Oyun Sektöründe İletişim Dinamikleri etkinliği gerçekleşti
03.01.2023 02:13

Oyun Sektöründe İletişim Dinamikleri etkinliği gerçekleşti


Haber Üsküdar – Sefa Mert Kahraman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından “Oyun Sektöründe İletişim Dinamikleri” etkinliği gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Reklamcılık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Becan’ın yaptığı etkinliğe Türk Telekom Reklam ve Marka Yönetimi Uzmanı Bora Çitim konuk oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen ve Türk Telekom Reklam ve Marka Yönetimi Uzmanı Bora Çitim’in konuk olduğu “Oyun Sektöründe İletişim Dinamikleri” konusu konuşuldu.

Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Bora Çitim, “İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Aslında iletişim tarafında genelde oyun sektöründe çalışmalarım oldu. İlk başta henüz iletişim tarafında çalışmıyorken bir web tasarım ajansında üç yıl boyunca web master olarak çalıştım. Yüzün üzerinde web sitesi yapmıştık. Hem grafik tasarımını yapıyorduk, hem de yazılımını öğrenmeye başlıyordum. O süreçteyken benim kendi web sitelerimi, kendi topluluklarımı kurmakla ilgili ufak tefek girişimlerim oldu. Burada aslında 2010’lu yılların başından bahsediyoruz. Sonrasında bir oyun fan forumu kurdum ve kısa zamanda yüz binin üzerinde bir üyeye sahip oldu. Günlük yirmi binin üzerinde ziyaretçi alıyordu ve çeşitli reklam anlaşmaları iş birlikleri yapmaya başladım. Sponsorluklar, reklam anlaşmaları, web sitesinin büyütülmesi, onun bir marka oluşturması gibi süreçlerde yer alabiliyorum ve ben bilgisayar başında sabahtan akşama kadar bir tasarım yapmak istemiyorum. Gerçekten iletişim alanında yetenekliyim ve orada da bir şeylerin hoşuma gittiğini fark ettim. O yüzden işimden, o zamanki okulumdan ayrılarak İstanbul Aydın Üniversitesi’nde iletişim fakültesine başladım.” İfadelerini kullandı.

“Netmarble’da genelde dijital çalışmalar yapıyorduk”

Netmarble firmasına giriş sürecini ve oradaki tecrübelerini aktaran Çitim, şunları söyledi: “4 yıl boyunca okurken bir yandan da kendi web tarafındaki girişimlerimi ilerletiyordum. Öyle ilerledi ki oyun fan forumundaki oyun stüdyosu bizi Amerika’daki ofisine davet etti ve orada bizimle görüştü çünkü aslında biz yüz bin kişilik bir Türk kitleye hitap ediyorduk, onların temsilcisiydik. Daha sonrasında oyun tarafındaki tecrübelerimden sonra akademik tarafta bir hocamın vasıtasıyla Netmarble adında Güney Kore merkezli bir oyun stüdyosunda işe başladım. Hem öğrenciydim, hem de Netmarble’de kurumsal iletişim tarafında işe başladım. Netmarble Güney Kore merkezli bir şirket. Baktığınızda mutlaka telefonlarınızda vardır, PUBG’nin yapımcısı Tencent Games’in çok büyük ortaklarından biri. Dünyanın en büyük beş mobil oyun firmasından biri Netmarble. Burada global bir şirkette kurumsal iletişim ve PR nasıl olabiliyor bunu deneyimledim. Ben iletişim tarafında ajansta çalışmadım hiçbir zaman bir noktada benim için şans olabilir ama kendi girişimlerimi yaparak buradaki süreçleri ilerlettim. Normalde ajansta çalışan insanların bir noktadan sonra kurum tarafına geçmektir. Şansım en azından okul bittiği gibi ben kurum tarafında süreçleri ilerletiyordum. Netmarble’de şu anda Star Wars, Marvel, BTS gibi yüksek isimlerin lisansı var. Bu konuda Türkiye’de ve Kuzey Afrika’da Ortadoğu’da çeşitli PR çalışmaları yaptık. Bunlardan kastım oyun lansmanları, oyunların tanıtımları, oyunların incelemeleri gibi süreçler aslında baktığınızda reel sektörde yani herhangi bir perakende vs. gibi bir sektörde yapılacak çalışmalardan çok farklı çalışmalar çünkü genelde dijital. Netmarble’de bir basın bülteni çıkarıp ondan bir beklentide bulunmuyorduk. Çünkü gazetede çıkacak herhangi bir oyun içeriğinin bizim hedef kitlemiz olmadığını biliyorduk o yüzden genelde dijital çalışmalar yapıyorduk.” 

“Monster’in bana büyük katkısı oldu”

Monster Notebook firmasındaki deneyimlerini de aktaran Bora Çitim, “Netmarble’den sonra Monster Notebook’ta kurumsal iletişim tarafında süreçleri ilerlettim. Burada bana bayağı büyük bir katkı oldu çünkü kurumun globale açılan zamanında gitmiştim. Üç yıl boyunca çalıştım ve hem Türkiye’de hem Almanya ve İngiltere’de yapılacak PR çalışmalarının başlangıçlarını beraber yaptık, çok fazla mağaza ve genel merkez açılışı yaptık. Çeşitli ürün lansmanları yaptık. Sadece bir bilgisayar değil Monster’in tarafındaki aksesuar tarafında da çeşitli ürün lansmanlarımız oldu. Monster’deki çalışmalarımızda genel olarak böyleydi.” Şeklinde konuştu.

