Aksak Döngüler fotoğraf sergisi ziyaretçilerini bekliyor
08.01.2020 12:58

Aksak Döngüler fotoğraf sergisi ziyaretçilerini bekliyor


Haber-Fotoğraf: Ömer Karaoğlu

Görsel sanatçı Sercan Gündoğar’ın insan merkezli dünya düzenini altı farklı fotomontajla sorguladığı ‘Aksak Döngüler’ fotoğraf sergisi Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı.

Görsel sanatçı Sercan Gündoğar’ın insan merkezli dünya düzenini altı farklı fotomontajla sorguladığı ve Norveç Sanat Konseyi tarafından desteklenen ‘Aksak Döngüler’ fotoğraf sergisinin açılışına çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı. Fotoğraf sergisinde, insanların günümüz dünyasında neredeyse tüm dünyayı şekillendirdiğini ve düzenlediğini, bunun sonucunda Crutzen’in ‘anthropocene’ terimiyle insanların yeryüzüne, doğal elementlere ve biyolojik varlıkları başkalaşıma uğrattığı vurgulandı.

“Sanat profesyonelleri ile sizlerin buluşmasını sağlamak fakültemize zenginlik katacak”

Sanat galerisinde faaliyetlerin hız kesmeden devam ettiğini belirten Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, “Bu yıl ikinci sergimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Çizgi Film ve Animasyon bölüm başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş hocamız bir sergi takvimi hazırladı. İletişim Fakültemize yaraşır bir sergi galerimiz var ve bundan sonra da yoğun bir sergi programı olacak. Bunun iki açıdan bize etkisi olacak. İlki burayı bir sanat merkezi haline getirmeyi, sanat profesyonellerini buraya çekmeyi ve burada sizleri onlarla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu buluşmalar fakültemize zenginlik katacak. İkincisi ise sizlerin çalışmalarının sergilenmesi için önemli bir alan. Sanat ve iletişim ayrı şeyler değildir ve iç içe geçmiş durumdadır. Sanat galerimize renk katan Sercan Gündoğar’ı da kutluyorum” dedi.

“İnsanların etkisi bugün dünyada ki her canlıya nüfus etmiş halde”

İlk kişisel sergisi olması dolayısıyla heyecanlı olduğunu belirten görsel sanatçı Sercan Gündoğar, “Bu fotoğrafların hepsi Norveç’te çekildi. Norveç Sanat Akademisi’nde yüksek lisans yaptım. Oradayken bu proje aklıma sürekli geliyordu. Bu projede aslında ‘antroposen’ denen bir kavramın nasıl görselleştirilebileceği üzerine düşündüm. Bu kavram 21. yüzyılda insanların dünyada her türlü molekülü, partikülü veya tüm canlıları bir dönüşüme uğrattığını ifade eden bir düşünce. İnsanların etkisi bugün dünyadaki her canlıya nüfus etmiş halde. Bunu genetik mutasyon olarak da düşünebiliriz. Dünyanın tamamen antroposen yani insan merkezli olduğundan bahsedebiliriz. Bugün canlıların nasıl, nerede ve hangi ölçekte yaşayacakları insanların kararlarına bağlı. Diğer türler için insanların boyunduruğu altında yaşamak tamamen bir obje haline dönüşmeyi anlatıyor benim açımdan. Bende burada aslında tüm canlıların tamamen kendi doğalarından uzakta ve tamamen farklı bir yaşam döngülerinde yaşamlarını sürdürdüklerini anlatmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.

‘Aksak Döngüler’ fotoğraf sergisi 6-17 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde sergilenmeye devam edecek.