Süleyman İrvan: İyi gazeteci, rutin bir haberden özel haber çıkartan gazetecidir
17.12.2019 12:42

Süleyman İrvan: İyi gazeteci, rutin bir haberden özel haber çıkartan gazetecidir


Haber: Ömer Karaoğlu / Fotoğraf: Emre Sertdemir

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü uygulama birimi olan Haber Atölyesi’nde bu hafta “ Özel Haber” eğitimi verildi. Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen eğitimde gazetecilikte özel haberin önemi ve nasıl yapılabileceği üzerinde duruldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine gazeteciliği sevdirmeye yönelik eğitimlerin verildiği Haber Atölyesi’nde bu hafta Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından “Özel Haber” eğitimi verildi. Öğrencilere özel haberin önemini anlatan ve özel haberin nasıl bulunabileceği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Süleyman İrvan, örnek haberler üzerinden özel haber üretim süreçleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu.

“Ne kadar meraklıysanız, özel haber bulma ihtimaliniz de o kadar artar”

Özel haberin nasıl olması gerektiğine değinen Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Bir haberin özel haber olabilmesi için, gazetecinin kendi çabası ile bulup ortaya çıkarmış olması ve başka medya kuruluşlarında yayınlanmamış olması gerekir. Haber başka medya kuruluşunda da varsa özel haber değildir. Bazı gazeteciler kendi yaptıkları her haberi özel haber diye adlandırıyor, fakat o aslında özel haber olmayabiliyor. Başka gazeteciler de aynı konuyu haber yapıyorlar, onlar da özel haber olarak diyor. Yani herkes kendi yaptığı haberi özel haber olarak giriyor, oysa bir muhabirin yaptığı her haber özel haber değildir. Haberin özel haber bölümüne girebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Gazetecinin rutinin dışında bir şeyler yapması gerekiyor. Örneğin bir basın toplantısını bütün gazeteciler haber yapabilir, bu rutin bir haberdir fakat bu rutin haber içinden özel haber çıkarılabilir’ dedi.

İyi bir gazetecinin rutin haberler içindeki özel haber fırsatlarını kolaylıkla görebileceğini söyleyen Prof. Dr. İrvan, ‘Gazeteciler bazen gözlerinin önündeki özel haber konularını göremeyebiliyorlar. Bu konuda bir örnek anlatılır. Genç bir gazeteci büyük bir spor müsabakasını haber yapması için gönderilir. Etkinliğe gemi ile gönderilen gazeteci eli boş geri döner. ‘Haber nerede?’ diye sorarlar. Gazeteci ‘gemi battı, haber yok der’ ve herkes bakakalır. Gazeteci asıl haberi görmemiştir, oysa geminin batmış olması gazeteci için büyük haberdir. Gazetecilikte haber kokusu almak diye bir deyim vardır. Meselâ bir açıklama yapılır, bütün gazeteciler bunu haber yapar ama bir gazeteci açıklama içerisinden bir noktayı çekip alır, oradan bir özel haber çıkartır. Dolayısıyla özel haber gazetecinin olaya nasıl baktığını gösterir. Özel haber gazetecinin meraklı oluşuyla ilgilidir. Ne kadar meraklıysanız o kadar özel haber bulma ihtimali de artar” dedi.

Sokak haberdir, sokaklarda yürüyün

Özel haber konusu bulma konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Süleyman İrvan, "Masa başında oturarak özel haber yapamazsınız, sokağa çıkın, insanlarla konuşun ve çevrede neler olup bittiğini görmeye çalışın. Soru sormayı deneyin, soru sormayan gazeteci mahkemelerdeki zabıt katibi gibidir, sadece söyleneni aktarır. İnsan hikâyelerine odaklanın, ilginç hikâyelerden güzel haberler yapabilirsiniz" dedi.