Kubilay Ençu: Spor benim ruhum
23.03.2020 16:17

Kubilay Ençu: Spor benim ruhum


Haber Üsküdar : Merve Şişman

Genç yaşına rağmen birçok ödül kazanan Kubilay Ençu, atletizmde Türkiye’yi temsil ediyor. Ençu'nun iki Türkiye ikinciliği, bir de Avrupa Şampiyonluğu bulunuyor. 

Kubilay Ençu, 2001 yılında İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde dünyaya geldi. Üç çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olan Kubilay Ençu ilkokul öğreniminden bu yana kendini atletizme adamış durumda. Atletizmi kendisi için yaşama nedeni olarak gören Kubilay, ortaokuldayken okul seçmelerinde antrenör Güner Güngör  tarafından keşfediliyor. Emekli albay olan antrenör Güner Güngör'ün çalıştırdığı Kubilay, 2019 Temmuz ayında İsveç’in Boras kentinde yapılan U20 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 4x400 takımı olarak 3.08.34 derece ile Avrupa şampiyonu olan takımın bir üyesi. Kubilay Ençu ile spor yaşamını konuştuk.

“İlkokuldayken sınıf öğretmenim, ileride profesyonel sporcu olacaksın derdi”

Spor hayatına parklarda, tel örgülü sahalarda futbol ile başlayan Kubilay Ençu, toplumun spora bakış açısının sadece futbol ile sınırlı olmaması gerektiğini belirtirken, kariyerinin başlangıcını şu sözlerle ifade ediyor: “İlkokul ve ortaokul dönemlerinde belirli etkinlikler düzenleniyordu. Hızlı koşuyordum. Bir gün okula şu anki antrenörüm olan Güner Güngör geldi. Yetenekli öğrencileri keşfediyorlar, seçtikleri öğrencilerle altyapı oluşturuyorlardı. Sınıf öğretmenim katılmam için ısrar etmişti. Beni teşvik ederek büyük bir sporcu olabileceğim hakkında sıklıkla söz ederdi. Ben de etkinliğe katıldım ve antrenörüm tarafından seçildim. Haftada iki gün antrenman yapmaya başladım. Durarak uzun atlama, mekik koşusu, engelli koşu vb. gibi çalışmalar yapıyorduk. Vücudum çok zayıftı ve koşmam için düzenli beslenmek, kas yapımı oluşturmak ilk hedefimizdi.”

“Profesyonel spora on iki yaşında başladım”

Antrenörü tarafından maddi ve manevi destek gören Kubilay Ençu profesyonel spor yapma aşamasını şu şekilde anlatıyor: “Profesyonel spora 2013 senesinde başladım. Öncesinde hiçbir spor kulübünde spor yapmamıştım. Galatasaray Spor Kulübü sporcusuyum. Antrenmanlarımı genelde İzmir’in Atatürk Spor Kompleksi, Seha Aksoy Atletizm Pisti'nde yapıyorum. Antrenörüm Güner Güngör ile yapıyoruz. 2013’ten 2016 yılında kadar branşım henüz belli değilken antrenmanlarım farklı branşlar üzerine gidiyordu, daha çok oyun ve eğitsel tarzdaydı. Herhangi bir sakatlığım olduğunda maddi olarak her şey spor kulübü tarafından karşılanıyor. Sadece maddi açıdan değil, manevi olarak da güç veriyorlar. Altı kişilik grup olarak antrenman yapıyorduk. Bu grup eğitim ve benzeri bazı nedenlerle dağılmak zorunda kaldı. 2016 yılından bugüne kadar geçen sürede iki kişi olarak çalışmalara devam ediyoruz. Atletizm branşı üzerine çeşitli teknik ve kondisyon idmanlarıma devam ediyorum.”

“Her sakatlığın bana güç verdiğine inanıyorum”

Kubilay Ençu, yarışmalardan bir gün öncesinde heyecanlanmayı önlemek ve sahaya alışmak için antrenörü ile sahaya giderek alışma süreci yaşadığnı ve antrenörünün kendisine taktikler verdiğini dile getirdi. Yarışma öncesi uykusuna, yediğine ve yediği yemeğin yarışma saatinden ne kadar önce olduğuna dikkat eden Kubilay, korktuğu tek şeyin sakatlık olduğunu ifade ediyor. "2016 senesinde antrenmanda ufak bir talihsizlik yaşadım. Antrenmanımda engel sıçrama vardı. Engel sıçrarken ayağım kaydı ve yere düştüm. Sağ kolum kırıldı, iki ay alçıda kaldı ve antrenmandan uzak kaldım. 2 ay ardından antrenmanlara döndüm. 2018 yılında salon şampiyonasında kasığımdan sakatlanmıştım. Kemik iliği ödemi vardı. Salonun pisti sert ve keskin bir viraj özelliği olduğundan insan vücuduna olumsuz şeyler yaşatabiliyor. Bu sakatlık yüzünden ilk katılacağım milli takım yarışmasına gidememiştim. Çok üzülmüştüm ama pes etmemiştim. Her sakatlığın bana güç verdiğine inanıyorum."

“Yılın en iyi yirmi yaş altı sporcuları unvanına sahip oldum”

Kubilay Ençu atletizmde elde ettiği başarıları şöyle sıralıyor: "İlk resmi yarışım 2015 Naili Moran Şampiyonası idi. Bu yarışmada sporcular üç branş yapmak zorunda idi. İki koşu bir atma ya da atlama; iki atlama bir koşu ya da bir atma; iki atlama bir koşu ya da bir atlama olarak yapılıyordu. Ben yüz metre engel, yüz metre ve uzun atlama olarak yapmıştım. On beş saniye engel, on üç saniye yüz metre, 4.50 metre uzun atlamıştım. İlk yarışmam buydu. Ardından 2017 Kulüpler U16 Şampiyonası'na katıldım orada exstra olarak yüz metre kategorisinde yarıştım. 12.13 saniye derece ile koşmuştum. 2018 Salon U20 Şampiyonası'nda dört yüz metrede 49.35 koşarak Türkiye 2.’si olmuştum. 2018 Temmuz ayında Macaristan’ın Györ kentinde Avrupa U18 Atletizm Şampiyonası'nda İsveç bayrak takımı olarak 1.53.84 koşarak ikinci olmuştuk. Bu takımda üçüncü adam olarak rol aldım. 2019 yılında Salon U20 şampiyonasında dört yüz metre de 49.17 koşarak Türkiye ikincisi oldum. 2019 Temmuz ayında İsveç’in Boras kentinde olan U20 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 4x400 takımı olarak 3.08.34 ile Avrupa Şampiyonu olduk. Bu takımda ikinci adam olarak rol oynadım. Yılın en iyi yirmi yaş altı sporcuları unvanına sahip olduk. Yarışlar zorlu ama keyifli geçiyor. Bundan sonra da bu şekilde hayatımı sürdürmeye, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım."