Ödüllü öğrenci Muhammed İkitepe: “Benim için başarı bir noktaya ulaşmak değil, oraya giden yolda olmaktır”
10.11.2022 11:00

Ödüllü öğrenci Muhammed İkitepe: “Benim için başarı bir noktaya ulaşmak değil, oraya giden yolda olmaktır”


Haber Üsküdar – Büşra Meriç

TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması 2015 yılından beri düzenleniyor ve verilen ödüllerle iletişimci gençlere ışık tutuyor. 2022 yılında verilen ödüllerden biri video içerik üreticiliği alanındaydı. Bu dalda birincilik ödülünü almaya hak kazanan öğrenci, 2022-2023 eğitim dönemi başında Erciyes Üniversitesi’nden Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümüne yatay geçiş yapan Muhhammed İkitepe. Kendisini tebrik ediyoruz ve yarışmayla ilgili birkaç soru yöneltiyoruz.

Birinci olduğun video içerik konun neyle ilgiliydi?

TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması video içerik kategorisine “Teknofest Girişim Hikayeleri” video serisi ile başvurdum. Bu seride daha önceki yıllarda Teknofest’e katılmış, sonrasında kendi girişimini kurmuş, Anadolu’nun her noktasından öğrencilerin hikayelerini dinledik. Girişimlerini kurma süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları, başvurdukları programları ve edindikleri başarıları dinledik.

Bu konuyu seçmenin özel bir amacı var mıydı?

Elbette vardı. Milli teknoloji hamlesine gönül vermiş bir Türk genci olarak ülkemizde yüksek teknolojili ürünler ya da hizmetler geliştiren genç girişimcilerin çıktığını biliyordum. Ama nasıl destek olabileceğim, onların adını nasıl tüm dünyaya duyurabileceğim noktasında düşünceler içerisindeydim. Tam da bu dönemde Teknofest ile birlikte böyle bir projenin teknik kısmına imza atmak benim için onur ve gurur kaynağı oldu. Teknofest bu noktada girişimcilerle doğrudan iletişim kurmam ve onların hikâyelerini çekebilmem için desteklerini esirgemedi. Nihayetinde de ortaya TRT’den 1.lik ödüllü 15 bölümlük bir video serisi çıktı.

Yarışmada birinci olmak sana ne hissettirdi?

Yarışma süresince ilgili kategorilerde alanında uzman kişilerin değerlendirme yaptığını bilmek heyecan vericiydi. Çünkü bir proje yapıyorsunuz ve uzmanlar bu projeyi değerlendirmek için vakit ayırıyor. Gerçekten harika değil mi? Ayrıca yarışma finalinin hemen öncesinde iki gün boyunca bu değerli jüri bizlere yüz yüze de vakit ayırarak deneyimlerini aktardı. Her ne kadar sadece bir kategoride başvurmuş olsam da bu tecrübe aktarımı etkinliklerinde savaş muhabirliğinden kameramanların yaşadıklarına, canlı yayında oluşabilecek her türlü durumdan kamera arkasına kadar pek çok sürecin işeyişinden bilgi sahibi olarak bakış açımızı genişlettik.

Eğitimlerden hemen sonra büyük gün geldi çattı. Tabii aynı ortamda bulunduğun diğer insanlar da benim gibi aynı süreçlerden geçerek gelmiş gerçekten başarılı insanlar olduğu için daha da heyecanım artıyordu. Canlı yayın saati gelene kadar kimse kimseye bir şey söylememiş, heyecanın en doruk noktasını yaşayabilmemiz için herkes çok gayret göstermişti. Video içerik kategorisi yarışmacıları ile birlikte sahneye çıktığımda heyecanımı yenebilmek için nefes egzersizi yapmaya çalışıyordum. Sırasıyla üçüncü ve ikinci projeler açıklandı ama benim de dizlerimin bağı çözüldü. Kalbimin atışını çok net hissediyor ve sıradaki isim olarak kendimi duyabilmek için sabırsızlanıyordum. İsmimin zikredilmesi ile birlikte o heyecan yerini mutluluğa ve gurura bıraktı. Bu benim için gerçekten unutulmaz bir andı. Ama konuşmamda da söylediğim gibi, “Benim için başarı bir noktaya ulaşmak değil, oraya giden yolda olmaktır” şiarıyla çalışmalarımı yürüttüğüm için bu heyecan benim için ne ilk ne de son olacaktı. Özetle hep çalışmaya, daha çok çalışmaya devam edebilmek için ürettiğim çalışmaların takdire lâyık görülmesi çok mutluluk vericiydi.

İletişim alanıyla ilgili başka ne gibi çalışmalar yapıyorsun?

Görsel iletişim kampanyalarına ilgi duyuyorum. Mühendislik tarafım da olduğu için bu kampanyalarda algoritmaların hangi içerikleri daha fazla öne çıkardığını analiz etmek ve bu analizleri yorumlamak benim için büyük bir zevk. Bu analizlerin sonucunda ortaya çıkan sonuçlara uygun şekilde görsel içerikler üretmek ve bu içeriğin planladığımız gibi sonuç ortaya çıkarması ise beni gerçekten tatmin ettiğini itiraf etmeliyim. Sosyal medya, video içerik üreticiliği son dönemde fazlasıyla dikkat çeken ilgi gören bir konu. Sadece iletişimciler değil, birçok sektörden çoğu kişinin ilgisini çekiyor. Hatta başlı başına kendisi artık bir iş sektörü.

Video içerik üreticiliğine ilgilisi olan arkadaşlara verebileceğin öneriler nelerdir?

Sektörün dinamikleri mutlaka takip edilmeli. Dijital platformlar yeni bir özellik çıkardığında kullanılmasını çok istiyor ve kullananların içeriklerini de öne çıkarıyor. Geçtiğimiz her gün sektörün dinamikleri değiştiği için de bir şey yapayım, sürekli yapayım algısının ortadan kalkması gerekiyor. Eskiden bir format tutturuldu mu o format üzerinden yüzlerce bölüm içerik üretilirdi. Fakat şimdi içeriklerinize sürekli bir yenilik katmadığınız sürece takipçileriniz sizi takip etmeyi bırakıyor. Demem o ki, yeni şeyler denemekten korkmayalım. Ürettiğimiz içeriği, yaptığımız işi sürekli geliştirmeye odaklandığımızda sonucu çok hızlı şekilde görebileceğimize inanıyorum.