Haber Atölyesi bahar döneminde ilk toplantısını gerçekleştirdi
23.03.2021 21:02

Haber Atölyesi bahar döneminde ilk toplantısını gerçekleştirdi


Haber Üsküdar - Merve Şişman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen Haber Atölyesi'nin bahar dönemindeki ilk eğitimi gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak yapılan Haber Atölyesi'nde öğrenciler, özel ve rutin haber konusu hakkında bilgilendirildi.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından öğrencilerin pratik yapmalarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen Haber Atölyesi eğitimlerinin ilki, 23 Mart Salı günü saat 14.30’da Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan yaptığı eğitimde, Haber Üsküdar sitesinde yer alan haber kategorileri incelenerek haber konuları da ele alındı. Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlileri Selin Maden ve Atila Erdemir ise öğrencilerin sorularını cevaplandırarak haber konusu bulma sürecine ilişkin yönlendirmelerde bulundu.

"Bu yarışmada iyi olanlar kazanıyor"

Prof. Dr. Süleyman İrvan, haber ve röportaj konusu bulmanın önemli olduğunu vurgularken, iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışmaların önemine şu sözlerle ifade etti: “Bugün, bahar döneminde Haber Atölyesi kapsamında yapmayı planladığımız toplantıların ilkini gerçekleştiriyoruz. Güz döneminde daha çok alandan kişileri eğitimlerimize davet ederek sizlerle buluşturmuştuk. Ancak bu dönem daha çok haber konusu bulmanızı ve uygulama yapmanızı istiyoruz. Her hafta düzenli olarak bir araya gelerek sizlerin haber ve röportaj konularınızı dinleyeceğiz. Haber yazma konusunda sorularınız olursa onları da cevaplandıracağız. Haber sitemiz için yaptığınız iyi haberleri basılı gazetemizde de yayınlamak istiyoruz. Biliyorsunuz ki her dönem bir gazete çıkarıyoruz. Biz bu gazeteyi hem sizlerin kendinizi geliştirmeniz hem de yarışmalara katılmanız için çıkarıyoruz. Çok proje çıkarmamıza rağmen çok fazla ödül alamıyoruz. Aslında önemli olan ödül almak değil, önemli olan yarışmaya katılacak projeler üretmek. Bazı arkadaşlarımız da bunu biliyor. Aynı zamanda bu yarışmalar sayesinde rakiplerinin de ne yaptıklarını görüyorlar. Aslında bu temelde bir yarışma zaten. Fakülteden başlayan bu yarışma hayatta da devam ediyor. Sonuçta bu yarışmada iyi olanlar kazanıyor. Siz de kendinizi geliştirmeye bakınız.”

"Özel haber konusu bulmak zor bir süreç"

Öğrencilerin haber konusu bulmaları noktasında bazı ayrıntılara değinilmesi gerektiğinin altını çizen Arş. Gör. Selin Maden,  “Bu hafta öğrencilerimize, ne tür olayların haber konusu olacağından bahsedeceğiz. Bir sonraki toplantıya kadar da onlardan haber konusu düşünmelerini isteyeceğiz. Çünkü özel haber konusu bulmak zor bir süreç ve üzerine düşünmek gerekiyor. Bugün ilk olarak, ne tür haberler istiyoruz biraz onları anlatacağız” dedi.

“Toplamda 8 kategorili haber sitemiz var”

Eğitimde, öğrenciler tarafından yapılan haberlerin yayınlandığı Haber Üsküdar sitesindeki kategorileri de açıklayan Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Haber Üsküdar bizim haber sitemiz. Bu mecra, bizim için çok büyük bir fırsat. Çoğu iletişim fakültesinde olmayan bir şans aslında. Sitemizde yayınladığımız haberler çeşitli kategorilere ayrılıyor. Bizim ne tür haberler yaptığımız bu kategorilere bakılarak anlaşılabilir. ‘Yaşam’, ‘üniversite’, ‘sağlık’, ‘araştırma-inceleme’, ‘kültür-sanat’, ‘bilim-teknoloji’, ‘medya-iletişim’ ve ‘spor’ kategorisi olmak üzere toplamda 8 kategorimiz var” diyerek öğrencilerin haber yapabileceği temaları gösterdi.

