Lisans öğrencileri online eğitimi yetersiz buluyor
19.06.2020 12:15

Lisans öğrencileri online eğitimi yetersiz buluyor


Haber Üsküdar - Bilal Sadi

 

11 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki ilk Covid-19 vakasının tespit edildiğini duyurdu. 12 Mart 2020’de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 16 Mart’tan itibaren üniversitelerin 3 hafta süreyle tatil edildiğini açıkladı. Bu karardan bir hafta sonra, 23 Mart’tan itibaren üniversiteler alınan yeni bir kararla online (çevrim içi) eğitim sistemine geçtiler.

 

Haber Üsküdar olarak devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 10 lisans öğrencisiyle online eğitim deneyimleri hakkında konuştuk.

 

Online eğitim hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Elifnur Şener (Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Grafik Tasarım, 4.sınıf): Verimin yarıya düştüğü bir eğitim tarzı olduğunu düşünüyorum. Derslerimizin saati yarıya düşüyor ve bu durum hocalarımıza sık sık danışabilme imkânımızı elimizden alıyor. Şartların el vermediği durumlar dışında uygulanmasının doğru olmadığını düşünüyorum.

 

Sena Cumurcu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir Bölge Planlama, 3. sınıf): Yeterli eğitim olmadan kendi başımıza öğrenmeye çalıştığımız bir süreç olarak görüyorum. Hocaların ve üniversitenin bu anlamda çoğu zaman destek yerine köstek olduğuna inanıyorum.

 

Ayşe Sevinç (Üsküdar Üniversitesi, Çocuk Gelişimi, 1. sınıf): Tam anlamıyla yettiğini düşünmüyorum. Sınıf ortamında aldığımız eğitimin yerini tutmuyor.

 

Fahreddin Esad Aykut (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği, 2. Sınıf): Henüz alışmış değilim. Yararlı bulmuyorum. Avantajları olmakla birlikte dezavantajlarının daha çok olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar bir sistem kurulmuş olsa dahi yeterli değil.

 

Ayşenur Çevik (Maltepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 4. sınıf): İmkânlar yeterli olduğu takdirde uygun olan bölüm ve derslerde online eğitimin yeterli olduğunu, uygulama derslerinin örgün olarak yapıldığında daha öğretici olacağını düşünüyorum.

 

Taha Kılıç (Bilkent Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, 4. sınıf): Öncellikle bu tarz eğitimin insan sağlığını tehdit eden bir hastalık yüzünden ve zorunlu bir şekilde bu yöntem ile yapıldığını unutmamak gerek. Şahsen eğitimin doğası gereği yüz yüze yapılması düşüncesini taşıyorum, ama pandemi ortamında yapılabilecek en verimli ve teknolojinin elverdiği en pratik yolun da online eğitim olduğunu düşünüyorum.

 

Neslihan Kokoz (İstanbul Şehir Üniversitesi, Hukuk, 4. sınıf): Online eğitim, okulda oluşan sosyalleşme ve disiplini sağlamamaktadır. Dersler her ne kadar aynı seyrinde işliyor gibi olsa da biz öğrenciler için online eğitim yetersiz gelmektedir.

Bence online eğitim süreci sayısal öğrenciler için daha çok zorluk yaratsa da ders esnasında hocayla kurulan diyalog eksikliği ve ev ortamının verdiği rehavet sebebiyle yeterli eğitim kalitesine ulaşmanızı engelliyor.

 

Mübine Elmaz (Marmara Üniversitesi, İlahiyat, 4. sınıf): Yüz yüze eğitimle aynı performansı sağlamadığını düşünüyorum. Hocalar aynı şekilde anlatıyor olsa da, öğrenci etkileşimi sınıftaki kadar oluşamadığından verim azalıyor.

 

Serhat Hüseyin Kokal (Üsküdar Üniversitesi, Sosyoloji, 2. sınıf): Eğitim sisteminin şu an kullanma ihtiyacı hissettiğini ve öğrencilerin de kullanmaya mecbur kaldığını düşünmekteyim.

 

Murat Gülpolat (Üsküdar Üniversitesi, Yeni Medya ve Gazetecilik, 3. sınıf): Online eğitim sınıf ortamlarında işlenen derslerin hepsinin üstünü çizdi. Sürekli gelişim halinde olan teknoloji sistemleri, eğitim sistemi üzerindeki etkisini online eğitim çatısı altında göstermiş oldu.

 

Üniversiteniz online eğitimi hangi platformlar üzerinden gerçekleştiriyor?

