Bu takımda küfür de münakaşa da yasak
24.11.2019 14:34

Bu takımda küfür de münakaşa da yasak


Haber Üsküdar - Neslinur Zeynep Mutlu

Üsküdar Çengelköy’de 7-13 yaş grubu çocuklara futbol öğreten Kemah Spor Kulübü çocukların hem futbol yeteneklerini geliştirmede hem de kişisel gelişimlerini sağlamada örnek alınabilecek uygulamalara sahip. Amaçları çocukların daha temiz bir futbol anlayışına sahip olması.

Tesis müdürü Abdullah Şanal, futbol oynarken çocukların küfür etmelerinin ve münakaşa yapmalarının tamamen yasak olduğunu, yasağa aykırı davrananların oyun dışı kaldıklarını belirtti. Şanal, asıl gayelerinin güzel ve temiz bir oyun olmasını istediklerini, çocukların futbol oynamaları için birçok ortam olduğunu, isteyenin başka yerlerde de oynayabileceğini, kulüplerinde spor ahlakını korumaya özen gösterdiklerinin vurguladı. Ahlaklı futbol oynatmaya çalıştıklarının altını çizdi. Şanal bu kuralların sadece çocuk değil A takımı gibi 19-25 yaş arası diğer takımlarda da geçerli olduğunu, onlarda da küfür edilmediğini ve münakaşa çıkmadığını söyledi.

Önce okul ve ahlâk, yetenek sonra gelir

7-13 yaş arası yaş grubu antrenörlerinden biri ve aynı zamanda 19 yaş grubunun da takım kaptanı olan Serdar Yaman, “Bizde önce okul ve ahlâk gelir,  yetenek sonra gelir” dedi. Yaman, küfreden ya da münakaşa çıkaran çocuk olduğu zaman ceza verdiklerini, bu cezanın da şınav ve mekik tarzı, çocukları rencide edip spordan soğutmayacak hareketler olduğunu söyledi. Küfür etme alışkanlığı olan çocukların ya bu alışkanlıktan vazgeçtiğini ya da spor kulübünü bıraktıklarını belirti. Takım olmanın üzerinde duran Yaman, çocuklardan biri yaralandığında moral düzeltmek için oyunun durdurulup her iki takımdaki kişilerin düşen çocuğun omzuna dokunarak ona moral verdiklerini söylerken, önemli olanın takım olabilmek olduğunu söyledi. Yaman, ”Bir kişi kötüyse tüm takım kötüdür, bir kişi ceza alırsa tüm takım ceza alır, çünkü bu çocuklar bireysel değil takım olarak oynuyorlar ve ileride 11 kişilik bir takım olacaklar” şeklinde konuştu.

Takımda oynayan çocuklar futbolu çok sevdiklerini ve bu takımda oynadıkları için çok mutlu olduklarını söylediler. 7-13 yaş grubundaki Hamza ve Eymen, “İyi ki gelmişiz, bak ne güzel oynuyoruz, bizim mahallede oynayacak yer yok, burada çok güzel saha var” dediler.

Veliler de çocuklar kadar memnun

7-13 yaş gruplarında çocuğu olan veliler, çocuklarıyla sadece futbol sahasında değil saha dışında da ilgilenildiğini, gezi ve piknik programları yapıldığını ifade ettiler. 7 yaşındaki Ferit’in annesi Sevgi Hanım, “Fiyatı uygun ve kaliteden ödün vermemiş bir kulüp, böylesini bulmak zor, çocuğum burada olduğu için çok mutluyum” dedi. Veliler çocuklarının burada futbol oynarken kendilerinin de çay kahve ikramları ile onları izlediklerini, bu sayede bir aile gibi hissettiklerini söylediler.

Kırmızı kart görmeyen takım

Tesis müdürü Abdullah Şanal, 17 yaş grubunda 14 maçlık sezon boyunca hiç kırmızı kart almadıklarını, aynı şeyin A takımı için de geçerli olduğunu söyledi. Oynadıkları liglerdeki diğer takımların karşılaşmalarında TOMA gibi zırhlı araçların gitmesine rağmen kendi takımlarının karşılaşmalarında sadece bir iki tane sivil polisin olduğunu, onların da sorun çıkmamasına hayret ederek maçı izlediklerini söyledi.