Prof. Dr. Özgül Dağlı: İLAD akreditasyonuna sahip bir reklamcılık programımız var
17.07.2023 13:08

Prof. Dr. Özgül Dağlı: İLAD akreditasyonuna sahip bir reklamcılık programımız var


Haber Üsküdar – Hakan Koluman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgül Dağlı, öğrencilerin aldıkları uygulamalı eğitim ve reklam atölyesindeki faaliyetlerinin yanı sıra sektörden çeşitli ajanslar ve profesyonellerle olan iş birlikleri ile sektöre hazır hale geldiklerini söyledi.

“Öğrenciler sektöre hazır hale geliyor”

Bölüm bünyesinde bulunan Reklam Atölyesi ve gerçekleştirilen uygulamalı derslerin öğrenciler için sağlam bir alt yapı oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Özgül Dağlı, “Bölümde verilen kuramsal ve uygulamalı dersler, laboratuvar ortamı deneyimleri, zorunlu staj olanakları, dış paydaşlarla birlikte gerçekleştirilen ders dışı destek eğitim programları öğrencinin alanda yetkin biçimde yetişmesine yöneliktir. Dış ve iç paydaşlarımızın yetkinliği ve sundukları destekler de sektörel bağlamda uygulama imkânları sunma açısından öğrencilerimize büyük destek olmaktadır. Reklam sektörü hızlı ve dinamik bir sektördür ve teknolojik değişimleri de hızlı bir biçimde mesleğe entegre edebilmeyi gerektirir. Üsküdar İletişim’de verilen reklamcılık dersleri ve reklam atölyesi de dahil tüm uygulamalı dersler bu bağlamda öğrencilerimizin kendilerini geliştirmelerine destek olmayı amaçlamaktadır” dedi.

“Uluslararası standartlarda eğitim veriyoruz”

Reklamcılık Bölümü olarak İLAD akreditasyon süreçlerini başarıyla tamamladıklarını belirten Dağlı, “Geçtiğimiz Aralık ayı itibariyle 2025 yılı sonuna kadar uluslararası standartlarda akredite olmaya hak kazandık. Akreditasyon koşullarını başarılı bir şekilde sağlayan ve bu konudaki devamlılığı esas kabul eden bölümümüz tüm iletişim fakültelerinin reklamcılık bölümleri arasında başarı ile akredite edilmiş olan sayılı programlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin, Reklamcılık programının gerektirdiği kazanımları, yani bilgi, beceri ve yetkinlikleri dört yılın sonunda sağlamakta oldukları görülmektedir. Bölümde verilen kuramsal ve uygulamalı dersler, laboratuvar ortamı deneyimleri, zorunlu staj olanakları, dış paydaşlarla birlikte gerçekleştirilen ders dışı destek eğitim programları öğrencinin alanda yetkin biçimde yetişmesine yöneliktir” şeklinde konuştu.

“Sektörden profesyonellerle ve ajanslarla çalışıyoruz”

Reklamcılık Bölümü müfredatında yer alan derslerin niteliği ve uygulama birimlerinin aktifliğiyle beraber, alanda faaliyet gösteren profesyoneller ve ajanslar ile çalışmalar yürüttüklerini belirten Dağlı, bu şekilde öğrencilerin profesyonel yaşama lisans yıllarında adım atabilme olanağına kavuştuklarını söyledi. Dağlı, öğrenim süreci sonunda iletişim uzmanı, reklam ve halkla ilişkiler sorumlusu, reklam yazarı, art direktör, kurumsal iletişim sorumlusu, marka yöneticisi, pazarlama iletişimi koordinatörü unvanlarıyla iş hayatına atılacak olan öğrencilere sağlanan sektörden uzmanların deneyimlerinden faydalanma ve bağlantılar kurabilme imkânının, profesyonel yaşamda büyük avantaj sağlayacağını vurguladı.

