Çağlar Gözüaçık: ‘‘İyi bir reklamcı pazarlama iletişimini kafasında oturtmuş olmalı’’
22.01.2022 00:39

Çağlar Gözüaçık: ‘‘İyi bir reklamcı pazarlama iletişimini kafasında oturtmuş olmalı’’


Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından ‘‘Zamanın Ruhu, Yaratıcılık ve Pazarlama İletişimcisi Olmak’’ başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Tazefikir Reklam Ajansı'nın kurucusu Çağlar Gözüaçık konuk oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü'nün düzenlediği ‘‘Zamanın Ruhu, Yaratıcılık ve Pazarlama İletişimcisi Olmak’’ konulu etkinlik gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgül Dağlı’nın yaptığı etkinlikte Tazefikir Reklam Ajansı'nın kurucusu Çağlar Gözüaçık konuk edildi. Etkinlikte; zamanın ruhu, pazarlama iletişimi, yaratıcılık ve metaverse evreni hakkında konuşuldu.

‘‘Bilime ihtiyacımızın olduğunu gördük’’

İçerisinde bulunduğumuz pandemi dönemini zamanın ruhuyla bütünleştirerek anlatan Çağlar Gözüaçık, ‘‘Tazefikir Metaverse’ü açtık. Bu insanların merak ettiği bir konu. Bununla ilgili dünyanın ilk dersini vereceğiz. Zamanın ruhu dediğimiz kavram; iletişimi, medya ilişkilerini, yaratıcılığı, teknolojik gelişmeleri, sosyal dönüşümleri, her şeyi etkileyen bir kavram. Covid de bunun bir parçası. Yaşadığımız dönem insanlık tarihinde kalıcı bir iz bırakacak. Hem travmatik hem dönüşümsel farklı bir durum yaşıyoruz. Bana soracak olursanız çok görkemli ve üst noktaya taşıdığımızı düşündüğümüz medeniyet ve teknoloji Covid ile beraber bocaladı. Ne yapacağını ve rotasını bilemedi. Ulusallaşma biraz daha önem kazandı. Ülkeler kendi içlerine döndüler, sınırlar kapatıldı. İlaç ve maske stokları yapıldı. Bilim kendini tekrar ispat etti. Bilime ne kadar ihtiyacımız olduğunu görmüş olduk. Dolayısıyla bocalama ve sonrasında yeniden keşif ve ardından da ne olacağını merak etme duygusuna girdik. Zamanın ruhu da bu’’ dedi.

‘‘Pazarlamayı kafada oturtamamış insan iyi bir reklamcı olamıyor’’

Gözüaçık, pazarlamanın reklamcılığın yapı taşı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: ‘‘Pazarlama ve pazarlama iletişiminin, pazarlama karması içerisindeki yerinin netliğini kafamda oturtarak mesleğe başladığım için her zaman avantajlı pozisyondaydım. Sanat yönetmeni dediğimiz arkadaşlarımız genelde güzel sanatlar, grafik bölümü mezunu oluyorlar. El çizim yeteneği olan, temel sanat eğitimi almış, üzerine de tasarım programlarını öğrenmiş kişilerden oluşuyor. Ben uzun süredir üniversitelerde ders vermiyorum ama verecek olsam güzel sanatlar fakültesine pazarlama eğitimi verirdim. Pazarlamayı kafada oturtamamış insan iyi bir reklamcı olamıyor maalesef. Alaylı şekilde bir şeyler öğrenip uyguluyorsun ama bunu kafanda oturtamıyorsun. Toplantılarda görüyorum: markalar da işi öğrendi, reklam ajanslarından ne isteyip istemeyeceklerini biliyorlar.’’

‘‘E-ticaret siteleri reklamlar için fazla bütçe ayırıyor’’

Pazarı e-ticaret reklamlarının ele geçirdiğini ifade eden Çağlar Gözüaçık, ‘‘Reklamlarda görüyoruz sürekli e-ticaret sitelerinin reklamları çıkıyor. Ben bunu senelerdir söylüyordum. İnanılmaz bütçe ayırıyorlar. Dijitalde pazarlama karması dediğimiz mevzuya ajansın dahil olması, reklamcının fikirlerini önemsediklerini gösterir. Bu yeni kurulan bir iş. İngiltere’de ajanslardan birisi söylemişti: ‘Biz reklamcılar olarak komisyon bazlı çalışmayalım, ürünlerin kârından komisyon alalım.’ Yani katma değer sağlayarak ürünün satışından yüzde almayı düşündüler. Ben bu konuyla ilgili birebir konuştum. Bizim de yapmamız gerektiğini düşündüm. Diyelim ki Bayer ile bir anlaşma yapacağız. Bayer bize para vermesin, ürün genişletme ve katma değer sunarak satış kârından binde birini bize versin. Benim aklıma yatmıştı ama uygulayacak marka bulamadım. Prosedürleri çok fazlaydı. Kolay bir iş değildi. Bugün gerçekleşebiliyor hatta hisse alabiliyor.’’ 