 

Elifnur Şener (Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Grafik Tasarım, 4.sınıf): Çoğunlukla Zoom uygulaması üzerinden iletişim kuruyoruz. Ders programındaki gün ve saatlere uyulmakta. Sınavlar ödev veya online sınav şeklinde yapılmakta. Online sınavlarda da genellikle hocalar soruları vererek birkaç saat içerisinde cevapları göndermemizi istiyorlar.

 

Sena Cumurcu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir Bölge Planlama, 3. sınıf): Genellilkle zoom, google meeting, classroom uygulamalarını kullanmaktayız.

 

Ayşe Sevinç (Üsküdar Üniversitesi, Çocuk Gelişimi, 1. sınıf): Genellikle okulumuzun online eğitim ara yüzü olan LMS sistemi üzerinden derslere katılım gerçekleştiriyoruz.

 

Fahreddin Esad Aykut (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği, 2. sınıf): Okulumuzun kullandığı Blackboard Open LMS Sistemi üzerinden derslerimize katılım sağlıyoruz.

 

Ayşenur Çevik (Maltepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 4. sınıf): Üniversitemiz normal eğitimde de kullandığı Blackboard Learn sistemi üzerinden online derslerini devam ettirdi. Üniversite hocalarının teknik aksaklıkları (internet bağlantısı vb.) dışında sorunsuz bir dönem geçirdik.

 

Taha Kılıç (Bilkent Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, 4. sınıf): Üniversitem Zoom uygulaması üzerinden uzaktan eğitim derslerini yapmaktadır.

 

Neslihan Kokoz (İstanbul Şehir Üniversitesi, Hukuk, 4. sınıf): Okulumuzun kendi platformunda ders kayıtları yapılmakla birlikte online dersler Adobe Connect üzerinden gerçekleşmektedir. Ancak 100 kişi sınırı olduğundan ve de öğretim görevlilerinin tercihine göre Youtube ya da Skype uygulamaları da kullanılmaktadır.

 

Mübine Elmaz (Marmara Üniversitesi, İlahiyat, 4. sınıf): Okulumuzun kendi platformu üzerinden derslerimiz devam etmektedir.

 

Serhat Hüseyin Kokal (Üsküdar Üniversitesi, Sosyoloji, 2. sınıf): Zoom uygulaması ve okulumun kendi LMS sistemi üzerinden dersler gerçekleşmektedir.

 

Murat Gülpolat (Üsküdar Üniversitesi, Yeni Medya ve Gazetecilik, 3. sınıf): Üniversitemiz virüs sürecinde öğrencilerin mağdur olmaması için online eğitime ciddi yatırımlar yapmıştır. Yazılım mühendisleri ile iş birliği içinde çalışarak çeşitli yazılımlar gerçekleştirmiştir. Okulumuz online eğitimi Zoom, LMS, Stix programları üzerinden gerçekleştirmektedir.

 

Üniversitenizin online eğitiminden memnun musunuz? Bölüm derslerinizin online eğitime uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

 

Elifnur Şener (Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Grafik Tasarım, 4.sınıf): Memnunum, sadece başta bu sürece geçerken yaşanılan gecikmeyi tam olarak telafi edememelerinden muzdaribim. Bu sisteme geçene kadar dört hafta kaybedildi ve bunun sadece iki haftası bize geri verildi. Bölümüm genel olarak uygulamalı dersler üzerine. Bu yüzden online eğitim bizim için çok faydalı değil. Ama bazı derslerimizde bize sıkıntı çıkarmıyor bu iletişim, örneğin bitirime projesi derslerimizde çalışmalarımızı hocalarımıza ekranımızdan yansıtarak gösterip bire bir yorum alıyoruz. Bu dersimiz online eğitime uygun bir ders, ama Baskı Teknikleri dersimiz atölyede işlenen bir ders ve online derse uyarlanması verimi düşürüyor.

Sena Cumurcu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir Bölge Planlama, 3. sınıf): Üniversitemin online eğitiminden altı ders alıyorsam beşinden hiç memnun değilim. Derslerimin büyük bir kısmı uygulamalı olduğundan online eğitimde zorlandım. Derslerim online eğitime uygun dersler değildi.

Ayşe Sevinç (Üsküdar Üniversitesi, Çocuk Gelişimi, 1. sınıf): Bölüm derslerimin çoğu online eğitime elverişli olsa da çoğu ders tam anlamıyla memnuniyeti sağlamıyor.

