The Cartoon Mill kurucusu Fatih Küçük, animasyon sohbetlerine konuk oldu
07.12.2021 16:42

The Cartoon Mill kurucusu Fatih Küçük, animasyon sohbetlerine konuk oldu


Haber Üsküdar - Ümmü Gülsüm Dural

Üsküdar Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından düzenlenen animasyon sohbetleri etkinliğine Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu olan The Cartoon Mill kurucusu Fatih Küçük konuk oldu.

Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün düzenlediği animasyon sohbetleri etkinliğinde Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu olan The Cartoon Mill kurucusu Fatih Küçük ağırlandı. Moderatörlüğünü Çizgi Film ve Animasyon Bölümü'nden Arş. Gör. Ezgi Şen’in yaptığı etkinliğe, Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. İpek Fatma Çevik ve öğrenciler de katıldı. Türkiye’de iki yüzün üzerinde köy okuluna gidip gönüllü duvar boyaması yapan ardından farklı ülkelere gidip dünya çizgi film kültürünü araştıran Fatih Küçük, The Cartoon Mill’i nasıl kurmaya karar verdiğini anlattı.

"Dünyaya mal olmuş çizgi film karakterlerimizin olmadığını fark ettim"

Fatih Küçük, "Görsel sanatlar öğretmenliği mezunuyum. Mezun olduktan sonra köy okullarında gönüllü duvar resimleri yapmaya başladım. Ben de köy okulunda okudum. Lise sona kadar profesyonel resim yapan birini görmedim. Hatta görsel sanat bölümlerinin olduğunu dahi bilmiyordum. Bu yüzden Türkiye’de iki yüz üzeri köy okulunda, on bir farklı ülkede duvar boyaması yaptım. Bu süreçte Kırgızistan, Kazakistan,Tayvan, Güney Kore ve Rus ülkelerinde dünya çizgi film kültür sanatını araştırdım. Türkiye’nin çizgi film kültür sanatında çok gelişmediğini, dünyaya mal olmuş çizgi film karakterlerimizin olmadığını fark ettim" dedi.

"Cebimdeki son 5 lirayla okul kurmaya karar verdim"

Okullaşma planını nasıl hayata geçirdiğini anlatan Fatih Küçük, "Cebimdeki son beş lirayla okul kurmaya karar verdim. Belediye ve kaymakamlıklara yazdım. Atıl olan bir köy okulu tahsis edildi. Elektrik yok, su yok. Zor şartlar altında okulu onarıyorduk. Bir aylık bir çalışma sonunda insanlar projemi gördü ve bağış yapmaya başladılar. İlerleyen süreçte çizgi film projeleri yapmaya başladık. TRT Çocuk için geri planları çizdim. Türkiye Ulusal Ajansı'nda projeler yazmaya başladık. Ardından arazi satın aldık. İçinde yemekhane ve çizgi film müzesi olan yeni bir okul inşa edildi" dedi.  

The Cartoon Mill hakkında bilgi veren Fatih Küçük, "Okulumuza farklı şehir ve ülkelerden çocuk ve gençler geliyor. Çalışmaların yanı sıra piknikler yapıyoruz, ağaç dikiyoruz. Enstitülerde ders veriyoruz. Pandemi sebebiyle online gerçekleşti. Ayrı olarak kırsal kalkınmaya da fayda sağladı. Bağış için oyuncaklar yapılıp satıldı.Şu anda Kapadokya’da ikinci okulumuz da kuruldu. Mart 2022’den itibaren faaliyet gösterecek" şeklinde konuştu.

"Amerika ve Japonya'da bu sanatın gelişmiş olmasının sebebi, uzun yıllar devlet tarafından desteklenmesidir" 

Dünyada çizgi film sanatının gelişme sebepleri ve propagandanın çizgi filme etkisne de değinen Fatih Küçük, "2. Dünya Savaşı sırasında Walt Disney ekonomik sebeplerle krizin eşiğindeyken Amerika hükümeti Walt Disney stüdyosunda askeri ve politik amaçlı toplamda 68 saat süreli 32 çizgi film yaptırdı. Bu durum Disney stüdyolarını günümüz seviyesine ulaştıran etmenlerden birisi oldu. Amerika hükümetinin çizgi filmleri bir propaganda aracı olarak kullanmaya başladığını gören Almanya, Sovyetler Birliği ve Japonya da çizgi filmleri bir propaganda aracı olarak kullanmaya başladı. Bütçeleri hükümetler tarafından karşılanan çizgi filmler, içinde bulundukları savaşın propagandasını yapmak için kurgulanmıştı. Çizgi filmler o dönemde halka mesaj vermek için birer eğlence ve propaganda aracına dönüşmüştü. Amerika’nın ve Japonya’nın çizgi film sanatında gelişmiş olmasının sebebi de uzun yıllar devlet tarafından desteklenmiş olmalarıdır" ifadelerini kullandı.

"İzlemekte olduğumuz çizgi filmlerin alt metnini iyi okumamız gerekir" 

Günümüzde çizgi film üzerinden ticaret ve kültür savaşlarının devam ettiğini söyleyen Fatih Küçük, "Ülkeler hala çizgi filmlerle iletmek istedikleri mesajı tüm izleyiciye üstü kapalı bir şekilde sunmaktadır. Öyle ki izlemekte olduğumuz filmlerin alt metnini iyi okumamız ve ne tür çizgi filmler izletmemiz gerektiği konusunda farkındalık sahibi olmamız gerekmektedir" dedi. Projelerinin aldığı ödüllerden de bahseden Fatih Küçük, Tayvan’dan Global Yaşam Ödülü'ne layık görüldüklerini, Sabancı Vakfı tarafından da 2020 Fark Yaratan Eğitim Projesi seçildiklerini belirtti.

"Yolda yürüken bile çizerdim"

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Fatih Küçük, "Kendinizi ve bulunduğunuz yeri önsemeniz gerek. Ne öğrenirseniz öğreninen iyi başlangıçlardan biri kendi dalınızla ilgili insanlarla iletişim kurmaktır. Rehberlik önemli. Aynı yolu yürümüş insanlar yolda sizi neyin karşılayacağını anlatırlar. Üniversitede olmanın heyecanını kaybetmeyin. Çizim için kalemi elinizden düşürmeyin. Yolda yürürken bile çizerdim, kaç kere düştüm. Şimdi emeğin getirdiği sonucu yaşıyorum" ifadelerini kullandı.