Şehre 30 dakika uzaklıkta savaş: Airsoft
03.12.2019 19:42

Şehre 30 dakika uzaklıkta savaş: Airsoft


Haber Üsküdar - Yusufcan Aksu

Daha çok strateji ve aksiyona dayalı etkinlikleri sevenlerin bir araya geldiği spor türü olan Airsoft, çeşitli ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de pek çok kişi tarafından oynanıyor.

Şehir ve iş hayatının sıkıcı ve stres dolu yaşantısından uzaklaşmak isteyenlerin hafta sonları arkadaşları ve diğer takımlarla tam teçhizatlı bir şekilde karşılaştığı bir spor olan Airsoft, Türkiye’de binlerce kişi tarafından oynanıyor ve giderek yayılıyor. 1970’li yıllardan beri var olan bu sporun ülkemizde de çok sayıda sevdalısı bulunuyor. Bu spor, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından savaşta yenilen Japonya'da halkın ateşli silahlara sahip olmasının yasaklanması neticesinde geliştirildiği biliniyor. 

Çıkış hikayesini anlattığımız bu oyuncaklar genelde 6 milimetrelik plastik topları atıyorlar. Gerçek silahlara benzeyen bu oyuncakların attıkları şeyler ne kadar plastik toplar olsa da, bu topların silahın namlusundan çıkış hızları saniyede 120 metreden daha fazla hıza rahatlıkla ulaşabiliyor.

Tam teçhizatlı spor oyunu

Paintball’a oldukça benzeyen bu sporun en büyük farkı, daha gerçekçi silahlarla oynanması ve oyun sırasında oyuncuların tam askeri teçhizatlı olmaları. Bu yüzden oyun genellikle Mil-Sim (Askeri Simülasyon) olarak geçmekte. Oyuncuların oyuna dahil olabilmeleri için koruyucu gözlük gibi ekipmanları kullanmaları gerekiyor. Gözlüğe ek olarak, gerçekçiliği arttırmak ve oyun sırasında rahat etmek için miğfer, hücum yeleği, eldiven, kamuflaj ve daha birçok ek ekipman kullanıyorlar.

Şevki Yasi Soner: Airsoft’u YouTube üzerinden Türkiye’ye tanıtan isim

 Şevki Yasin Soner, diğer adı ile DeltaSays, Airsoft’a gönül vermiş bir isim. Kendisi aktif bir şekilde bu sporu yaparken, aynı zamanda YouTube kanalı üzerinden eğitici ve öğretici videolar yayınlıyor. Kendisinin şu anda YouTube üzerinden 139 bin takipçisi bulunuyor. Kendisiyle Airsoft üzerine bir röportaj yaptık.

 Röportaj isteğimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Şevki Yasin Soner, namı diğer DeltaSays kimdir?

 Şevki Yasin Soner, üniversite yıllarında İspanyolca Tercümanlık okuyan, ondan sonra ise medya sektöründe özel bir TV kanalında yönetmenlik, spikerlik, muhabirlik gibi birçok görev yapan ve şu ara YouTube’da Airsoft videoları ile kendi yolunu çizen birisi diyebiliriz.

 Hiçbir fikri olmayan birine Airsoft’u nasıl anlatabiliriz?

 Eskiden mahallede boncuklu tabancalarla oynadığımızın aynısını daha profesyonel ekipman ve oyuncaklarla oynayabildiğimiz spor diyebiliriz.

 Peki DeltaSays Airsoft ile nasıl tanıştı?

Airsoft ile 18 yaşında YouTube’da benim gibi videolar çeken bir Amerikalının DesertFox isimli YouTube kanalını keşfetmemle tanıştım diyebilirim. 2014 yılında da Airsoft'a başladım.

Airsoft yapmaya başlamanın ardından aile ve arkadaş çevresinden nasıl tepkiler aldın? Airsoft’a karşı bir önyargı var mıydı?

Ailem, içerisinde silah olduğu için çok önyargılı davrandı. Oyuncağı eve getirdiğimde evden kovulmuştum ama gerçek ortaya çıktıktan sonra inanılmaz bir değişim oldu. Arkadaşlarımın çoğu bu işi yaptığımı gördükten sonra yapmak istediler, herkesin kıskandığı bir hobi-spor diyebiliriz. Şu an çoğu ile birlikte oynuyoruz.

Türkiye’de Airsoft ne durumda? Devlet kurumlarının bu spora bakış açısı nasıl? Airsoft oyuncularının yasal   yükümlülükleri neler?

Avrupa, Rusya veya Amerika'ya baktığımızda Türkiye'de Airsoft emekleme sürecinde, çok yakın bir zamanda ise patlama dönemine geçeceğini düşünüyorum. Devletimiz şu an ilgi çok az olduğundan bir şey yapamıyor ama Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ciddi anlamda bir ilgisi var, birçok askeri birlik şu an bu oyuncakları satın alarak askerlere eğitim veriyor. Dünyanın birçok ülkesinde özel kuvvetler bu oyuncaklarla eğitim alıyor, zaten bu sporun çıkma nedeni bu.

Vikings Airsoft adında bir ekibin de parçasısın. Takımda süreç nasıl ilerliyor? Katılım koşulları neler?

Takımımıza herkes katılabilir, 18 yaş sınırı, kamuflaj, balistik gözlük ve oyuncak şartıyla. Şu an altyapı takımı olan Valknut’a başvuru yapabilir ve bizimle oynayabilirler. Takıma girmek için sizin nasıl oynadığınızdan çok ikili ilişkilerinize bakılıyor diyebilirim.

Ayrıca bir de adını taşıyan bir YouTube kanalının sahibisin. YouTube hikayen nereye dayanıyor?

İlk videomu Call of Duty 2 yıllarında yaptım, 2007 yılında. 3-4 senedir ise Airsoft videoları yapıyorum. İlk Airsoft'a başladığımda bir an olmuştu binanın üst katına sızıp 5 kişi vurmuştum. Bunu arkadaşlarıma anlattığımda hiçbiri inanmamıştı, o an karar vermiştim Airsoft'da video yapmaya.

Ülkemizin Airsoft’a bakışını sormuştuk, peki YouTube moderasyonu Airsoft içerikli videolar hakkında nasıl bir bakış açısına sahip?

 İlk video yaptığımda, bunlar ne atıyor, bu oyunun ismi ne gibi sorular geliyordu, şu an ise insanlar daha bilinçli ve Airsoft'u hemen hemen herkes biliyor. Şu an çok olumlu bir bakış açısı var.

Airsoft’a başlamak isteyenlere nasıl bir yol izlemelerini tavsiye edersin?

Airsoft bütçe meselesi, ne kadar bütçenizi gelirinize göre ayarlarsanız o kadar eğlenebileceğiniz bir hobiniz olur. Ürünler genelde dolar üzerinden geldiği için fiyatlar son zamanlarda yükseldi ama uygun fiyatlı performanslı ürünler mevcut. Bu ürünleri tercih ederlerse hiç zorluk çekmezler.

Sorularımı cevapladığınız için çok teşekkür ederim. 

Böyle bir röportaj için beni tercih ettiğin için ben teşekkür ederim. Umarım ileride seninle beraber Airsoft'da oynarız.