Fahreddin Esad Aykut (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği, 2. sınıf): Kendi bölümüm için yüz yüze eğitimi gerekli buluyorum. Online eğitimden memnun değilim.

Ayşenur Çevik (Maltepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 4. sınıf): Okulumuzun online sistemi yeterli ve kaliteli. Yalnızca uygulama derslerinin online eğitimde yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Taha Kılıç (Bilkent Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, 4. sınıf): Diğer bazı bölümlerde olduğu gibi uygulamalı aktivitelerin sayısı Siyaset Bilimi alanıyla kıyaslandığında daha düşük sayılarda. Bu yüzden kesinlikle eğitimde yüz yüze olmamızı gerektiren bir durum söz konusu değildi. Sunum, tartışma gibi aktiviteleri online şekilde yapabildik, ama söz konusu sınav olunca hocalarımız bir hayli zorlandı. Özellikle kopya çekme gibi konularda alınabilecek tedbirler çok düşüktü.

Neslihan Kokoz (İstanbul Şehir Üniversitesi, Hukuk, 4. sınıf): Bölümümün tamamı sözel yani dinleme odaklı derslerden oluştuğu için online eğitim sürecine uyum sağlamamız zor olmadı. Üniversitenin online eğitimi de bu şartlara uygundu.

Mübine Elmaz (Marmara Üniversitesi, İlahiyat, 4. sınıf): Uygulama gerektiren derslerimiz maalesef uygun değil. Diğer dersler için de okulun bu şartlar altında elinden geleni yaptığını düşünüyorum.

Serhat Hüseyin Kokal (Üsküdar Üniversitesi, Sosyoloji, 2. sınıf): Online eğitimden memnun değilim. Bölüm derslerimin online eğitime uygun olduğunu düşünmüyorum.

Murat Gülpolat (Üsküdar Üniversitesi, Yeni Medya ve Gazetecilik, 3. sınıf): Evet memnunum. Online eğitime bölüm derslerimin hepsi uygun değil. Bu dönem birçok uygulama dersimiz olduğu için sınıfça tam verim alamadık. Fakat olağanüstü bir durumu en iyi şekilde atlatabildik diyebilirim.

Sizce online eğitim yeterli olabiliyor mu? Oluyorsa veya olmuyorsa nedenleri nelerdir?

Elifnur Şener (Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Grafik Tasarım, 4.sınıf): Bu sorunun cevabına yarıya yarıya diyebilirim. Bazı derslerimizin süresi azaldı. Bu açıdan yeterli etkileşimi alamayabiliyoruz. Atölye derslerimiz uygulamalı dersler ve uygulama için bir atölyeye ihtiyacımız var. Bu açıdan online ders yeterli bir yöntem olmuyor, ama sözel dersler açısından bir sıkıntı yaşandığını düşünmüyorum.

Sena Cumurcu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir Bölge Planlama, 3. sınıf): Maalesef yeterli bulmuyorum. Olmamasının nedeni hocaların kendilerini güncelleme ve öğrenme isteksizliği, online araçları kullanmayı bilmemeleri, herkesin çok hazırlıksız olma durumu, İnternet imkânlarının çoğu insanda eksik olması ve adaletli bir sistem yaratılamaması diye belirtebilirim.

Ayşe Sevinç (Üsküdar Üniversitesi, Çocuk Gelişimi, 1. sınıf): Bence yeterli olmuyor çünkü tam anlamıyla derse hâkimiyet olmuyor. Belli bir sınıf ortamı olmadığı için ve ev ortamının verdiği rahatlıktan dolayı yeterli olmadığını düşünüyorum.

Fahreddin Esad Aykut (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği, 2. sınıf): Yeterli olmuyor. Her şeyden önce sistemde karışıklıklar oluyor. Ödevleri bazen Dropbox’a bazen Gmail’e ya da farklı platformlara yüklüyorlar. Bölüm derslerimi Whatsapp üzerinden takip ediyorum, fakat alttan alınan dersleri takip etmek zor oluyor. Ev ortamında derslere odaklanmakta zorlanıyorum. Ben genelde kütüphanede çalışan birisiyimdir.

Ayşenur Çevik (Maltepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 4. sınıf): Uygulama dersleri ve internet bağlantı problemleri dışında işleyiş yeterliydi. Staj senesinde uygulama yapma şansımız kısıtlandı.

