Üsküdar'da iletişim teknolojilerinin geleceği konuşuldu
Haber- Fotoğraf: Nuran BOLLUK
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ile Genç İletişimciler Kulübü tarafından “İletişim Teknolojilerinin Geleceği” etkinliği düzenlendi. Etkinlik Faselis / DeepDeets Ceo’su Aydın Sün’ün katılımıyla gerçekleşti.
"Faselis Ceo’su Aydın Sün, yazılım kökenli olduğunu ve teknoloji ile halkla ilişkilerin tesadüf sonucu hayatına girdiğini belirtti. 2008’den bu yana Faselis’te çalışan Sün, burada hangi ajanslarla iş birliği yaptığını, haber bültenleri ve yapay zeka konularındaki birikimlerini aktardı ve 'teknoloji iletişimlerinin geleceği' üzerine öngörülerini öğrencilerle paylaştı.
“Yapay zekâ çok da zeki değil”
“Yapay zekanın temelde bir makine öğrenmesi olduğunu, farklı alternatiflerin pek çok gerçek veriyi makineye yükleyerek, makinenin çeşitli ihtimallerde nasıl davranacağını anlamasıdır” şeklinde tanımlayan Aydın Sün, yapay zekanın yeni yeni hayatımıza girmeye başladığını ve henüz çok da gelişmediğine dikkat çekerek “Yapay zekâ çok da zeki değil. Yeni yeni zekâ verisi gelmeye başlıyor ama biz daha uzun süre bunun ayak seslerini duyup nedir, ne değildir diye inceliyoruz” dedi. Yapay zekayı yakından takip ettiklerini söyleyen Sün, “Şirketimizin ortağı ve teknolojiden sorumlu yönetici arkadaşımız, her sene bu konudaki pek çok etkinliğe katılıyor, mümkün olduğunca ben de katılmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz yıl kasım sonunda amazonun geliştiriciler konferansındaydık ve sunumların yüzde 50’den fazlası yapay zekâ ile alakalıydı. Bu sene ise sunumun yüzde 70’i yapay zekâ ile alakalıydı. Sektörümüze ne faydası ne zararı var diye biz de takip etmeye çalışıyoruz” dedi.
İletişim sektöründe yapay zekâ
Yapay zekaya hep bir talep olduğunu söyleyen Sün, “Metin yazarlığından kurtulalım, görsel konularda sıkıntı olmasın’ diye hep bir talep vardı. Bugün hemen hemen çoğu ajans ‘chatgpt’ kullanıyor. Tabi doğru veriler verilmediği zaman istediğiniz sonucu elde edemezsiniz” diyerek konuşmasına yapay zekanın işsizliğe neden olan olumsuz yönlerine değinerek devam ettirdi, “Yapay zekâ hayatı kolaylaştırdıkça ajansların fonksiyonunda azalma riski var. Yapay zekâ danışmanlık karşısında hiçbir zaman duramaz ama içerik üretme, rutin işler yapay zekaya verilmeye başlandıkça ajansların gücü düşebilir, müşteriler ajansı bırakabilir. Bu da sektörde işsizliğe sebep olabilir. Ajanslar da daha az insanla daha çok iş çıkarmaya başladılar. Bu da sektörde daralmaya sebep verebiliyor” dedi.
"Yapay zekâ hiçbir zaman bir insan tecrübesine sahip olamaz"
Yakın zamanda iletişim sektörünü yapay zekâ devralabilir mi? sorusuna Sün, “Alamaz. Hiçbir zaman yapay zekâ bir insan tecrübesine, bir insan duygusuna sahip olamaz, en azından şu an için. O tecrübe çok farklı bir şey. Yapay zekâ daha analitik düşünüyor, bizim basın bültenlerine attığımız başlığı yapay zekâ atamaz. Tecrübe sahibi olmadığı için önümüzdeki birkaç sene böyle bir şey söz konusu değil” şeklinde cevapladı.
Sektöre girdiklerinde öğrencileri ne bekliyor, nereden başlamaları, nereden devam etmeleri gerektiğine dair tavsiyelerde bulundu.
Etkinlik, soru-cevap, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ardından son buldu.