“Türk Telekom’la reel sektöre geçiş yaptım”

Türk Telekom’da çalışmaya başlamasıyla ilk defa bir reel sektöre geçtiğini belirten Çitim, “2022’nin Mayıs ayında Türk Telekom’a geçtim. Aslında ilk defa bir reel sektöre geçmiş oldum. Netmarble, Monster veya benim daha önceki girişimlerimin ana odağı oyun konusundayken Türk Telekom tamamen mass kitleye hitap eden bir marka. Şöyle bir ayrım var burada da Türk Telekom’da da ben bir marka yönetimi uzmanı olarak çalışıyorum ve ‘Game On’ adlı markaya bakıyorum. Game On Türk Telekom’da henüz şubat ayında kurulmuş bir marka. Tamamen oyunculara hitap eden bir marka, amaç aslında oyunculara hızlı internet satabilmek. Amacımız 1000 mbps internet satabilmek. Dolayısıyla Türk Telekom bu şekilde bir marka kurdu. Ben henüz Monster’deyken bu markanın lansmanını gördüm ve bayağı heyecanlandım. Biraz peşinden koştum kovaladım, departmanı vs. daha sonrasında böyle bir kişi aradıklarını duyunca da başvurarak sürece başladım. Burada amacım şu: Yeni kurulmuş bir marka var ve amacım bu markayla beraber büyüyebilmek. Henüz bilindik bir marka değil, çoğunuz belki duymamışsınızdır. Çünkü mass kitlede çok fazla tanıtımımız olmadı, ama ilerleyen süreçlerde olacak. Bugün aldığım habere göre Türk Telekom’un Game On dışında oyun satan, oyun kütüphanesi olan Türk Telekom Play Store diye başka bir oyun markası da var. Yılın başı itibariyle orayı da bizim ekibimize vermişler. Baktığınızda Türk Telekom’un oyun tarafındaki tüm süreç bizim departmanımız tarafından gidecek.” diye konuştu.

Oyun dünyasının büyüklüğü ve potansiyeli hakkında bilgi veren Çitim, “Şöyle ki 180 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Böyle deyince hiçbirimizin milyar doları olmadığı için bir anlam ifade etmiyor ama şöyle karşılaştırabilirim Hollywood dahil tüm film endüstrisinin dünyadaki geliri 130 milyar dolar. 2024 yılında da oyun endüstrisinin 220 milyar dolar olması bekleniyor. Hollywood’dan çok daha büyük, çok daha fazla fırsatların olduğu bir endüstriden bahsediyoruz ve büyümeye devam ediyor.” Dedi.

“Beş yüz milyon kişi e-sporla ilgileniyor”

E-spor konusuna da değinen Bora Çitim, “Dünyada üç milyar insanın oyun oynadığı söyleniyor. Bunların beş yüz milyonu da e-sporla ilgileniyor. E-spor oyun sektörünün bir alt kategorisi diyebiliriz. Tamamen rekabetçi, online oyun oynayan kişilerden bahsediyoruz. Z kuşağı genelde e-spor oynuyor. Asya tarafında inanılmaz yaygın ve Türkiye’de de yayılmaya devam ediyor. E-spor tarafındaki maçlar internet üzerinden yayınlanıp kırk bin elli bin kişi izlediğinde pek bir anlam ifade etmiyor ama bunu fiziksel bir yere çevirdiğinizde insanlar ‘evet bu ciddi bir şeymiş’ diyebiliyor. Twitch’teki elli bin kişinin izlemesi geleneksel tarafta hiçbir anlam ifade etmiyor. Pandemiden önce Ülker Arena’da Watergarden’deki RİOT Games denen bir oyun stüdyosunun sahnesinde on binlerin katıldığı bir futbol maçı gibi insanların dahil olduğu bir kurgudan bahsediyoruz. Türkiye’de de inanılmaz ilgi görüyor şu anda. Pandemiyle biraz sekteye uğradı fiziksel etkinlikler ama tekrar yavaştan toparlanmaya başladı. E-spordaki net örneklerden biri şu: Cem Bölükbaşı bir F2 pilotu. Şöyle ki kendisi bu sürece e-sporla başlıyor ve Formula 1 e-spor tarafında inanılmaz başarılar kazanıyor, kendisi twitch yayınları yapıyor. Formula 1 e-spor tarafında kazandığı şampiyonluklar sonrasında bir Formula 2 takımı kendisini transfer ediyor. Bir Türk ilk defa bir formula sahnesinde yarışmış oluyor. Baktığınızda markalar içinde Mavi, Michelin gibi çeşitli markalar kendisine sponsorluklar vermeye başladı. Çünkü gerçekten dijital tarafta gençlerin takip ettiği normalde formulayı izlemese bile Formula 2 zaten Formula 1 varken çok fazla izlenen bir şey değil Cem Bölükbaşı’nı takip etmek için herkesin izlediği bir alan haline geldi.” İfadelerini kullandı.

Etkinlik öğrencilerle yapılan soru cevap ile sona erdi. Bora Çitim'e Dr. Öğr. Üyesi Cihan Becan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.