Doç. Dr. And Algül görsel iletişim tasarımı mesleğinin geleceğini değerlendirdi
09.09.2021 16:00

Doç. Dr. And Algül görsel iletişim tasarımı mesleğinin geleceğini değerlendirdi


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Öğretim Üyesi Doç. Dr. And Algül, görsel iletişim tasarımı mesleğinin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Görsel iletişim tasarımı alanında yaşanan gelişmeler her geçen gün daha çok çalışana ihtiyaç duyulmasına neden olurken, alana yönelik eğitim veren bölümlerin de öğrenciler tarafından talep edilmesiyle sonuçlanıyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde verilen eğitim de alanda çalışacak nitelikli kişilerin yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. And Algül hem meslekte yaşanan dönüşüme hem de öğrenciler için yaratacağı fırsatlara yönelik düşüncelerini paylaştı.

Yaşanan gelişmeler geleceği şekillendiriyor

Dünya genelinde yaşanan gelişmelerin basın ve iletişim alanında bazı değişikliklere neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. And Algül, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Günümüzde haber ve iletişim mecrası özellikle de pandemi döneminde sosyal mesafeye dikkat edebilmek amacıyla dijital ortamlar üzerinden yürütülmektedir. Toplantılar, iş akış planları dijital ortamlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu durum bundan sonraki dönemlerde de ‘yeni normal’ olarak sürekliliğini devam ettirecek gibi görünmektedir. Bu benim gibi sırasıyla radyo, siyah beyaz televizyon, renkli televizyon ve YouTube’u deneyimleyen, dijitalin içine doğmamış veya dijitale geçiş sürecini deneyimleyen diğer jenerasyonlar için yeni olarak algılansa da dijitalin içine doğmuş Z kuşağı için yadırganmayacak bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Z kuşağının dijitalin içine doğmuş olması ortama kolay adapte olabilmelerini sağlarken, geleceğin medya tüketicilerinin medya tüketimlerini dijital üzerinden gerçekleştireceğine de işaret etmektedir. Bu yüzden hem basılı hem dijital ortamda yayın hayatını sürdüren çeşitli yayın kuruluşları baskılarını durdurup yayın hayatlarını dijital üzerinden gerçekleştirmektedir.”

“Gelecekte henüz bilinmeyen, yapılmamış unvan ve meslek isimleri olacak”

Görsel iletişim tasarımı alanının Z kuşağı olarak adlandıran kesim için ilgi çekici olduğunu belirten Doç. Dr. And Algül, “Z kuşağının dijitalin içine doğmuş olması, dijital medya tüketiminin gelecekte yoğun olacağını gösterirken, dijital yayıncılık üzerine gelecekte henüz meslek tanımlamaları bilinmeyen, yapılmamış unvan ve meslek isimlerinin olacağını işaret etmektedir. Bu durum ise iletişim, görsel iletişim tasarımı alanına ilgi duyan Z kuşağına avantaj sağlaması nedeniyle Z kuşağı için ilgi çekici olmaktadır” dedi.

“Görsel iletişim tasarımı hiç yaşlanmayacak, güncelliğini kaybetmeyecek bir meslektir”

Görsel iletişim tasarımının güncelliğini kaybetmeyen bir alan olduğuna değinen Doç. Dr. And Algül, “Günümüz medyasının özellikle de markaların, kurumların sosyal medyaya yönelmesiyle hem bireysel hem de kitlesel izleyici kitlesine hitap edebilme olanağını arttırması, izleyicilerin ve kullanıcıların aynı anda birden fazla medyayı takip edebilmelerine imkân bulmaları görsel iletişim tasarımı alanının öneminin artmasına neden olmuştur. Çünkü bu kadar çok geniş yelpazedeki yayın ve medya çalışmaları arasında fark edilir olmak, alanda diğer rakiplerinizden farkınızı ortaya koyarak ve sürekli günceli takip ederek kendini yenileyebilmekten geçmektedir. Bu ise görsel iletişim tasarımı alanını her gün yeni bilgilerin öğrenilebileceği, öğrenilmesi gerektiği, hiç yaşlanmayacak, güncelliğini kaybetmeyecek bir meslek alanına dönüştürmektedir” şeklinde konuştu.

