Haber Atölyesi’nde ‘Haber Fotoğrafçılığı’ eğitimi verildi
12.12.2019 11:26

Haber Atölyesi’nde ‘Haber Fotoğrafçılığı’ eğitimi verildi


Haber: Emre Sertdemir

Fotoğraf: Ömer Karaoğlu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin uygulama birimi olan Haber Atölyesi’nde bu hafta “Haber Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi. Eğiticiliğini İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin’in yaptığı atölye etkinliğinde Üsküdar İletişim öğrencileri haber fotoğrafçılığına ilişkin bilgilendirildi. Eğitime İletişim Fakültesi’nin çeşitli bölümlerinden çok sayıda öğrenci katıldı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlenen Haber Atölyesi derslerinde bu hafta “Haber Fotoğrafçılığı” konusu işlendi. Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin’in anlatımıyla gerçekleştirilen etkinlikte iletişim öğrencilerine fotoğraf makinesi kullanımı ve teknikleri hakkında eğitim verildi.

“Filmler fotoğraflardan oluşuyor”

Filmlerin fotoğraf kareleri ile hareketlendiğinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin, “Sinema aslında bir görüntü akışıdır. En iyi filmin İngilizcesi ‘best picture’dir. Tam olarak anlamı bu değil ancak film de zaten fotoğraflardan oluşmaktadır. Filmlerde 1 saniyede 24 kare vardır. 24 tane arka arkaya çekilmiş fotoğrafların akış halinde olmasıdır. Arka arkaya gelen bu fotoğraflarda birinci kare ile ikinci kare aynı olmaz. Birinci kare ile ikinci kare arasındaki fark ise hareketsel olması ile ilişkilidir. Haber fotoğrafçılığı çok zor bir iştir. Fotoğrafı anlık olarak yakalamak, içeriğine uygun fotoğrafı tercih etmek çok zordur. Haber fotoğrafçılarının en büyük sıkıntılarından bir tanesi budur” dedi.

“Fotoğraf makinesi gözün taklididir”

Fotoğraf makinelerinin işleyişi hakkında öğrencileri bilgilendiren Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin, “Fotoğraf makinesi aslında gözün taklididir yani bir göz gibi çalışır. İnsan gözünün görüntüleme mantığı ile aynı çalışma pratiğine sahiptir. Bu noktada ‘ışık’ görüntünün yakalanması için en önemli unsurdur. En büyük ışık kaynağı ise güneştir. Ortamın ışıl ışıl olduğu yerlerde çok güzel fotoğraflar çekilebilmektedir. Haber fotoğrafçılığında ışık konusuna her zaman dikkat edilmelidir. Her olay açık havada veya güneşli bir ortamda gerçekleşmez. Gece vakti ya da iç mekânda çekilecek fotoğraflarda ortam karanlık olabilir. Bu gibi durumlarda ışık bulunmuyorsa ışık kaynağını fotoğraf çeken kişinin sağlaması gerekir. Bunu da flaş kullanarak yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Haber fotoğrafçılığı olayı anlatmaktır”

Haber fotoğrafçılığında fotoğrafların anlamı doğru vermesi gerektiğinden bahseden Kesgin, “İşin sanat kısmına girdiğimiz andan itibaren her fotoğraf her şeyi anlatabilir. Fotoğrafların anlamları kendine has şeyler olabilir. Ancak haber fotoğrafçılığında fotoğrafçı yaşanan olayı anlatır. Fotoğrafın güzelliği veya çekiciliği önemli değildir çünkü olayı anlatıyor olması önem kazanır. Fotoğraf karesindeki bir nesne, gülüş, anlam vb. unsurlar haberin anlattığı konuya uygun olmayabilir. İşte fotoğrafçı bunu istemez. Örneğin Afrika’daki açlığın bir fotoğraf ile anlatılması isteniyorsa çok neşeli Afrika dansları çekilemez. Konu ancak anlatılmak istenilene uygun fotoğraf çekilmesiyle aktarılır. Fakat zaman zaman haber fotoğraflarında bambaşka şeylerin anlatıldığı örneklerle de karşılaşabiliyoruz. Bu habercilik açısından büyük bir sorundur” şeklinde konuştu.

 “Foto- muhabirinin her konuyu bilmesi gerekir”

Bir foto- muhabirinin sahip olması gereken özelliklere de değinen Dr. Yıldıray Kesgin şunları söyledi: “İyi bir foto- muhabiri olmak olayın kokusunu alan, neyin nerede olacağını bilen, insanlarla iyi iletişim kuran, her konuya hakim olan biri olmaktan geçiyor. ‘Foto-muhabirinin her konuyu bilmesi gerekiyor’ derken, her konuda bir duyumu olması gerektiğinden bahsediyorum. Foto-muhabirinin ‘Neyi nerede çekerim?’, ‘Ne ne ile ilgilidir?’ gibi bilgilere sahip olması önemlidir. Bunların yanı sıra foto-muhabirinin olay nerede ise orada olması gerekir. Bu nedenle foto-muhabirliği bir yaşam tarzıdır.”

“Çok yönlü olmak zorundasınız”

Gelişen teknolojiler ile birlikte geleneksel gazeteciliğin değer kaybettiğini ve gazetecilerden sahip olmaları beklenen özelliklerin de değiştiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kesgin, “Eskiden haberi okumasanız bile fotoğraf her şeyi anlatıyordu. Yeni çağda bu durum değişti ve bunlara çok ihtiyacımız yok gibi düşünülebiliyor. Her insanın elinde telefon, fotoğraf makinesi gibi cihazlar ve hayatımızda vatandaş gazeteciliği olarak adlandırdığımız yeni bir kavram var. Bu yenilikler haber anında foto-muhabirinin orada olması zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Günümüz çağında gazetecilik anlamını yitirdi. Bu nedenle gazeteci olmak istiyorsanız çok yönlü olmak zorundasınız. Fotoğraf ve video çekecek, haber yazacak, yeni medya araçlarını kullanacak ve gerektiği zaman haberinizi satmasını iyi bileceksiniz. Çünkü artık günümüzde bu özelliklerin tümüne sahip olan çok yönlü gazeteciler olmanız isteniyor” diyerek gazeteciliğin güncel durumu hakkında öğrencileri bilgilendirdi. 

Yoğun ilgi ile gerçekleşti

Üniversite Kültürü dersi kapsamında olan “Haber Fotoğrafçılığı” konulu derste Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin verdiği teorik eğitimin ardından öğrencilere dünya genelinde çekilmiş ve ödül almış fotoğrafları gösterdi. Etkinlikte öğrencilere Coşkun Aral’ın anılarını ve geçmişte çektiği fotoğraflar üzerinden yaşadığı sıkıntıları anlatan bir video izletildi. Fakülte öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği atölye eğitimi toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.