Spor sokakta da yapılır
16.04.2019 17:01

Spor sokakta da yapılır


Haber Üsküdar - Cengizhan Akdin

Spor yapmak için salon şart mıdır? Her spor aynı zamanda sokakta da yapılabilir mi? Son yıllarda sokak sporu ya da sokak antrenmanı diye bilinen bir kavram gündemimize girmiş bulunuyor. Hatta sokak antrenmanı adıyla 2011 yılından beri dünya şampiyonası bile düzenleniyor. Bu yılki şampiyona Moskova’da Ağustos ayında yapılacak.

Türkiye’de henüz sokak sporu federasyonu yok ama sokak sporu yapan takımlar var. Ben de ne yaptıklarını görmek ve biraz bilgi almak için Caddebostan sahiline gittim. Mutant Team ekibinin kurucusu Fatih Anlaş hocadan izin alarak önce antrenmanlara katıldım. Antrenmana sekiz kişilik bir ekip olarak başladık. Öncelikle vücudumuzu belli bir sıcaklığa getirmek için ısınma hareketleri yaptık. Bunun nedeni ise herhangi bir sakatlık çıkmaması. Salonda da sokakta da buna dikkat edilmesi gerekiyor. Daha sonra takımın planladığı şekilde ikişerli gruplar haline geldik, bunun nedeni yardımlaşma ve motivasyon. Bu bölünmeden sonra dar, geniş ve kapalı bir şekilde barfiks çekerek sırtın üç hareketini tamamladık. Sonrasında arka kolumuzu ve göğüs bölgemizi çalıştırmak için dips hareketini yaparak ve şınav çekerek hem göğüs bölgemizi hem de arka kolumuzu çalıştırmış olduk. Antrenmanın en sonunda ise açma germe yaparak vücudumuzu esnettik ve soğuttuk. Antrenmandan sonra da Fatih hocayla sokak antrenmanını konuştum.

Salonda yapılan sporla sokakta yapılan spor arasında nasıl bir fark var sizce?

Fark olarak şunu söyleyeyim, ikisinin de kendisine özgü avantajları var. Salon sporu dediğimiz zaman işin içinde fonksiyonel olaylar daha fazla olduğu için, daha fonksiyonel ve lokal çalışabilme avantajın var. Tabii açık havada çalışma standartları çok yüksek değil. Ama bir ekstra avantajı var, yeşillik içeren bir alanda yapıyorsan bol oksijene sahip oluyorsun. Ciğerler daha çok oksijen taşıyabiliyor, dolayısıyla kan dolaşımıyla adaleye fazla oksijen taşınıyor. Bunun sonucunda adalemiz temiz havada daha fazla pump sağlıyor. Bunların haricinde açık havada hareketler biraz daha kısıtlı olduğu için süper set uygulamasına daha çok ağırlık veriyoruz. Yani aslında bakıldığında definasyon idmanları için oldukça iyi. Hacim arttırıcı antrenmanlar içinde tabii ki salon antrenmanları daha iyi. Bana göre ikisinin de avantajları ve dezavantajları var.

Sporla uğraşmayan birisi için sokakta spor yapmak yeterli kalır mı?

Tabii ki de sonuçta biz de salonda spor yapan adamlarız. Burada hepimiz biraz önce açık hava antrenmanı gerçekleştirdik. 20-25 dakika arasında neredeyse tamamladık. Gayet verimli oldu hatta herkes hiç beklemediği kadar pump hissetti. Açık hava antrenmanı bence dışarıdan bakıldığı zaman çok böyle yapılabilecek bir şey yokmuş gibi gözüküyor. İnsanlar üşeniyor ama antrenmanı uyguladıktan sonra başta söylediğim gibi oksijeni aldıktan sonra ve üstüne süper setleri uygularsak etkili bir antrenman çıkartırız. Tabii hepsinden önce biraz temel bilgiye ihtiyacımız var. Şu an spor yaptığımız yerde yapılacak çok fazla bir şey yok gibi gözüküyor. Ama biraz önce biz göğüsü de sırtı da sonrasında kolu da çok iyi bir şekilde çalıştırabildik. Deneyip tecrübe edinmek lazım. Çünkü herkes çekiniyor şimdi ben bu açık havada parkurda ne yapacağım diyor. Geliyor, barfiks çekiyor şınav çekiyor gidiyor. Sonra açık havada antrenman yetersiz diyor. Yani demek istediğim bu konuda biraz temel bilgiye sahip olmak lazım.

Maliyet açısından da tercih edebilirliği yüksek görünüyor, peki kişi belli bir seviyeye de ulaşabilir mi?

Kesinlikle belli bir seviyeye kadar gelebilirler. Maliyet açısından şöyle bir mantık var, salona para ayıramıyorum ya da salona gidemiyorum, ulaşım sıkıntım var gibi bahaneler üretiliyor. Ama ben az önce şurada yaptığım antrenmandan en son girdiğim definasyon program sürecinde böyle zorlu bir antrenman uygulamadım. Şu an oksijenden ötürü hâlâ üzerimde o pumpı (basıncı) hissediyorum. Yani ben burada yakaladığım tempoyu salonda yakalayamıyorum.

Peki son olarak spor yapanlara bir öneriniz var mı? Salonda spor yapanları sokakta spor yapmak için teşvik eder miydiniz?

Bence iki avantajı da ayrı ayrı kullanmak gerekiyor. Açık havada bol oksijenli çok ağırlık üstüne gitmeden süper setlerle açık hava antrenmanı yapılması gerekiyor. Hatta yarısını burada yarısını da spor salonunda uygulayabiliriz programlarımızın. Onun yanı sıra sırf açık havada antrenman yapmak yerine bazen de büyümeye yönelik lokal çalışmaya yönelik spor salonunu tercih etmemiz gerekiyor. İkisinin de kendine göre büyük avantajları var. Ama dediğim gibi açık havada hatta şu an yaptığımız parkura da gerek yok. Yanımıza birkaç ağırlık veya bir tane lastik alıp bir kaldırım kenarında bile çok güzel antrenmanlar yapabiliriz. Ama hepsinden önce temel bir bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Eğer kişi bu bilgiye sahipse dışarıda kendisini çok güzel bir şekilde geliştirebilir. Sınırlı bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Fatih Anlaş hocaya teşekkür ediyor ve spor hayatında kendisine başarılar diyorum. Anlattıklarından ve yaşadıklarımdan çok etkilendim ve hepinizi sokakta antrenman yapmaya davet ediyorum. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenin ve spor yapın, nerede olursa olsun.