“Türk Dünyası Medyası Sempozyumu” gerçekleştirildi
14.12.2023 13:40

“Türk Dünyası Medyası Sempozyumu” gerçekleştirildi


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ile Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği "Türk Dünyası Medyası Sempozyumu" başarıyla tamamlandı. Türkiye, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumuhiyeti, Özbekistan ve Kazakistan’dan akademisyen ve gazetecilerin katıldığı sempozyumda, Türk Cumhuriyetleri’ndeki medyanın ve iletişim eğitiminin durumu ve üniversiteler arasındaki iş birliği imkanları ele alındı.

Türk Cumhuriyetleri’nde gazetecilik, medya ve iletişim konularının ele alındığı "Türk Dünyası Medyası Sempozyumu" çevrimiçi katılımla gerçekleşti. Üsküdar Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, L.N.Gumilev Avrasiya Milli Üniversitesi ile Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi’nden akademisyenlerin yanı sıra gazeteciler de etkinlikte sunumlarını gerçekleştirdi.

Alish Choban Aghamirzayev: "Buradan edindiğimiz tecrübeler iş birliklerine kapı aralayacak"

Sempozyumun açılışında konuşan Bakü Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Alish Choban Aghamirzayev, Türk Cumhuriyetleri’ndeki üniversiteler arasında gerçekleşecek iş birliğinin önemine dikkat çekti. Aghamirzayev, “Öncelikle Üsküdar Üniversitesi’ne teşekkür etmek istiyorum. Üniversitelerin arasındaki iletişimin artırılması adına emek veren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ve Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elçın Babayev’e ayrıca teşekkür etmek isterim. Bu sempozyumda önemli konular, önemli konuşmacılar tarafından ele alınacak. Buradan edinilen tecrübeler, sonraki aşamalarda önemli çalışmalar ve iş birliklerine kapı aralayacaktır. Etkinliğin gerçekleşmesi adına çaba gösteren herkese buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Süleyman İrvan: "Akademik iş birliğimiz gelişmeli"

Sempozyumun Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi arasındaki olumlu iş birliğinin ilk meyvesi olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Süleyman İrvan, “Herkese İstanbul’dan selamlar. Gerçekleştirilen bu etkinlik çok önemli. Umarım daha fazla akademik faaliyet yapabilir, iş birliğimizi daha ileri götürebiliriz. Türk dünyası medyası ve gazetecilikle ilgili daha çok bilgi alışverişi yapabilmeliyiz. Bu sempozyumun bu konuda vesile olmasını diliyorum. Türk dünyası medyası ve gazetecilik eğitimi bizim için çok önemli. Hem Azerbaycan’dan gelen öğrencilerimiz hem de gelecekte akademisyen olarak Azerbaycan’da gazetecilik eğitimi verecek öğrencilerimiz var. Türk Cumhuriyetlerinin medyaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak bizim için çok önemli diye düşünüyorum. Buradan sempozyumun gerçekleşmesinde çok büyük katkısı olan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Gül Esra Atalay’a ve Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vugar Aliyev'e teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Vugar Aliyev: "Ortak diploma programı üstünde çalışıyoruz"

Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vugar Aliyev de yaptığı konuşmada Üsküdar Üniversitesi ile olan ortak çalışmalardan bahsetti. Aliyev, “Üsküdar Üniversitesi ile oluşturduğumuz ortaklık çok önemli ve ilk sonuçlarını bugün görmekteyiz. Böyle önemli bir sempozyumu düzenleyerek iletişim alanında Türk Cumhuriyetleri’nin çok daha fazla paylaşım yapabilmesinin önünün açıldığına inanıyorum. Bu etkinlik daha başlangıç. Bunların dışında Üsküdar Üniversitesi ve Bakü Devlet Üniversitesi’nin öğrencilerinin ortak diploma alabilmeleri üzerine çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Reşad Mecid: "İlişkilerimiz medya sayesinde çok daha güçlü"

Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Reşad Mecid, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin medya ayağının öneminin altını çizdi. Mecid, “Türkiye ile ilişkilerimiz medya sayesinde çok daha güçlü. Faaliyetlerimizi bir arada yürütebilmemiz oldukça önemli. Tüm medya ve gazetecilik alanlarında birlikte çalışmalar yürütmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden bu tür sempozyumların da anlamı çok büyük. Üsküdar Üniversitesi ile Azerbaycan’ın çok iyi ilişkileri var. Özellikle Üsküdar Üniversitesi’nin rehberliği ile iyi gazeteci kadrolarının yetişeceğini düşünüyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Türk dünyası medyasını irdeleyen sunumlar gerçekleştirildi

Türk Cumhuriyetleri’ndeki iletişim, medya ve gazetecilik konularının ele alındığı sempozyum iki oturum şeklinde gerçekleşti. Moderatörlüğünü Sevinj Aliyeva’nın yaptığı birinci oturumda, “Gagavuz Türklerinin Modern Çağdaki Basını” başlıklı bildirisiyle Sabir Memmedli; “Modern Medyanın Dünyanın Sosyal ve Politik Yaşamına Etkisi” başlıklı bildirisiyle Bakü Slavyan Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vüqar Rehimzade; “Orhun Yenisey Anıtı - Türk Dünyasında Gazeteciliğin Başlangıcı” başlıklı bildirisiyle L.N.Gumilev Avrasiya Milli Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Sak Kayrat Omirbaeviç; “Azerbaycanlı Göçmenlerin Türkiye'deki Faaliyetleri” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Ulusal Basın Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Nesiman Yagublu; “Osmanlı'dan Günümüze Irak'ta Türk Basınının Gelişimi” başlıklı bildirisiyle gazeteci Şemseddin Kuzeçi; “Çağdaş Azerbaycan Gazeteciliğinde Türkçe’den Alıntı Kelimelerin Yeri” başlıklı bildirisiyle Azerbaycan Devlet Üniversitesi Uluslararası Gazetecilik Bölüm Başkanı Nergiz Gurbanlı; “Türkiye ve Azerbaycan'da Faaliyet Gösteren Çocuk Kanallarının Karşılaştırmalı Analizi” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Gazetecilik ve Bilgi Politikası Daire Başkanı Aynur Nesirova; “Türk Dünyası Kültürel Mirasının Tanıtılmasında Ortak Medya Platformları” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Teorisi Bölüm Başkanı Hatire Hüseynova sunumlarını gerçekleştirdiler. 

İkinci oturumda medyanın sorunları ele alındı

Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Gül Esra Atalay’ın yaptığı ikinci oturumda, “Türkiye’de Yerel Medyanın Dünü ve Bugünü” başlıklı bildirisiyle Süleyman İrvan; “Ortak Bir Türkçe Bilgi Alanı Oluşturmanın Gerekliliği ve Tehditleri” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vügar Aliyev; “TV Tartışma Programlarında Uzman Sorunu” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Multimedya ve Elektronik İletişim Daire Başkanı Gulu Meherremli; “Kıbrıs Türk Medyasının Dünü ve Bugünü” başlıklı bildirisiyle Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Metin Ersoy; “Modern Medyada Bölgesel Yayınların Rolü: Sorunlar ve Çözümler” başlıklı bildirisiyle Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi İnsan Hakları ve Medya Bölüm Başkanı Nazira Dasbuladova; “Türk Devletlerinin Liderlerinin Medya Platformlarındaki Konuşmaları” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Ulusal Basın Tarihi Bölüm Başkanı Cahangir Memmedli; “Uluslararası Alanda Türk Gazeteci Algısı” başlıklı bildirisiyle foto muhabiri Bünyamin Aygün; “Yeni Gerçeklikler Bağlamında Azerbaycan-Türkiye Medya Platformu” başlıklı bildirisiyle Bakü Devlet Üniversitesi Multimedya ve Elektronik Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Allahverdi Memmedli sunumlarını gerçekleştirdiler.