Ortez Protez öğrencilerine yürüme analizleri semineri
13.03.2020 11:55

Ortez Protez öğrencilerine yürüme analizleri semineri


Haber Üsküdar - Ebru Aktaş

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez bölümünde Bahar döneminin ilk etkinliği olan “Yürüme Analizi Prensipleri” adlı seminer 11 Mart Çarşamba günü Çarşı Yerleşke'de gerçekleşti. Seminerde Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora konuyla ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora konuşmasında yürümenin aşamalarından bahsetti. Canbora, "Yürümek için birçok gereklilik vardır. Burada beyin, omurilik, kaslar, kemik, ligamentler(bağlar), eklemler bunların hepsi bir şekilde çalışmalı ve supraspinal kontrolün mutlaka olması gereklidir. Eğer bu kontrol yoksa o zaman denge ve yürüyüş bozulur. Yürürken gövdeyi ilerletiriz. Yürüyüş aynı zamanda biyomekanik dengenin ritmik olarak kaybedilip tekrar kazanılması demektir. Yürüyüşte denge ve dengesizlik birlikte ilerler. Bir denge kazanılır sonra dengesizlik ve yeniden dengeye dönüşür” ifadelerine yer verdi.

Konuşmasında vücut ağırlık merkezinin önemine de vurgu yapan Canbora, "Sakral ikinci vertebranın hemen önünde bulunan ağırlık merkezimiz vardır. Vücut ağırlık merkezi yürüme esnasında dikey düzlemde yukarı ve aşağı, yatay düzlemde ise her iki yana hareket eder. Bu hareket her iki planda da 4-5 cm kadar bir mesafeyi kateder" şeklinde konuştu.

"Baston sağlam tarafta olmalı"

Canbora, önemli olan bir diğer konunun da kalça abduktörlerinin olduğunu belirtti. Canbora, ”Gelen hastaların eğer tek bacağında bir sorun bulunuyorsa, bastonun sağlam olan bacak tarafında kullanılması gerekiyor” şeklinde ortez protez öğrencilerini uyardı.

Seminerde Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Nedret Okan da bilgi verdi: “Yürüme Analizi hastaların sorunlarını saptamada hem çok uğraştırıcı hem de çok değişkenlik gösteren bir yöntemdir. Çünkü saat, kişinin açlığı, yorgunluğu vb. tüm koşullar yapılan analizin sonucunda farklılıklar yaratabilir.” 

Seminer boyunca farklı konular üzerinde de duruldu. Vücudun istenilen hızda ve doğrultuda farklı yönlere hareket ettirilmesi, yürüyüşün verimli ve akıcı olmasının sağlanması, enerji tüketimini azaltılması, yürümenin belirteçleri, ayaklardaki denge için inversiyon ve eversiyonun gerekliliği, hareket analizi amacı, basma fazı, pelvik rotasyon, pelvik eğilme gibi konularda ortez protez öğrencileri bilgilendirildi.

Etkinliğin sonunda Ortez Protez bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nedret Okan tarafından Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora'ya bir teşekkür belgesi verildi.