Spor Eğitmeni Emrah Koyuncu: Salonlar gerekli önlemler alındığında açılmalı
17.05.2020 18:29

Spor Eğitmeni Emrah Koyuncu: Salonlar gerekli önlemler alındığında açılmalı


Haber Üsküdar - Gözde Güven

Hakan Hatipoğlu ve diğer ünlü Survivor yarışmacılarının özel spor hocalığını yapan kişisel spor eğitmeni Emrah Koyuncu ile spor salonlarının kapalı olduğu karantina günlerinde nasıl spor yapabileceğimizi ve online spor eğitimlerini konuştuk.

Spor salonlarının Haziran ayının sonunda veya Temmuz ayının başında açılacağına dair söylentiler var, bu konu hakkında sizin beklentiniz nedir? Açıldığı zaman sizce eski işleyiş temposuna dönülebilir mi?

Bir anda farklı bir tempoya geçince, biz de bir an önce işimize geri dönmeyi umuyorduk ama bu virüs bütün dünyayı sarınca ve ciddi oranda insanlar hastalanınca ve sonucunda ölümler gelince biz de tedirgin olduk. Bu yüzden kendi sağlığımızı da düşünerek şartlar uygun olana kadar açılmamasının daha sağlıklı olduğunu düşündük. Haziran ortası veya Temmuz olarak söyleniyordu ama benim kişisel görüşüm gerekli önlemleri ne zaman alırlarsa o zaman açılmalarıdır. Bence en sağlıklısı bu olur. 

Çalıştığınız kurum virüs için ne gibi önlemler aldı, salon kapalı dahi olsa dezenfekte işlemleri devam ediyor mu?

Çalıştığımız kurum öncelikle virüsün Türkiye'ye girdiği ilk dönemlerde salon kapalıyken gece tüm aletleri ve makinaları dezenfekte etti. Onun haricinde kulübün girişinden başlayarak her yere nano dezenfektanlar konuldu ve uyarılar asıldı. Şu an salon kapalı, bu konu hakkında ne yaptıkları konusunda pek bir bilgimiz yok ama yine de kulübün açılacağı zaman bütün aletler dezenfekte edilecektir. Gerisi insanların kendi sorumluluğuna kalmış durumda.

Salgın sebebi ile hemen hemen her alanda uzaktan eğitime geçilmiş durumda. Bu süreçte öğrencilerinizden size gelen taleplerde uzaktan eğitim desteğiyle ilgili artış oldu mu?

Uzaktan eğitimle ilgili olarak bu işin kişiden kişiye göre değiştiğini belirtelim, uzaktan eğitimi yeterli görmeyenler de var. Çoğu öğrencim bire bir çalışmanın daha faydalı olduğunu söylüyor. Uzaktan eğitime evde motive olamadıklarından dolayı devam edemediklerini söylüyorlar. Gerçi sürecin uzaması insanların motivasyonunu düşürdüğü için bazı şeylerin önüne geçti. Süreç bu kadar uzamasaydı online ders isteği çok daha fazla olabilirdi, süreç uzadıkça insanlarımızın morali bozuldu. Bu dönemde artış olduğunu çok fazla söyleyemem.

Koronavirüsün ülkemizde etkisini arttırmasının ardından spor salonları kapatıldı. Peki siz bu dönemde formda kalmak için neler yapıyorsunuz?

Spor salonlarımızı kapattıktan sonra genelde evlerde egzersize döndük. Ben genelde haftada dört gün olarak egzersiz yapmaya çalışıyorum daha çok kendi vücut ağırlığımla. Hem direnç egzersizleri hem de yağ yakımı antrenmanları yapmaya çalışıyorum. Bu sayede hem kilo almıyorum hem de daha fit kalmaya çalışıyorum.

Virüsün etkisini arttırmasıyla birlikte evinde spor yapanların sayısı çoğaldı. Evde kaldığımız bu dönemde spor salonlarına gidemeyen vatandaşlarımıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Ev egzersizleri nasıl olmalıdır?

Bugünlerde evlerimizde çok fazla vakit geçirdiğimiz için beslenme alışkanlıklarımız da değişti. İlk tavsiyemiz sağlıklı beslenmelerine çok dikkat etmeleridir. Spor bağışıklığı güçlendirir. Dolayasıyla iyi bir beslenmeyle birlikte haftada 3-4 gün kendi vücut ağırlıklarıyla antrenman yapmalarını, formdan düşmemelerini tavsiye ediyoruz. Bu konuda deneyimli hocaların sosyal medya hesaplarını tavsiye edebilirim, herkesin seviyesine göre antrenman sunan hocalar var. Bilinçli hocalar ile antrenman yapmak hem sakatlık riskini ortadan kaldırır hem de verimli antrenmanlar yapmalarını sağlayarak geri dönüş için öğrencilerimizi zinde ve fit tutacaktır. Minimal ekipmanlı egzersizler yapmak da gayet verimli olacaktır onlar için.

Peki Ramazan ayında evlerinde spor yapanlar hangi saat dilimlerini tercih etmeli?

Oruç antrenman performansını etkileyebilecek bir unsurdur, çünkü beslenme sporun en önemli ayağıdır. İftardan iki saat sonra spor yapmanın çok daha uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü yenilen besinler ancak iki saat içinde kana karışıp insan metabolizmasına hazır hale gelebiliyor. Antreman için bu dönemde çok ağır çalışmalar tavsiye etmiyoruz, yarım saatlik bir antrenman yeterli olacaktır.