"Fikri kim bulduysa patron odur’’

Katılımcılardan gelen, "Pazarlama iletişimine bugün nasıl bakılıyor?" sorusunu Gözüaçık, ‘‘Reklam ajansları, halkla ilişkiler ve sadece dijital hizmet veren ajanslara göre daha büyük yapılar. Çalışan kişi sayısı ve düşünceler daha fazla. Reklam ajanslarının pazarlama iletişimi içerisinde liderlik ediyor olması normal. Burada esas olan ana fikirdir. Fikri kim bulduysa patron odur. Bizim arkadaşların ajanslarından birinin sloganında ‘Burada fikir kraldır’ diyor. Merkez nokta fikir fakat son dönemde merkez nokta teknoloji olmaya başladı. Pazarlama iletişimine entegre edilecek teknoloji şu an reklam ajanslarının önüne geçmek üzere. Teknoloji şirketleri baskın duruşu sağlayacak’’ diyerek cevapladı.

‘‘Metaverse ile birlikte sosyal medya çağını yaşadık ve geçtik’’

Öğretim üyelerinin yönelttiği, "Metaverse evrenine nasıl giriş yapılabilir? Birçok uygulama geliştiriliyor, hangisini tercih edebilirim?" sorusunu bilinen ve bilinmeyen yönleriyle cevaplayan Gözüaçık, ‘‘Metaverse denilen şeyi insanlar site zannediyor. Site değil, bir kavram ve bir hayal. İnternet gibi bir şey. Senelerdir kullandığın şeyi nasıl tanımlarsın? İnternet bir bağlantı. Online diye bir kavram var. Bu senin bağlantıda olduğunu belirtiyor. İnternet siteleri var, bunlar birbirlerine bağlı mı? Değil. Ben giriyorum, bilgiyi arıyorum, buluyorum ve hatta koyabiliyorum. Sosyal medya sayesinde bizler bilgi koyuyoruz. Önceden kendine ait bir alanın yoktu, istediğini koyamıyordun. Sosyal medya nasıl çıktı? Facebook sayesinde farklı ihtiyaçlara göre oluştu. Ben Instagram’a giriyorum. Kendimle ilgili bir şey yüklüyorum ve bunun kolaylaştırılmış bir şey olması gerekiyor. Metaverse’ü internetin ilk yılları gibi düşünün. Ama çıkış noktasında ‘sosyal medya çağını yaşadık ve geçtik’ diyor. Metaverse, sosyal medya çağının üzerine biniyor. Bilginin duracağı bir yere ihtiyacı var. Facebook’un birçok serveri var. Bilgileri toplayıp ana merkezde tutuyor. Bazı ülkeler kendi içerisinde server kurdurarak bilgilerin orada tutulmasını istiyor. Metaverse’ün bu kadar enteresan gelmesinin bir faktörü de bilgilerin tek bir serverda olmama ihtimali. Merkeziyetsiz bir yapı olması. Blockchain denilen sistemle olacak ve birazını anlarsanız merkeziyetsiz bir yapının nasıl olacağını anlarsınız. Bu sistem içerisine girmiş olan bütün bilgisayarların altyapıları bir server gibi çalışacak. Birisi avatarınızın bilgilerini istediğinde karar çıkartabileceği bir tane server bile yok. Temel farklardan birisi bu. Ama bilgim nerede? Dağıtılacak. Her bir bilgi farklı yerlerde olacak. Bunu ilginç buluyorum. Diğer mevzu ise paranın sanallaşması. Kriptoyla birlikte sanallaşıyor zaten’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Metaverse ile ilgili en çok merak edilen şey avatarlar’’

Metaverse’ün öte evrenler anlamına geldiğini belirten Çağlar Gözüaçık şunları söyledi: ‘‘Bir tane değil bir sürü platformdan bahsediliyor. Web 3.0’a geçiyoruz. Bütün platformların birbirlerinin içerisinde etkileşime geçerek canlı web sitelerin olduğu bir yapı. En merak edilen şeylerden biri avatarlar. Bizler önce sadece fotoğraf atıyorduk. Sonra emojiler çıktı. Avatarların atasıdır emoji. Gerçekten duygularımızı öyle yansıtabiliyor muyuz? Hepsi evrenselleşti. Sonra memoji çıktı. Telefonların içerisinde kendi avatarını yaratıp gönderme oldu. Metaverse bir üst versiyon olarak meta human yaratacaksın. Ortama girdin ve kendi avatarını yarattın. Ama bu avatarınızı her platforma aktaramıyorsunuz. İleride bu da olacak. Şu an her platformda ayrı bir avatar yaratabiliyorsunuz. Bizim mantıklı olarak gördüğümüz platform şu an The Center Land. Adını merkeziyetsiz ülkeden alıyor. Ben olsam oradan başlarım. İlk olarak kripto paradan başlamak lazım. Şu an VR gözlükle kullanılan bir platform değil ama bu da hazırlanıyor. Facebook bunu yapıyor. Önceden çalışmaya başlamıştı. Her sene yatırım yaparak genişletmeye çalışıyor.’’