Özgün haberlerin önemi vurgulandı

Prof. Dr. Süleyman İrvan, kategorilerin işlevlerini anlatarak, “Yaşam kategorisinde; gündelik yaşam, pandemi, hayat standartları gibi konuları ele alan haberleri yayımlıyoruz. Pazar, alış-veriş, geçim sıkıntısı haberleri de bu kategoriye dahil olabilir. Çok düşünmenize gerek yok. Sıradan olayları da haberleştirebilirsiniz. Bir başarı öyküsü, hayata tutunma öyküsü de bu kategoriye uygun olabilir. Kültür-sanat kategorisi altında magazin olmayan, kültür ve sanata dair haberlere yer veriyoruz. Kültür-sanat konusunda da çok haberimiz var. Gezdiğiniz yerleri, önemli eserleri haber yapıp yayımlatabilirsiniz. Bir diğer kategorimiz ise üniversite kategorisidir. Bu kategoride üniversitedeki haberler yayınlanıyor. Ağırlıklı olarak İletişim Fakültesi’nin haberleri oluyor. İletişim Fakültesi’nin yaptığı toplantıları, elde ettiği başarıları ve kazandığı ödülleri bu başlık altındaki haberlerde görebilirsiniz. Burada bu sene çok haber ürettik. Çünkü uluslararası bir konferansımız vardı ve konferanstaki arkadaşlarımızla toplamda 35 oturum yaptık. Bir konferansın bütün oturumlarını haber yapan tek İletişim Fakültesi biz olabiliriz. Bu haberler aslında bizim rutin haberlerimiz. Bu haberleri öğrenci asistan arkadaşlarımız yapıyor. Sizin de etkinlik haberleri yapmanız ve kendinizi bu alanda geliştirmeniz gerekir. Üniversite Kültürü dersi kapsamındaki etkinliklerini de haberleştirebilirsiniz. İyi yazılmış ve haber niteliği olan haberler varsa biz bunu yayınlayabiliriz. Sağlık kategorisine baktığımız zaman, hastanelerin durumu ile alakalı ya da aşılar ile ilgili hemşire ya da uzman hekimler ile konuşabilirsiniz. ‘Aşılar ne kadar güvenilir?’ konusu araştırılabilir. ‘Süregiden haber’ kategorisini de biraz geliştirelim istiyorum. Farklı şeyler bulalım istiyorum. Sitemizde araştırma-inceleme kategorimiz de var. Burada birçok güzel konumuz var aslında. Kısa çalışma ödeneği konusu gibi istatistik, araştırma konusu olan haberlerimizi yayımlıyoruz. Sıcak haberleri çok yapmak istemiyoruz. Mesela ekonomi haberleri buna örnektir. Biz yavaş haber yaptığımız için, bizim böyle bir kategorimiz bulunmuyor. Bu dönem bilim-teknoloji kategorisinde fazla haber yapamadık. Buraya da ağırlık vereceğiz. Aranızda bilim, bilim alanları, bilim adamları ile ilgili haber ve röportaj yapmak isteyen olursa yapıp bize gönderebilir. Medya-iletişim kategorisinde ise medya ile ilgili olan haberleri ve medya alanından uzman kişiler ile yapılan röportajları yayımlayabiliriz. Spor kategorisinde ise daha çok amatör sporları ve sporcuları ele alıyoruz. Fenerbahçe, Beşiktaş gibi takımların maç haberlerini yayımlamıyoruz. Özgün haberler aramamız gerekiyor” dedi.

“Yapacağınız haberde ses kaydı almalısınız”

Prof. Dr. Süleyman İrvan, haber üretim aşamasında oluşabilecek herhangi bir aksiliğe karşı ses kaydı almanın gerekliliğinden söz ederek şunları söyledi: “Yaptığımız söyleşilerin video kayıtları bazen alınamıyor. Kayıt alırken bir problem çıkabiliyor. Bu yüzden herhangi bir toplantı ya da haberleştireceğiniz bir söyleşiyi mutlaka cep telefonunuz ile kayıt altına alın. Bizde video varsa kullanırsınız ama video yoksa kaydettiğiniz sesi deşifre eder, haberini yazarsınız. O söyleşiye öğrenci gibi değil de bir nevi gazeteci olarak gitmeniz gerekir. Örneğin, bugün etkinlik yapılmışsa yarına kadar etkinlik haberini yayımlamak isteriz. Üç gün sonra göndereceğiniz haberler güncelliğini korumaz."