Üsküdar İletişim mezunu Özgür Şahin genç iletişimcilere video kurgu tüyoları verdi
26.05.2023 18:49

Üsküdar İletişim mezunu Özgür Şahin genç iletişimcilere video kurgu tüyoları verdi


Haber Üsküdar - Ayça Aracıçam

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi TV Eğitim Stüdyosu’nda gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Besna Ağın Ergün’ün üstlendiği mezun buluşmaları etkinliği kapsamında Üsküdar İletişim mezunu Özgür Şahin konuk oldu. Radyo, Televizyon ve Sinema öğrencileriyle bir araya gelen Şahin, video kurgu alanında müzik ve ses uyumuyla birlikte videoyu oluştururken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı

"Hangi programları kullanabildiğiniz sektöre girdiğiniz zaman önem taşıyor"

İletişimcilere kendi eğitiminden ve sektör yolculuğundan bahsederek konuşmasına başlayan Özgür Şahin, “2019 yılında Üsküdar Üniversitesi’nden mezun oldum. 2017’den beri de sektörde aktif olarak çalışıyorum. İlk başta televizyon sektöründe başladım, yaklaşık iki buçuk yıl çalıştım, bunun 6 ayı stajyerlik oldu, geriye kalan süreçte bir ücret karşılığı sektörde çalışmaya başladım. Öncesinde üniversiteye başladığım sene bizim sektörün tamamen uygulama mantığıyla olduğunu düşünerek Youtube ve Udemy’den eğitimler alarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Hocalarımdan özür diliyorum ancak sektöre girdiğimiz zaman diploma değil de tecrübe soruyorlar. Hangi programı kullanabiliyorsun, bunu soruyorlar. Bizim için önemli olan uygulama, pratik, bunu söyleyebilirim. Yaklaşık bir buçuk, iki sene televizyonda çalıştıktan sonra bana uygun olmadığını fark ettim. Video editör olarak başladım, ardından after effects’e doğru kaydım. After Effects de içinde ayrılıyor; vision effects, motion effects, 3 ve 2 boyutlu animasyon olarak. Ben daha çok 2D animasyon ve video editör konusunda devam etmek istedim.  Daha sonra Start-Up firmalarında çalışmaya başladım. Fenerbahçe Spor Kulübünde çalışma hayalim vardı daha sonra dedim ki tamam ben sektörde artık kendi hayalimi gerçekleştirdim, artık belirli iş ilişkilerim de var, butik bir ajans kurabilirim. Şu anda da kendi butik ajansım var yaklaşık 4 kişilik bir ekibiz" dedi.

"Yapay zekaya kendinizi adapte edebilirseniz iş bulma fırsatınız artacaktır"

Öğrencilere teknolojik gelişmelere uyum sağlamanın sektörel açıdan faydalarını anlatan Şahin, "Film kurgusu, dizi kurgusu, belgesel kurgusu, Instagram reels kurgusu hepsi ayrı ayrı bir iş gerektiriyor. Şu an sektörde insanların o kadar kolay yapabileceği bir alana geldi ki Canva uygulaması veya CapCut’tan kolaylıkla yapıp sektörde ben kurgucuyum, kurgu biliyorum demek bu kadar basit alınabilecek bir iş değil. Şunu söyleyebilirim. Yapay zekâyla ilgili olan editörlük alanında şu an Adobe inanılmaz bir adım attı. Bu noktada kendinizi ona adapte edebilirseniz birçok kişiyi ekarte edip daha rahat iş bulma fırsatı yakalayacaksınız. Teknolojik gelişmeleri, yeni programları sürekli takip etmeniz gerekir. Tüm kurgu programlarında kurgunun temelini bilirsek yeterli oluyor, önemli olan temel mantık” ifadelerini kullandı.

"Hitap ettiğiniz kitleye, kullandığınız ses ve efektlerle duyguyu geçirebilmelisiniz"

Kurguda görüntü ve müzik uyumunun öneminden bahsederek konuşmasını sürdüren Şahin, video örnekler üzerinden nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlatarak öğrencilere kurgu hakkında dikkat edilmesi gereken detayları da aktararak şu ifadeleri kullandı, “Asıl hitap ettiğiniz kitleye Fenerbahçe taraftarını derbiye getirmek için oluşturduğumuz bir video örneğinde arkadaki gemilerin çıktığı andaki ses efektlerini duyduğunuz anda ilgilerini, duyguyu, müzik ve ses efektleriyle geçirebiliyorsunuz, diğer türlü duyguyu geçiremiyorsunuz maalesef. Müzik ve kurgudaki Instagram’da reels izlerken kamera çeken insanların kullandığı efektler çok fazla. Karşıdaki insana duyguyu geçirebilmek için yavan bir görüntü duyguyu geçirmede başarılı değildir. Video veya tanıtıma göre kullandığımız müzik farklıdır, geçişler de ona göre ayarlanmalıdır. Nereye çalıştığınız da etkilidir. Mesela bir sağlık firmasına çalışsaydım daha farklı bir müzik kullanmamız gerekirdi. Buradaki olay yalnızca hazırladığımız videolarda değil. Reklamları görüp müşterinin tıklaması gerekiyor. Sunduğumuz kişiler o kadar değişken ki benim beğendiğimi karşıdaki kişi beğenmeyebilir. Asıl olay, karşıdaki kişiye ne geçirmek istediğinizdir. Örneğin maça gelecek bir taraftarın gaza gelmesini sağlamamız gerekiyor. Anlatmak istediğimiz duygu ne ise ona uygun kullanımlar yapılması oldukça önemli.”