Tüketici ve medya planlaması konuşuldu
09.05.2024 10:19

Tüketici ve medya planlaması konuşuldu


Haber-Fotoğraf: Suden Gülsüm Işık

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü’nün düzenlediği “Doğru tüketicinin izini sürmek: Medya planlamasında yolculuk” başlıklı etkinlik gerçekleşti. Etkinliğe, Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgül Dağlı, Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Becan, Media Republic kurucusu ve CEO Tuba Çırpıcı ile Veysel Erbaş ve Elif Sarıışık katılım sağladı.

“Doğru tüketicinin izini sürmek: Medya planlamasında yolculuk” adlı etkinlik Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşti. Reklamcılık Bölümü’nün düzenlediği etkinliğe Media Republic kurucusu ve CEO Tuba Çırpıcı ile Veysel Erbaş ve Elif Sarıışık katılım sağladı. Konuşmacılar öğrencilere reklamcılık sektörü ve ajansların işleyişi hakkında bilgiler verdi. Ayrıca etkinliğe katılan İletişim Fakültesi öğrencilerinden iki kişiye, Medya Republic’ten staj olanağı sağlandı.

Tuba Çırpıcı: “Ajanslar izleme ölçümlerini kullanarak markaları için bütçeleri oluşturuyor”

İzlenme ölçümlerini kimlerin kullandığını nedenleriyle beraber dinleyicilere anlatan Çırpıcı, “Kimler izlenme ölçümlerini kullanıyor dediğimizde reklam verenler medya ölçümleriyle anılıyor. Çünkü reklam ve medya bütçelerini belirleyen ölçümleme. Ajanslar bunu kullanarak markaları için bütçeleri oluşturuyor ve kanallar prodüksiyon yapan şirketlere bu ölçümleme üstünden para ödüyor. Yani aslında ölçümleme sistemini bir ticaret döngüsünün kaynağı olarak düşünebilirsiniz. Markalar ölçümlerinin neticesinde vardığımız noktadaki bütçeyi ödüyorlar. Televizyon kanalları buna göre müşteriden para alıyor. Bütçesini kazanıyor, öbür taraftan da prodüksiyon şirketlerine buradaki ölçümleme neticesinde belli bedeller ödüyor. Yani, bu olmadığı zaman gözü bağlı bir şekilde, herhangi bir referansı olmadan bir para ödemiş oluyor. Dolayısıyla şimdi ölçümlerinin faydası aslında bir ticaretin oradaki döngüsüne katkı sağlamak. Neden herkes buna para yatırıyor? Doğru hedef kitleye ulaşmak, doğru bütçeye ulaşmak ve adaletli bir bütçeleme olması açısından bunun önemli olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Veysel Erbaş: “Erişim kampanya hedeflerimizden birisi”

Sektörde kullanılan programları anlatarak ajanslarda sıklıkla karşılaşabileceğimiz terimlerden bahseden Erbaş, “Burada ulaşmamız gereken şey o hedef kitlenin, o günkü hedef kitlesinin analizini sağlamak. Bunu da sağladığımız veriler üzerinden bazı programlar vasıtasıyla yapıyoruz. Bu programlar bize demografik verileri sağlıyor, yaş grubu, sosyal statü veya psikografig (pazar araştırmasında insanları tutumları, arzuları, değerleri, yaşam tarzları ve kişilikleri gibi psikolojik kriterlere göre incelemek ve sınıflandırmak) dediğimiz yaşam tarzı ya da ölçümsel verinin olduğunu söyleyebiliriz. Statü performansı dediğimizde hepimizin aklına da gelebilen reytingler diyebiliriz. Ölçüm biraz önce bahsettiğimiz ölçüm. O kampanyayı değerlendirme sonuçlarına ulaşma imkânı sağlıyor. Erişim aslında kampanya hedeflerimizden birisi” şeklinde konuştu.

Etkinlik öğrencilerin sorularının yanıtlanması ve toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.