtığımızda normal öğrenciler gelir diye düşündük ama öğrencilerimizin yarısı mesleğini sevmeyen, alakasız bölümler okumuş kişiler. Animasyon eğitiminin avantajını kullanın. O havayla birlikte büyüyüp geliştiğinizde çevreyi algılamanız daha kolay oluyor" dedi.
"Çizimle birlikte gözlemlemeyi de geliştirmek gerekiyor"
Etkinlik moderatörü Arş. Gör. Ezgi Şen’in "Animasyon için gerçekten iyi çizim yapmak şart mı? Çizim yapamayan ama animasyona ilgisi olan birinden gerçekten iyi bir animasyoncu çıkabilir mi?" sorusuna yanıt veren animasyon yönetmeni Öztürk, "Ben liseden beri çizen birisiyim. Hayatım çizerek geçiyor. Bir şeyi anlatmak isterken bile çizebilirim. 3D Animasyon tarafında çizim yapmadan çok önemli yerlere gelmiş isimler var. Ben çizime, 'Gözlemlemeyi geliştirmek' olarak bakıyorum. Animasyon ödevlerimin arasında çizim ödevleri de veriyorum. Gözlemlemeyi geliştirmek gerekiyor, görsel sanatlar için bu çok önemli. Evinizde bir kedi var diyelim. Onu çizmeye çalıştığınızda hareketlerini gözlemleyerek farklı açılardan bakmaya başlıyorsunuz. Kötü çizmeniz sorun değil; derdinizi anlatmaya çalışın, farklı açılardan bakın" dedi.
"Başlayıp bırakmayın, bu bir süreç ve inanın devamı gelecektir"
Hikaye üretiminden başlayarak animasyonun çeşitli departmanları hakkında bilgiler veren Sezgin Öztürk, "Herkesin bir hikayesi vardır. Hikaye üretmek kolay gibi görünse de animasyon senaryosu yazmak biraz zordur. Bana çok fazla teklif geliyor. Animasyon bilmeden hikaye yazanlar hemen kendini belli ediyor. Hikaye bir cümle ile yüz bin dolarlık bir sahneye de dönüşebilir, on bin dolarlık sahneye de dönüşebilir. Her şeye detaylı ve animasyon gözüyle bakılması gerekiyor. Story Board çizmek istiyorsanız sinematik tarafınızı geliştirmek zorundasınız. Story Board artisti hikayeyi çok iyi anlatabilmek zorunda. Kendinizi çok iyi beslemelisiniz. Story Board ve Animatik alanında çalışanların çoğu yönetmenliğe yöneliyor. Animasyon yönetmenlerinin geçmişine baktığınızda çoğunun çizim geçmişi vardır. Çizim alanına ilginiz varsa karakter tasarımı departmanında da çalışabilirsiniz. Çizimde çok tekrar, doğruyu görebilmek ve anatomiyi doğru çıkarabilmek çok önemli. Bunların hepsi zamanla oluşur. Başlayıp bırakmayın, zamanla oturacaktır. Animasyonda uzmanlaşmak süreç ister. Gözün kör olması animasyon için en önemli noktalardan bir tanesidir. Yarım saat oturur animasyon yaparsınız, kalkıp geri geldiğinizde çok farklı görünür. Bu nedenle animasyon yaparken sürekli animasyonunuzun klip haline bakarak ilerlemeniz gerekiyor. Motion Capture işlemleri de aldı başını gidiyor. Hala pahalı olmasına rağmen mobil cihazlar haline geldi. Artık dataları algılaması farklı boyutlara götürüyor. Teknolojiyle birlikte görsel kalite inanılmaz artmaya başladı. Şu sıralar Metaverse, Web 3.0 alanlarıyla uğraşıyorum. Dünya çok farklı tarafa doğru gidiyor. Biz bu alanın içerisindeyiz. İşin daha başındasınız ama çok büyük bir avantaja sahipsiniz. Okul süreci boyunca araştırın, bilgiye aç olun, kendinizi geliştirin. Yeni teknolojik dünyanın içerisinde bu meslekle birlikte kendinizi çok iyi konumlandırabilirsiniz" ifadelerini kullandı.