“Reklam ve görsel iletişim tasarımı alanına ilişkin çalışma iş akışları değişti”

Geniş bir çalışma yelpazesine sahip olan görsel iletişim tasarımını bu açıdan değerlendiren Doç. Dr. Algül, “Görsel iletişim tasarımcıları alanda hem bireysel freelance olarak hem de kurumsal firmaların ilgili bölümlerinde çalışma olanağına sahip olmaktadır. Günümüzde ortaya çıkan Covid-19 virüsünün getirdiği ‘yeni normal’ yaşam şartları alandaki profesyonellerin home ofislerinden hem bir kuruma bağlı olarak çalışılmalarına hem de bireysel-freelance olarak çalışabilmelerine imkân sağlamıştır. ‘Yeni normal’ her sektörde olduğu gibi reklam ve görsel iletişim tasarımı alanına ilişkin çalışma iş akışlarını da değiştirmiştir. Bunun en güzel örneklerini freelance iş bulma sitelerine yoğun talep olması ve bu türden sitelerin sayılarının artmasında görmekteyiz. Dijital yayıncılığın herhangi bir alanı için yapılan çalışmaların yine dijital ortam üzerinden müşterilerle buluşma imkânı sağlaması görsel iletişim tasarımcılarının ağ genişliğinin artmasını sağlamış, bu ise dijitalin içine doğmuş görsel iletişim tasarımı alanıyla ilgilenen Z kuşağı açısından cazibe alanı oluşturmaktadır. Çünkü daha önceki kısıtlı, dar insan ağına girip kendini göstermek zor iken günümüz koşullarında bu durum alanda ilerleme kaydetmek isteyen yeni kuşaklar için olabildiğince geniş fırsat alanları oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Sanal gerçeklik ve yapay zekâya bağlı projeler tasarım faaliyetleri içinde yer almaktadır”

Giderek artan ihtiyaçlar nedeniyle gelecekte daha çok kişiye gereksinim duyulacağını söyleyen Doç. Dr. And Algül, “Görsel iletişim tasarımı mesleği geçmişte grafiker, bugün ise video editörü veya UX tasarımcısı gibi yapılacak işin niteliğine göre farklı mesleki tanımlamalara sahip olsa da gelecekte yapılan için niteliğine göre daha farklı tanımlamalarla, güncelliğini hiç kaybetmeyecek meslek alanı olacağı açıktır. Görsel iletişim tasarımı alanı mobil uygulama, web sayfa tasarımı, masaüstü yayıncılık, paket ambalaj tasarımı, video kurgu ve benzeri konuları bünyesinde barındırması nedeniyle geleceğin medyasına yönelik hem dijital hem de dijital olmayan çalışma alanlarını bünyesinde bulundurmakta, bu yönüyle de çalışma alanı zenginliğine sahiptir. Ayrıca iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan sanal gerçeklik ve yapay zekâya bağlı projelerin ara yüz tasarımlarının nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği yine görsel iletişim tasarımcılarının meslek alanı faaliyetleri içinde yer almaktadır. Bu nedenle bu gibi yeni alanlarda mühendis ile kullanıcı arasındaki bağı sağlayacak olan tasarımcılara büyük iş düşeceği, ihtiyaç duyulacağı net bir şekilde görülmektedir” dedi.

“Günümüzün önemli kavramlarından bir tanesi küreselleşmedir”

Yaşanan küreselleşmenin mesleği etkilediğine ve yeni çalışma alanları yarattığına değinen Doç. Dr. Algül, konuyu şu şekilde özetledi: “Günümüzün önemli kavramlarından bir tanesi küreselleşmedir. Küreselleşme nedeniyle hem bilgi hem de sağlık nedeniyle dünyanın diğer bir yerinde çıkan olayların etkisinde kalabilmekteyiz. Diğer bir açıdan küresel markalar medyanın gücünü kullanarak hedef kitlelerini daha genişletme eğiliminde olmaktadır. Bu ise özellikle de farklı kültürlere entegre olma ve farklı kültürlerde tutunma çabasında olan küresel markalar açısından glokalizasyonu zorunlu kılmaktadır. Glokalizasyonun gerçekleşebilmesi için ise küresel firmaların ilgili yerel kültürü bilen, tanıyan firmalarla çalışmalarına ihtiyaç olmaktadır. Bu noktada da görsel iletişim tasarımcıları için hem basılı hem de dijital ortamlarda geniş çalışma alanları ortaya çıkmaktadır."