“Mezunlar kamu ve özel sektörün birçok biriminde görev alma şansına sahiptir”

Reklamcılık Bölümü mezunlarının söz konusu alanların yanı sıra başka alanlarda da görev alabileceğini söyleyen Özgül Dağlı, “Buradan mezun olan öğrenciler kamu kuruluşları ve özel sektörün birçok biriminin yer aldığı geniş bir yelpazede görev alma şansına sahiptirler. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, turizm sektöründen gıdaya, eğitimden sağlığa hemen hemen her sektörün iletişim ihtiyacına cevap verecek bir pozisyonda çalışma imkânına sahip olabilirler. Öte yandan kurumların hizmet aldıkları reklam ajansı, halkla ilişkiler ajansı, dijital iletişim ajansı gibi firmalarda görev alarak yaratıcı grup, stratejik planlama, pazar ve tüketici araştırmaları, medya planlama ve satın alma, müşteri ilişkileri gibi alanlarda piyasaya dışarıdan tanıtım ve pazarlama hizmeti sunabilirler. Reklam ajanslarının çeşitli departmanlarında görev alabilirler. Örneğin; müşteri ilişkileri, stratejik planlama ya da kreatif ekip. Reklam ajansları dışında büyük markaların ya da şirketlerin reklam ve pazarlama birimlerinde de aktif olarak görev alabilirler. Medya satın alma ve planlama şirketleri de reklamcılık mezunlarının çalışabilecekleri iş alanları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Reklam filmi üretim ve çekim süreçlerinde yani prodüksiyon ajansları da dahil reklam filmi prodüksiyonu ile ilgili tüm sektörel kuruluşlar da alanla ilgili çalışmak isteyen öğrencilerimizin çalışması için uygundur. Tüm bu alanlar için Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü olarak gerekli altyapıyı hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

5 proje 7 ödül

Reklamcılık Bölümü olarak ulusal yarışmalarda birçok ödül kazandıklarını ve öğrencilerinin dönem içinde yarışmalara yönelik çalışmalar yaptığını söyleyen Prof. Dr. Özgül Dağlı, “Yarışmalara katılım sağlıyoruz. Hatta bu, çok önem verdiğimiz bir konu. Fakültemizin açılışından bu yana, öğrencilerimiz mutlaka alan ile ilgili prestijli yarışmalara katılıyorlar ve mutlaka ödül ile geri dönüyorlar. İlk birincilik ödülümüzü, “Göç Eden Hayatlar” isimli projeyle TRT Geleceğin İletişimcileri yarışmasından aldık. Aynı proje Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı. Öğrencilerimizin, Lozan Mübadelesi ile Yunanistan’dan Türkiye’ye gelmiş mübadillerin hayat hikâyelerini aktardıkları bir projeydi.

Bir sonraki sene sosyal bir konuya değinmek istedi öğrencilerimiz ve “Güneşe Dokunan Kadınlar” isimli proje ortaya çıktı. Şiddet görmüş kadınların hayatlarını bizlere anlattılar. Şiddete maruz kalan kadınların psikolojik ve hukuki açılardan neler yapabilecekleri konusunda onları bilgilendirdiler. Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında birincilik ödülü aldılar.

Sonrasında başka bir soruna odaklandılar ve özellikle fiziki açıdan zor şartlar altında eğitim almaya çalışan çocuklarımıza destek oldular. Sponsorlarla, köy okullarındaki öğretmenleri bir araya getirerek 26 köy okulundaki 632 ilkokul öğrencisinin eğitimlerine destek oldular. “Güneşten Haber Var” isimli bu proje gerçekten de hak ettiği değeri gördü. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen Genç İletişimciler Yarışmasında birinci oldu.

Bir sonraki sene, “Kadın Başına” ismiyle yarışan ve kadınların neler başarabilecekleri gösteren öğrenci projemiz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışmasında ikincilik ödülü aldı.

Geçtiğimiz sene ise öğrencilerimiz, Odyoloji bölümümüzün öğrencileri ile ortak bir proje gerçekleştirdiler ve “Duymazdan Gelme” isimli bu proje de her sene olduğu gibi üniversitemize bir ödül daha getirdi. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışmasında ikincilik ödülü alan proje, işitme engelli kişilerin hayatlarını gözler önüne serdi” dedi. Prof. Dr. Özgül Dağlı, ödül alan projelerinin danışmanlıklarını Dr. Öğr. Üyesi Nihal Toros Ntapiapis’in yaptığını da sözlerine ekledi.