“4. Benim Eserim Eğitim Uygulamaları” etkinliğinde telif hakları konuşuldu
Haber: Umut Şimşek / Fotoğraf: Umut Can Aygün
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ile Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (SETEM) ortaklaşa düzenlediği “4. Benim Eserim Eğitim Uygulamaları” adlı etkinlik gerçekleşti. Dr. Öğr. Üyesi Ceren Saran Doğan’ın moderatörlük yaptığı etkinlikte konuklar SETEM Başkanı Yönetmen Mehmet Güleryüz ile SETEM Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Koçak, telif hakları ie Türk sineması ve televizyonunun uluslararası alandaki yerini anlattı.
Mehmet Güleryüz: “Yönetmen ve senaristlerin telif halklarının olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyoruz”
SETEM Başkanı Yönetmen Mehmet Güleryüz, hayatının belirli bir zaman dilimini, yönetmen ve senaristlerin telif haklarının olduğunu insanlara anlatmakla geçirdiğini söyledi. Güleryüz “Bu yıl SETEM için de önemli bir yıl oldu çünkü İspanya ile yapılan karşılıklı anlaşma sonucu ciddi bir miktarda telifi ülkemize getirdik, tüm illerimize dağıttık. Dizi yönetmenlerinden ve senaristlerden yüz yeni üye kazandık, şimdi bütün dünyada yaygınlaştırıyoruz. SETEM Akademi’yi oluşturduk, çeşitli etkinlikler düzenledik ve üniversitelerle iş birliğine gittik. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle öğrencilere yönetmenlik, sanat yönetmenliği ile kamera asistanlığı eğitimi verdik ve bu eğitimler sektörün duayen kişileri tarafından verildi. 11. İpekyolu Film Festivali’ni yapacağız. Hocalarımız bize stajyer öğrenciler önerdi. Üsküdar Üniversitesi’nden de dört öğrenci bizim ekibimize katıldı, biz de çok memnun kaldık, hocalarımıza da teşekkür ettik. Telif haklarına dikkat çekmek için bir dakikalık kısa film yarışması düzenledik” dedi.
SETEM Başkanı Yönetmen Mehmet Güleryüz, konuşmasının sonunda üniversitelerdeki öğrencilere temel telif hakları ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Orhan Koçak: “Önemli olan eser üretmek”
SETEM Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Koçak, amaçlarının bütün dünyadan telif haklarını alıp üyelerine dağıtmak ve onların da daha güzel eserler yapmasına imkân verecek kaynaklar yaratmak olduğunu söyledi. Orhan Koçak “Telifin oluşabilmesi için önemli olan ilk başta eser üretmek. Eserinizin üretilmesi, koruma altına alınması, daha sonra yayımlanması telifi oluşturur. Hem eserden gelir elde etmiş olursunuz hem de teliften de gelir elde etmiş olursunuz. Bir çoğumuzun da duyduğu gibi Yeşilçam emekçileri ne yazık ki kiralarını ödeyemiyorlar ya da geçimlerini sağlayamıyorlar. Bizim amacımız bunu engellemek. Üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra iş bulabilmeleri için, burs alabilmeleri için ya da yurt dışına çıkabilmeleri için portfolyo oluşturmaları gerekiyor. Bunun için de kısa film, belgesel gibi eserler üretmenizi tavsiye ediyoruz” dedi.
Etkinlik, konuşmacıların öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.