Canan Kalsın: Siyasetin bir yaşam biçimi olduğunu bilmek lazım
10.03.2020 13:37

Canan Kalsın: Siyasetin bir yaşam biçimi olduğunu bilmek lazım


Haber Üsküdar - Elif Çiftçi, Nur Sevde Gökçe

Üsküdar Üniversitesi, Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü tarafından düzenlenen "Kadının ve Gençlerin Siyasetteki Rolü" etkinliğine İstanbul milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) başkanı Canan Kalsın katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte konuşmasına siyasi ve profesyonel yaşantısından bahsederek başlayan Canan Kalsın, siyasete nasıl başladığını şu sözleriyle anlattı: "2001'de ülkemizde yeni kurulan bir parti var, AK Parti. AK Parti'den davet gelince siyasete başladım. İlk başlarda siyaseti ilçede yapma planıyla başlamıştım. Haftada bir akşamları toplantı olacak dediler. İyi gayet güzel başlıyorum dedim. Daha sonra genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, hep takdir ettiğim biri olmuştur. Hayatımda 2 tane oy kullanmıştım, birisi rahmetli Özal'a, birisi de 94'de yerel seçimlerde belediye başkanı seçimlerinde cumhurbaşkanımıza kullandığım oydu. Takdir ettiğim, sevdiğim, desteklediğim bir siyasi kişilik ve önderdi. Ondan teklif gelince AK Parti kuruluşunda ilçe yönetiminde yer alacağım planlarına geçtik. Sonra Ankara'ya genel merkez açılışına davet ettiler. İstanbul kurucu başkanlığı vekilliği teklif edildi. Ne yapacağım? diye sordum. Haftada bir toplantı yapacaksın dediler. Ben de haftada bir toplantı yerine işe gideyim dedim. Çünkü parti yeni kurulmuştu. Şile için Şile'den çıkıp Avcılara gitme gerekliliği vardı. Her zaman inancımız tamdı. Kocaman bir il başkanlığı, bir tamirhanenin katında 3-4 odadan oluşuyordu. Ama inanç vardı, çalışma azmi vardı." 

Ampul sembolüyle Türkiye’nin aydınlanmasına vurgu yaptıklarını söyleyen Kalsın, "Karanlığa kapalı, aydınlığa açık' sloganıyla yola çıkmıştık ve AK Parti Kadın Kolu Başkanı olarak göreve başladım. Milletvekili adayı oldum. Listedeydim. Hem de bir seçim kampanyası yürütürken, benim için büyük bir tecrübe oldu. Seçilemedim, 17. sıradaydım. 7 ay sonra kongre oldu, tanıtımdan sorumlu il başkan yardımcısı oldum. 2004 yerel seçimlerinde İstanbul'un bütün seçim kampanyasını yaptım. Övündüğüm çalışmalardan birisidir” şeklinde konuştu.  Temiz siyaset, temiz çevre sloganıyla hareket ettiklerini ifade eden Kalsın, “Hiç plastik bayrak kullanmadık, hiçbir duvarı kirletmedik, hiçbir rakibi kötülemedik. Güzel bir çalışma olmuştu ve her şeyi kaynağından almıştık, bilbordları kullanmıştık” dedi. Yerel seçimlerden sonra dış ilişkiler bölüm başkanlığı yaptığını belirten Kalsın,  “2007 seçimlerinde ikinci bölgeden İstanbul milletvekili olarak meclise girdim. Türkiye Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT'teydim. Genel merkez dış İlişkiler başkan yardımcısıydım. Daha sonra ise KEFEK 'teydim. Komisyon başkanlığı yaptım. Uluslararası AGİT'de seçimler oldu. İki kere Yunan adayı yenerek Türkiye'yi siyasi komisyonda temsil ederek, başkan yardımcılığı pozisyonunu kazandım" şeklinde konuştu.  Etkinliğin devamında ise Canan Kalsın gençlerin ve kadınların siyasetteki aktif rolü hakkında düşüncelerini belirtti.

''Gençlerin, kadınların illa ki siyasete girmesi lazım''

Canan Kalsın, ''Siyasete giriyoruz ama neden giriyoruz? Her yaptığınız tercih, bir vazgeçiş olacaktır. Bir şeyleri değiştirmek için gireceğim, gençlerin, kadınların haklarını savunacağım. Şunu yapacağım; kendimi ifade edeceğim, gençlerle ilgili bu noktalarda hareket edeceğim. Bunun tercihini yapmak lazım. Çünkü siyaset gerçekten maliyeti çok olan bir alternatif, insanı zorlayan, zamanını alan ve çok verimli olduğunuz çağları siyasette geçirdiğiniz bir alan. Onun için de bir yaşam biçimi olduğunu bilmek lazım” şeklinde konuşmasını sürdüren Kalsın, “Gençlerin, kadınların illa ki siyasete girmesi lazım. Çünkü bir noktada biz bir süre sonra eskiyeceğiz, düşünceler eskiyecek, siz yenileyeceksiniz. Fikirler, düşünceler, duygular, gündem değişecek. Sizinle temas ederek sizden öğrendiklerimizi meclise taşıyacağız ama belirli bir noktadan sonra sizin kendinizi ifade etmeniz gerekecek diye düşünüyorum” diyerek kadınların ve gençlerin siyasette olması gerekliliğinin altını çizdi.

Türk siyasetinde kadın olmanın zorlukları ve avantajlarına değinen Canan Kalsın, "Eskiden siyasete neden bulaştın derlerdi şimdilerde böyle bir durum yok, bu iyiye işaret" dedi. Kadın kolları bir ekoldür diyen Kalsın, "AK Parti'de kadın vekil olmak kolay, fakat günümüzde halen 'kadından vekil mi olur' diyen zihniyetteki insanların az da olsa var" dedi. Günümüzde her mesleği yerinde görme imkanı olduğunu ifade eden Canan Kalsın, üniversite mezunu olmanın sadece bir aşama olduğunu, öğrencilerin piyasanın arz ve talep dengesine göre ikendilerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.