Üsküdar İletişim’de televizyon haberciliği konuşuldu
11.12.2019 13:13

Üsküdar İletişim’de televizyon haberciliği konuşuldu


Haber-Fotoğraf: Ömer Karaoğlu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim bölümü tarafından düzenlenen bölüm etkinliklerinin ilki, İletişim Fakültesi Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “Televizyon Haberciliği ve Haber Muhabirliği” konulu etkinlikte Kanal 7 Haber Muhabiri Ahmet Furkan Başdemir muhabirlikte kazandığı deneyimleri öğrencilerle paylaştı.

2019-2020 eğitim-öğretim yılında Medya ve İletişim bölümü tarafından gerçekleştirilen bölüm etkinliklerinin birincisinde “Televizyon Haberciliği ve Haber Muhabirliği” konuşuldu. Kanal 7 Haber Muhabiri Ahmet Furkan Başdemir’in konuk olduğu ve tecrübelerini Üsküdar İletişim öğrencileri ile paylaştığı etkinlikte muhabirlik konusu derinlemesine ele alındı. Muhabir Ahmet Furkan Başdemir basın sektöründe iyi muhabir olmanın ipuçlarına değindikten sonra öğrencilerin muhabirliğe ilişkin sorularını cevaplandırdı.

“Tarak ve kumanda ile muhabirleri taklit ederdim”

Konuşmasına muhabirlik öyküsünü anlatarak başlayan Ahmet Furkan Başdemir, “Benim muhabirlik öyküm çocukluğuma kadar uzanıyor. Küçükken televizyonda haberler başladığında ve bir haber muhabiri gördüğümde elime bir tarak veya kumandayı alır, söylenenleri tekrar ederdim. Ben muhabirliğe böyle antrenmanlar yaparak başladım. Gazeteciliğe karşı hevesim ise ilkokul ve lise yıllarında başladı. Lisede ekran önünde münazaralar oluyordu ve ben onları yapmak isteyen heveste bir öğrenciydim. Daha sonra bu alanda kendimi yetiştirmek için çeşitli kurslardan eğitimler aldım. Eğitimler sırasında sizlerle hemen hemen aynı yaşlardaydım. Üniversite zamanlarımda diksiyon gibi birçok kursa katılmaya çalıştım. İstanbul Arel Üniversitesi’nde lisans okurken derslerimden geri kalan boş zamanlarımı oyunculuk, diksiyon, sunuculuk gibi eğitimlerle değerlendirmeye çalıştım. Sizlere de naçizane tavsiyemdir, mutlaka boş zamanlarınızı sizler de bu şekilde kurslarda değerlendirin. Daha sonraki yıllarda da kendi üniversitemin radyosunda yayınlar yaptım. Bunun yanı sıra Üsküdar Belediyesi’nde Boğazın Sesi Radyosu’nda çalıştım. Bu radyo kişinin gerçekten kendini geliştirmesi ve yetiştirmesi için çok ideal bir yer. Ardından Fuat Kozluklu Cem Öğretir Gülgün Feyman ,TRT ve birçok özel kanal spikerlerinden mesleğinin önde gelenlerinden eğitim alma şansını yakaladım. Bunların dışında kişisel röportajlar yapıyordum. Mesleğimizin önde gelenleri ile röportaj yapmak ve onların hayat hikâyelerini dinlemek, bu mesleği gerçekten seçmek isteyenler için gözden kaçırılmaması gereken bir eğitim sürecidir. Bir süre sonra TRT Ankara’da staj yapma şansım oldu ve orada mesleğe karşı ilk temelleri attım. İhlas Haber Ajansı’nda da çalışma fırsatım oldu. Orası ajans haberciliğinin mutfağıdır. Bu mesleğe sevginizi katın ve özen gösterin sizler de orada çalışarak ajans haberciliği ile ilgili kendinizi geliştirebilirsiniz” dedi.

“Muhabirlik istiyorsanız ajans muhabirliğinden başlamalısınız”

Öğrencilere muhabirlik hakkında bilgiler veren Başdemir, “Mezun olduktan sonra bir süre işsiz kaldım. İşsizlik bu mesleğin handikapıdır. O süreçlerde yine çeşitli kurslara gitmeye devam ettim. Daha sonra Kanal 7’de işe girdim ve yaklaşık 8 aydır da burada muhabirlik yapıyorum. 1 ay önce “Yılın En İyi Çıkış Yapan Muhabiri” ödülünü aldım. Eğer muhabirliği seçmek istiyorsanız öncelikle ajans muhabirliğinden başlamanızı öneririm. Ajans muhabirliğinin zor tarafları olsa da aslında mesleği asıl öğrenebileceğiniz yer orasıdır. Meslekte sabit kalmayıp öğrenime açık olun Sizlere önerim, kendinizi farklı alanlarda geliştirmek için sektörde farklı alanlarda staj yapmaya çalışın” şeklinde konuştu.

Haber merkezinde bir gününü anlattı

Haber merkezinde bir gününün nasıl geçtiğini anlatan Başdemir, “Sabah haber merkezine geldiğimizde güne ilk olarak toplantıyla başlarız. Ana haber saati için çalışmalar yaparız. Toplantıda ilk önce gündem belirlenir, bulunan ajans haberleri derlenir ve dosyalanır. Toplantı esnasında Ankara’daki haber merkezi ile iletişime geçilir ve siyasetin gündemi görüşülür. Muhabirler özel haberlerini sunup onaylattıktan sonra haberin taslağını oluştururlar. Daha sonra kameramanlar ile birlikte haber sahasına gidilir. Oluşturulan haber muhabir tarafından montajlanır ve kontrol edilmesi için kurgucuya gönderilir. Kurgucu haberi kontrol eder, eksik taraflarını düzeltir ve yayına hazır hale getirir” ifadelerini kullandı.

“Muhabirlik için eğitim almak önemli”

Şan ve diksiyon eğitimi almanın muhabirlik için önemli olduğunu vurgulayan Ahmet Furkan Başdemir, öğrencilere konuya ilişkin şu tavsiyelerde bulundu: “Benim sizlere tavsiyem, ses tonunuz ve mesleki öğreniminizi daha iyi hale getirebilmek için spikerlik ve muhabirlik eğitimi alanıyla ilgili kurslardan iyi bir eğitim almanız olacak. Muhabirlik için bu eğitimlerin çok önemli bir yeri vardır. Özellikle kanallarda yapılan stajlar bu hususta çok önemli bir payı vardır. Hedefiniz muhabirlik ve bu alanda çalışmak ise heyecanla ve sevgiyle bu işi yapmalısınız.

Öğrenciler tarafından yöneltilen soruların cevaplanmasının ardından etkinlik, Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feride Zeynep Güder’in Kanal 7 Muhabiri Ahmet Furkan Başdemir’e plaket takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu