Umut Aytaç: "Yapay zekâ hata oranını düşürüyor"
02.05.2024 16:30

Umut Aytaç: "Yapay zekâ hata oranını düşürüyor"


Haber Üsküdar - İlkcan Demir

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Reklamcılık bölümlerinin ortaklaşa düzenlediği ve Umut Aytaç’ın konuk olduğu “Halkla İlişkiler ve Reklamcılıkta Yapay Zekâ” etkinliği gerçekleşti.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Reklamcılık bölümlerinin birlikte gerçekleştirdikleri “Halkla İlişkiler ve Reklamcılıkta Yapay Zekâ” söyleşisine konuk olan Umut Aytaç, sektörde yapay zekâ kullanımları hakkında bilgiler verdi.

Umut Aytaç: “Sektöre girişim yapay zekâ hakkındaki sunumda sorduğum soru ile oldu”

Konuşmasına sektöre nasıl girdiğini anlatarak başlayan Umut Aytaç şunları söyledi: “Yapay zekâyı zaten kullanıyordum ama profesyonel bir şekilde değil, ödevler içindi.

Okulumuzda yapay zekâyla ilgili seminer düzenleniyordu. Ben de o zaman çalıştığım ajanstan izin aldım ve seminere katıldım. Seminerden sonra bağları koparmadım ve hep iletişimde kaldım. Daha sonra ise semineri yapan şirkette staj sürecim başladı. Çalıştığım şirkette sosyal medya yönetimi, reklam bütçelerini yönetmek gibi hizmetlerden ziyade kreatif fikir tarafı daha baskın” ifadelerini kullandı.

“Yapay zekanın avantajlarından birisi kesinlikle verimlilik artışı”

Yapay zekanın verimlilik avantajlarından bahseden Umut Aytaç bu özelliğe Notion AI ile örnek verdi. Uygulamadan bahsetmeye devam eden Umut Aytaç: “Uygulama sizin verdiğiniz veriler ile kendi kendini eğitiyor. ChatGPT bilmediği konularda bile veri verirken Notion AI’ın bilmediği, veri verilmeyen konularda cevap vermiyor. Verimlilik konusunda bir diğer özelliği ise yapay zekâ hata oranını düşürüyor” dedi. Yapay zekanın bir diğer önemli özelliğinin kişiselleştirilmiş deneyim olduğundan bahseden Umut Aytaç: “Algoritma sayesinde yapay zekâya veriler verilip her kullanıcı için ayrı ayrı kişisel bir deneyim sunma fırsatı yaratıyor” dedi.

“Yapay zekâ veri güvenliği konusunda riskler içeriyor”

Yapay zekânın denetleme konusunda eksiklikleri olduğunu belirten Umut Aytaç: “Yapay zekânın iyi özelliklerinin yanında kötüye kullanılan özellikleri de var. Çoğu kişinin erişemediği, denetlemeye tabi tutulmayan, politikası olmayan yapak zekâ araçları var ve bunlar Çin menşeili” şeklinde konuştu. Yapay zekanın diğer problemlerinden de bahseden Umut Aytaç: “Yapay zekâyı çok kullandığınız zaman artık onun anladığı ve düşündüğü şekilde konuşmaya başlıyorsunuz. Yapay zekânın gelecekte işsizlik tehlikesi oluşturması da ayrı bir problem ama ben buna katılmıyorum. Yapay zekâ her ne kadar basit işleri yok etse de bazen yapay zekanın yaptığı işlere insan müdahalesi de gerekiyor. Yapay zekâ ilk çıktığı zamanda tasarımcıların işsiz kalacağı söylendi ama yapay zekânın tasarladığı görsel üzerinde ufak tefek hatalar olduğu için insan müdahalesi gerekiyor. Yapay zekâ belki getir götür işlerinde çalışan insanları işsiz bırakabilir ama Chatbot tarafı hiç o kadar ilerlemeyecek” şeklinde konuştu.