"Büyülü Fener Bekçileri" belgesel film gösterimi gerçekleşti
28.12.2023 01:35

"Büyülü Fener Bekçileri" belgesel film gösterimi gerçekleşti


Haber-Fotoğraf: Nuran BOLLUK

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen "Büyülü Fener Bekçileri Belgesel Film Gösterimi" etkinliği gerçekleşti. Belgesel gösteriminden sonra Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural'ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide yönetmenler Ferhat Zengin ve Bahadır Kapır belgeselin çekim süreçleri hakkında bilgiler verdiler.

Ferhat Zengin: "Bu insanları tanıdıkça ne kadar kıymetli olduklarının farkına vardım"

Türk sinemasında yaşanan dijital dönüşümden sonra Türkiye’deki sinema salonlarının değişimini ve dönüşümünü analiz ederken film makinistleriyle tanıştığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Zengin, “Film makinistleri hakkında pek bilgim yoktu aslında ama bu insanları tanıdıkça ne kadar kıymetli olduklarının farkına vardım. Yüz yıllık bir gelenekten bahsediyoruz ve bu insanlar 7-8 yaşlarında gazoz satarak, sinema süpürerek başlayıp 50-60 yıllık sektör hayatları olmuş. Makinistlerle görüştükçe dramatik bir hayatlarının olduğunu fark ettim. Çünkü dijitalleşme diye bir şey ortaya çıktı, işlerine son verilmiş ve hepsi kendi köşelerine çekilmişti. Bu insanları nerelerde bulabilirim ve nasıl hikayeler elde edebilirim diye düşünmeye başladım. Böylece onları arama sürecimiz başladı” ifadelerini kullandı.

Bahadır Kapır: "Hala anlatamadığımız çok şey var"

Makinistleri arama süreçlerinin 2017 yılında başladığını fakat dijitalleşmeden sonra kendi köşelerine çekilmiş oldukları ve meslekleri ellerinden alındığı için zor bir süreç olduğunu belirten Bahadır Kapır, “Mevlüt Bey’in de belgeselde söylediği gibi, ‘Biz teknoloji özürlülüğü olan bir nesiliz’ söyleminden sonra dijital teknolojiye alışamadıklarını görüyoruz. Yani bir nevi sinemaya küsüp köşelerine çekilmişlerdi. Bu yüzden onları bulmamız biraz uzun sürdü. İlk önce 2017’de Atlas Sineması’nda Mevlüt Bey’i bulduk. Yaşı diğer makinistlere nazaran daha genç olduğu için dijitalleşmeye biraz daha ayak uydurmuştu aslında. Biz ilk önce Mevlüt Bey ile röportajımızı gerçekleştirdik. Daha sonra onlardan diğer arkadaşlarını, ustalarını kimler olduğunu nerde olduğunu öğrenmeye çalıştık. 42 makinistle röportaj gerçekleştirdik, en son görüştüğümüzde ‘Hala anlatmadığımız çok şey var’ demişlerdi. Ama birçok makinist göremediği için kitaplar basılınca ailelerine gönderdik çünkü zaten hepsinin yaşı seksene yakındı ve birçoğunu maalesef kaybettik” şeklinde konuştu.

Proje yapmaya başlamak kadar tanıtımını yapmanın da çok önemli olduğunu söyleyen Kapır, “Çünkü tanıtımını yapmadığınız sürece siz istediğiniz en güzel projeyi yapın, kimsenin haberi olmayacak. Bizim projenin tanıtımı pandemiye denk geldi ve online film festivallerinde gösterimiz ödüller aldı. Tanıtımı sosyal medyalardan yapılabilir ama burada en önemli reklam festivallerdir. Bu sebeple bir yerden ödül aldığınız zaman ikinci film gösterimine katılmak daha kolay oluyor çünkü ödüllü bir yönetmensiniz. Artık arayan değil aranan bir yönetmen oluyorsunuz. Ödül o anlamda kolaylık sağlıyor bir dahaki festivaller adına” diyerek reklamın önemini belirtti.

Konuşmacıların konu, yapım, kurgu, montaj ve estetik kaygıları gibi süreçler konusunda öğrencilere bilgiler aktarmasının ardından etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.