Prof. Dr. İrvan: "Soru sormayan gazeteci, mahkemelerdeki zabıt katibi gibidir"
23.11.2021 23:41

Prof. Dr. İrvan: "Soru sormayan gazeteci, mahkemelerdeki zabıt katibi gibidir"


Haber Üsküdar - Ümmü Gülsüm Dural

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen Haber Atölyesi eğitimlerinde bu hafta ‘’özel haber’’ konusu ele alındı. Atölye çalışmasına Gazetecilik Bölümü'nden Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Arş. Gör. Selin Maden ve Üsküdar İletişimli öğrenciler katıldı.  

Gazetecilik Bölümü'nün İletişim Fakültesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlediği Haber Atölyesi eğitimlerinin üçüncüsünde Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan '’özel haber'’ konusunu anlattı. Özel haberin ne olduğunu açıklayarak sunumuna başlayan İrvan, ödüllü özel haber örnekleri göstererek özel haber bulma yöntemlerini anlattı.

"Gazetecilik mesleğinde övünülmesi gereken haber, atlatma haberdir" 

Özel haber kavramına ilişkin bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Süleyman İrvan, "Gazetecilik dilinde atlatma haber olarak da adlandırılır. Atlatma haber, gazetecinin bir haberi diğer gazetecilerden önce yapıp yayımlaması anlamına gelmektedir. Atlatma haber, birçok gazetecinin peşinde olduğu bir konuda bir gazetecinin sonuca ulaşmasını anlatır. Ne olup bittiğini o gazeteci öğrenmiş ve haberleştirmiştir. Gazetecilik mesleğinde övünülmesi gereken bir haberdir atlatma haber.’ diyerek, atlatma haberin gazetecilik mesleğindeki  önemini vurguladı.

"En büyük risk haberin doğru çıkmamasıdır"

Atlatma haberde bulunması gereken kriterlere ve haberin risklerine de değinen Prof. Dr. İrvan, "En önemli kriter, haberin güncel ve önemli bir konuyla ilgili olması ve başka gazetecilerin de bu haberin peşinde koşmasıdır. Atlatma haberlerde en büyük risk, haberin doğru çıkmamasıdır. Bazen gazeteciler çok önemli gördükleri bir haberi iyice araştırmadan, doğruluğundan emin olmadan, diğerlerini atlatma güdüsüyle yayımlama yolunu seçerler ve ara sıra duvara toslarlar’’ dedi.

"Serbest (freelance) gazeteciler özel haber yapan gazetecilerdir"

Sunumunda serbest (freelance) gazetecilikten de bahseden ve özel haber ile arasındaki ilişkiyi açıklayan İrvan, "Herhangi bir medya kuruluşuna bağlı olmadan, serbest çalışan gazetecilere freelance gazeteci denir. Freelance gazeteciler yaptıkları haber karşılığında ücret aldıkları için, yaptıkları her haberin özel haber niteliğinde olması gerekiyor. Medya kuruluşları rutin haberleri zaten ajanslardan alıyor’’ şeklinde konuştu. Ardından ödül almış özel haber örneklerini gösteren İrvan, özel haberde konunun önemini vurguladı. 

"Soru sormayan gazeteci, mahkemelerdeki zabıt katibi gibidir"

Özel haber konusu bulmanın birçok yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Süleyman İrvan, "Özel haber bulabilmek için, gündemi iyi takip etmelisiniz. Araştırılmamış konuları ele alabilirsiniz. Sokak haberdir, sokaklarda yürüyün. Etrafınıza haberci gözüyle bakın, insanlarla sohbet edin. Rutin haberlerden özel haber çıkarmaya odaklanın. Soru sormayı deneyin. Soru sormayan gazeteci mahkemelerdeki zabit katibi gibidir, sadece söyleneni aktarır. İnsan hikayelerine odaklanın. Hikayesi ilgi çekecek insanlar bulun" diyerek sunumunu sonlandırdı.