Taha Kılıç (Bilkent Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, 4. sınıf): Kesinlikle yeterli olduğunu düşünmüyorum. Evden çıkıp okula gitmek bile insanı başka bir psikolojiye sürüklüyor ve alınan eğitimde daha ciddi bir tutum sergilememizi sağlıyor. Sadece yataktan kalkıp bilgisayarı açmanın ve hocayı dinlemenin eğitim ciddiyetini çok zedelediğini düşünüyorum. Eğitim mekânı kavramının öğrenci psikolojisinde çok önemli yer edindiğini düşünüyorum, ama şunu da göz önünde bulundurmak gerek ki, yaşadığımız pandemi sürecinde yapılabilecek başka türlü bir eğitimin de olduğunu düşünmüyorum.

Neslihan Kokoz (İstanbul Şehir Üniversitesi, Hukuk, 4. sınıf): Hayır, online eğitim yeterli olmuyor, çünkü öğretmenler bu sürecin geçerli olduğunun bilincinde olarak öğrenciyi kontrol edemeden ders işlemek durumunda kalıyor. Yani öğrencinin derse girmesini ve dersi izlemesini zorunlu kılacak bir sistem kılınmadı. Öğretmenler, öğrencilerin gerçekten dersi aktif şekilde dinleyip dinlemediklerini denetleyemiyor. Bunun yanı sıra internet bağlantısıyla ve sisteme girişe ilgili birçok sıkıntı yaşanıyor.

Mübine Elmaz (Marmara Üniversitesi, İlahiyat, 4. sınıf): Kanaatimce teorik bilgi edinmek açısından yeterli oluyor gibi görülmekle birlikte, kalıcı öğrenmeyi sağlamada yetersiz kalıyor.

Serhat Hüseyin Kokal (Üsküdar Üniversitesi, Sosyoloji, 2. sınıf): Olamıyor çünkü üniversite ortamının öğrencisine sağladığı sosyallikten alıkoymakta. Eğitimi verenleri ve alanları disiplinden uzaklaşarak tembelliğe ittiğini düşünüyorum.

Murat Gülpolat (Üsküdar Üniversitesi, Yeni Medya ve Gazetecilik, 3. sınıf): Şu an için gayet yeterli, ama online eğitim ilk başlarda hiç iyi değildi. Kullandığımız uygulamalar sürekli çökmekteydi ve aşırı yoğunluk oluyordu. Aslında online eğitim çalışanlarına da hak vermek gerek, çünkü online eğitimin tam bir alt yapısı yoktu. Böyle bir olayın yaşanacağı belli değildi. Bu gibi durumlar da aksaklıkları peşinden getirdi.

Seçme sansınız olsa Covid-19 salgınından sonra da online eğitime devam etmek ister misiniz?

Elifnur Şener (Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Grafik Tasarım, 4.sınıf): Hayır kesinlikle istemezdim. Örgün eğitim her zaman daha verimli ve faydalı.

Sena Cumurcu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir Bölge Planlama, 3. sınıf): Hayır kesinlikle devam etmem.

Ayşe Sevinç (Üsküdar Üniversitesi, Çocuk Gelişimi, 1. sınıf): Hayır online eğitime devam etmek istemem.

Fahreddin Esad Aykut (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği, 2. sınıf): Devam etmek istemem.

Ayşenur Çevik (Maltepe Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 4. sınıf): Teorik dersler için evet.

Taha Kılıç (Bilkent Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, 4. sınıf): Kesinlikle istemezdim.

Neslihan Kokoz (İstanbul Şehir Üniversitesi, Hukuk, 4. sınıf): Hayır. Örgün eğitimin sağladığı birçok imkânı maalesef online eğitim sağlamıyor. Bunlar; sosyalleşme, düzen, disiplin, aktif ders takibi, ilgi ve odaklanma vb. olarak sıralanabilir.

Mübine Elmaz (Marmara Üniversitesi, İlahiyat, 4. sınıf): Hayır, istemezdim.

Serhat Hüseyin Kokal (Üsküdar Üniversitesi, Sosyoloji, 2. sınıf): Tamamen evet veya hayır diyemeyeceğim. Öğrencinin arzu ettiği zaman tüm derslerine online da ulaşabilmesi gerektiğini düşünmekteyim. İstediğim bazı dersleri örgün bazılarını ise online alabilmeliyim.

Murat Gülpolat (Üsküdar Üniversitesi, Yeni Medya ve Gazetecilik, 3. sınıf): Tabii ki isterim. Evim okula uzak, zamanım sürekli toplu taşıma araçlarında geçmekte. Ders dinlemek böyle daha pratik, fakat bir disiplin yok. Ama online eğitim döneminde de okulu özlemedim değil.