Fizik için değil sağlık için spor
16.04.2019 17:42

Fizik için değil sağlık için spor


Haber Üsküdar - Gizem Kurtul

Düzenli spor yapmanın ne kadar önemli olduğu, öğrencilerin müsabakalara katılması için ne yapması ve nasıl beslenmesi gerektiği hakkında, yirmi beş yıllık spor eğitmeni Üsküdar'daki Zirve Spor Salonu sahibi Ercan Çartık ile görüştük

1975 Eskişehir doğumlu olan Ercan Çartık spor hayatına 1993 yılında başladı. Bir arkadaşının kendisiyle “iskeletor gibisin” diye dalga geçmesinin ardından spora başlayarak 3 sene sonunda “bu iş benim işim” dedi ve bir daha sporu bırakmadı. Çeşitli otellerde ve spor salonlarında çalıştı. 2002 yılında yarışmaya katılarak 100 kişi içerisinden Türkiye 5.oldu. Son 15 senedir de şuan sahibi olduğu spor salonunda antrenörlük yapmaya devam ediyor.

Spor yaşlanmayı yavaşlatıyor

Gözlemlerine göre çoğu kişinin “kas yaptıktan sonra etlerim sarkar, yağlanır” diye ön yargılarının olduğunu söyleyen Ercan Çartık, sporun düzenli yapıldığında kanser, kalp krizi, tansiyon gibi pek çok hastalığın önüne geçtiğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını belirtti. Her insanın haftada 3 gün, günde 1 saat spor yapacak vakit yaratması gerektiğini ve herkesin hareketsizliği ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Sabır, azim ve beslenme spor için en önemli faktörlerdir. Özellikle gençler spor yapmaya başladıktan sonra vücutlarında hemen bir değişim olmasını istiyor ve olmayınca sporu bırakıyorlar. Kendi spor salonundan bu duruma örnek veren Çartık  “Ayda 100 öğrenci kayıt yapıyorsam sadece 10 tanesi spora düzenli olarak geliyor” diyerek bu durumun önemine değindi.

Spor salonunda karşılaştığı hatalar üzerine konuştuğumuzda en önemli hatalardan birinin gençlerin, vücutlarının hızlı gelişmesi için antrenörlerin hazırladıkları spor programlarının dışına çıkmak olduğunu söyledi. Spor yaparken kademe kademe ilerlemek gerektiğini dile getirdi. Ayrıca gençlerin bir diğer hatasının da çok ağırlık kaldırınca hızlı gelişeceklerini düşünmesi olduğunu ekledi. Spor yaparken kasın yorulması gerektiğini ancak eklem ve tendonlara çok ağırlık kaldırarak zarar verilmemesinin önemini, ileride eklem rahatsızlıklarının meydana gelebileceğini vurguladı.

Motivasyon kaynağı aynadaki görüntüsü

Aynada kendini gördüğü zaman, görüntüsüyle motive olan Çartık, spor yapmadığı zaman kendini eksik hissettiğini dile getirdi. İnsanlara 45 yaşındayım dediğinde hiç göstermiyorsun demelerinin kendisini çok mutlu ettiğini ve bunun sporu bırakmaması için en büyük sebeplerden biri olduğunu söyledi.

Ayrıca haftada en az 4 gün spor yaptığını ve antrenman öncesi bazı besin takviyelerini kullandığını belirtti. 25 yıldır belirli besin takviyelerinden kullandığını belirterek dozunu dikkatli ayarladığında vücuda bir zararı olmadığını, aksine spor öncesi enerji verdiğini dile getirdi.

Sabah kahvaltısı ve uyku düzeni çok önemli!

Sağlıklı bir yaşam için sabah kahvaltısı çok önemlidir. Sabah kahvaltısı yapılmadan kesinlikle evden çıkılmamalıdır. Et, balık, tavuk yemenin de önemine değinerek, herkesin bütün besinlerden yemesi gerektiğini vurguladı. Ancak bu besinlerin de yağlı yenmemesi gerektiğini söyledi. Fast-food, abur cubur, tatlıdan kesinlikle uzak durulması gerektiğini de ekledi.

Müsabakalara katılmak isteyen gençlerin öncelikle uyku düzenlerinin önemli olduğunu söyledi. Yarışma için çok iyi konsantre olmaları gerektiğini, bunun yanında kesinlikle sağlıklı beslenerek diyet yapmaları gerektiğini vurguladı.

Eylül ayında Masterlar kategorisinde 40 yaş üştü yarışmaya katılacağını söyleyen Çartık, gelecek yıllarda ikinci bir spor salonu açmayı düşünüyor. Bunun dışında daimi amacını “işimde her zaman büyümek, insanlara daha iyi hizmet verebilmek, daha büyük salonlar açabilmek ve spor yapmayı özellikle genç kitle arasında daha yaygın ve düzenli hale getirmektir” diyerek sözlerini noktaladı.